29/5/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη, στην τελετή λήξης της άσκησης «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2015»

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη,
στην τελετή λήξης της άσκησης «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2015»


Κύριοι Πρέσβεις,
Κύριοι εκπρόσωποι φίλων κρατών,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω την τελική φάση της φετινής Άσκησης «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ». Μιας άσκησης που μπορώ να πω ότι καθιερώνεται πλέον ως μια από τις πιο μεγάλες και σημαντικές ασκήσεις στο είδος της στην ευρύτερη περιοχή. Μια άσκηση που επιβεβαιώνει την ισχυρή πολιτική μας βούληση να ενισχύσουμε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος ως θετικός συνεισφορέας ασφάλειας σε αυτήν την ταραγμένη και ασταθή γειτονιά. Σε αυτήν την κατεύθυνση, εργαζόμαστε από κοινού με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με άλλες φίλες χώρες και με τα γειτονικά κράτη που ενδιαφέρονται για την προαγωγή της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας.

Θα ήθελα, λοιπόν, πριν από οτιδήποτε άλλο, να χαιρετίσω την παρουσία τόσο μεγάλου αριθμού ξένων διπλωματών και παρατηρητών και να τους ευχαριστήσω για την ενεργό συμμετοχή τους στις διάφορες φάσεις της Άσκησης. Ιδιαίτερα, θα ήθελα θερμά να ευχαριστήσω τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και βεβαίως την Ελλάδα, για τη συνδρομή τους στην άσκηση με αεροναυτικές δυνάμεις. Εκτιμούμε πάρα πολύ αυτή τη συμμετοχή και προσδοκούμε σε ακόμα μεγαλύτερη τα επόμενα χρόνια.

Κυρίες και κύριοι,

Η άσκηση «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ» αποτελεί έκφραση της δεδηλωμένης μας βούλησης, όπως έχω πει, να ενισχύσουμε τη συμβολή της Κύπρου, στην κοινή μας προσπάθεια για αντιμετώπιση των κοινών απειλών και των νέων προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας. Να συνδράμουμε στη δημιουργία συνθηκών περιφερειακής συνεργασίας, ενισχύοντας τη   θαλάσσια ασφάλεια, τις δυνατότητες για ανάληψη επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, την αντιμετώπιση εκτάκτων κρίσεων, της λαθρομετανάστευσης, αλλά και της θαλάσσιας ρύπανσης.

Η εμφάνιση νέων ασύμμετρων απειλών, όπως η διεθνής τρομοκρατία, η διάδοση των μέσων μαζικής καταστροφής, επαυξάνει την ανάγκη για μια πιο ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των προκλήσεων  στο τομέα της ασφάλειας σήμερα. Η εξωτερική και εσωτερική ασφάλεια των κρατών δεν μπορούν πλέον να προσεγγίζονται ξεχωριστά και αυτόνομα. Απαιτείται συνεργασία, συνέργεια και συντονισμός μεταξύ των διάφορων αρμόδιων υπηρεσιών και κρατικών φορέων.

Ταυτόχρονα, όμως, η αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων επιβάλλει και την ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των κρατών. Κανένα κράτος, δεν μπορεί από μόνο του σήμερα, όσο ισχυρό και να είναι, να εξασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών του. Στο παρελθόν, οι απειλές γίνονταν αντιληπτές ως προερχόμενες από άλλα κράτη. Σήμερα, οι νέου τύπου απειλές δεν έχουν εθνικό χρώμα. Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν με συμβατικά μέσα, και δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν μόνο με εθνικά μέσα, δηλαδή  με τα μέσα που διαθέτει ένα κράτος μόνο.  

Χρειάζεται λοιπόν να σχεδιάσουμε κοινούς τρόπους αποτροπής των κινδύνων αλλά και διαχείρισης των κρίσεων. Χρειάζεται προετοιμαζόμαστε μαζί, να ασκούμαστε μαζί και να επιχειρούμε μαζί. Έτσι όπως έκαναν οι Αργοναύτες στο μεγάλο ταξίδι τους. Αυτή είναι και η μεγάλη αξία της αυτής της άσκησης.

Η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο νοτιοανατολικό αυτό άκρο της Μεσογείου, εργάζεται σταθερά και μεθοδικά προς την κατεύθυνση της περαιτέρω αξιοποίησης και βελτίωσης των δυνατοτήτων της για την αντιμετώπιση των νέων απειλών και εκτάκτων καταστάσεων κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό έχουν εκπονηθεί εθνικά σχέδια, τα οποία είχαμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε και κατά τη διάρκεια της φετινής άσκησης.

Ένα τέτοιο σχέδιο είναι το εθνικό σχέδιο «ΕΣΤΙΑ», η εκπόνηση του οποίου κρίθηκε απαραίτητη μετά τα γεγονότα του Λιβάνου το 2006, κατά τα οποία η Κύπρος αποτέλεσε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας και γέφυρα επαναπατρισμού χιλιάδων ξένων υπηκόων. Σήμερα, το σχέδιο «ΕΣΤΙΑ» αποτελεί το βασικό εργαλείο, πάνω στο οποίο διαμορφώνεται ο επιχειρησιακός μας σχεδιασμός για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών και προβλέπει τον συντονισμό και τη συνεργασία πολλών υπηρεσιών της Δημοκρατίας. Στόχος η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων, ώστε να παρέχουν ουσιαστική στήριξη σε υπηκόους ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών, στο ενδεχόμενο εκκένωσης τους μέσω Κύπρου, από γειτονικές χώρες, σε   περιπτώσεις πολιτικής κρίσης, στρατιωτικής διένεξης ή φυσικής καταστροφής.

Θέλω εδώ να κάνω ειδική αναφορά στην 1 η φάση της Άσκησης, όπου με συμμετοχή 200 περίπου εκπρόσωπων (στρατιωτικών και διπλωμάτων) από 18   χώρες της Ομάδας των ΝΕΟ ( Non - Combatant Evacuation Operations ) εξετάστηκαν σενάρια εκκένωσης αμάχων από την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το NEO Coordination Group , μέλος του οποίου είναι και η Κύπρος, πρόκειται για μια πρωτοβουλία που στόχο έχει τη συνεργασία για τον σχεδιασμό και τη διενέργεια επιχειρήσεων εκκένωσης αμάχων ανά το παγκόσμιο. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει παραχωρήσει διευκολύνσεις για την ανάπτυξη Συντονιστικού Κέντρου Διοίκησης της ομάδας των ΝΕΟ στην Κύπρο. Το Κέντρο αυτό είναι και το μοναδικό στο είδος του στο κόσμο.

Κυρίες και κύριοι,

Πολύ κοντά σε μια περιοχή γεωπολιτικής αστάθειας, συγκρούσεων και ριζοσπαστικών κινημάτων που προάγουν τη βία και τη τρομοκρατία, η Κύπρος αποτελεί σημαντικό πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας. Στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε ακόμα περισσότερο τις δυνατότητές μας, έτσι ώστε, με τη δική σας συνεργασία, η Κύπρος να   καταστεί ο ισχυρότερος και ασφαλέστερος περιφερειακός κόμβος παροχής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και αποστολών έρευνας διάσωσης, προάγοντας τη περιφερειακή συνεργασία και λειτουργώντας ως γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και των χωρών της περιοχής.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις, επιτρέψτε μου να εκφράσω τις ευχαριστίες και τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στο ΓΕΕΦ, που είχε τον γενικό συντονισμό αυτής της μεγάλης άσκησης, στην Αστυνομία, στην Πολιτική Άμυνα, στην Πυροσβεστική, τις Ιατρικές Υπηρεσίες, το ΚΣΕΔ και όλες τις κρατικές υπηρεσίες που συνεργάστηκαν. Θερμά συγχαίρω όλο προσωπικό που συμμετείχε, τόσο από την Κύπρο αλλά ιδιαίτερα από το εξωτερικό, καθώς βεβαίως και τους ξένους διπλωμάτες και παρατηρητές που βρίσκονται εδώ μαζί μας.

Κυρίες και κύριοι,

Το ταξίδι του Αργοναύτη συνεχίζεται. Κλείνουμε ραντεβού για μια ακόμα μεγαλύτερη άσκηση το 2016.

Σας ευχαριστώ.

-------