8/5/15

Δήλωση του Προέδρου της Βουλής για την Ημέρα της Ευρώπης

Δήλωση του Προέδρου της Βουλής για την Ημέρα της Ευρώπης


Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο πλαίσιο δηλώσεων, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, αναφερόμενος στην Ημέρα της Ευρώπη, η οποία γιορτάζεται στις 9 Μάιου, δήλωσε:

«Ήθελα να υπογραμμίσω την ανάγκη η ΕΕ να τύχει μεγαλύτερης αξιοποίησης στις προσπάθειες λύσης του κυπριακού προβλήματος. Όπως έχω δηλώσει και προ ημερών, δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι από τη δράση, τις πρωτοβουλίες, τις συμπεριφορές της ΕΕ και των ευρωπαϊκών θεσμικών συλλογικών οργάνων σε ό,τι αφορά στη λύση του Κυπριακού.

Το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα, γιατί είναι πρόβλημα εισβολής, κατοχής, παραβίασης του διεθνούς δικαίου και γι’ αυτό θα πρέπει να παραμείνει στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Όμως, είναι ταυτόχρονα και ευρωπαϊκό πρόβλημα από το 2004, όταν η Κύπρος εντάχθηκε στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Συνεπώς, η ΕΕ έχει ευθύνη, και ηθική και πολιτική και θεσμική, να έχει επικουρική συνδρομή στις προσπάθειες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για λύση του κυπριακού προβλήματος.

Πρώτον, θα πρέπει επιτέλους ο απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις συνομιλίες να είναι ορατός και να έχει ρόλο όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις. Ο ρόλος του θα είναι να εποπτεύει, έτσι ώστε όποιες πρόνοιες συζητούνται να είναι συμβατές με ένα δίκτυο κανόνων δικαίου όπως αυτό εφαρμόζεται στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Δεύτερον, θα πρέπει να επιδιώξουμε την υιοθέτηση, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δέσμης αρχών λύσης του Κυπριακού, προκειμένου η λύση να συνάδει με την ιδιότητα της Κύπρου ως χώρας μέλους της Ένωσης.

Τρίτον, η ΕΕ θα πρέπει, επιτέλους, να ζητήσει και να επιβάλει τη συμμόρφωση της Τουρκίας προς τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών συλλογικών οργάνων. Από το 2005, έχουμε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει ορισμένες υποχρεώσεις έναντι της Κύπρου. Η Τουρκία όχι μόνο δεν έχει ανταποκριθεί σε αυτές   τις αποφάσεις, αλλά χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως εκλιπούσα με έγγραφα που αποστέλλει στην ΕΕ.

Ήρθε λοιπόν η ώρα η ΕΕ   να αναλάβει τον ρόλο και τις ευθύνες της έναντι της χώρας μέλους της Ένωσης, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία».