8/5/15

Δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής σχετικά με τον Νόμο Ρύθμισης του Ωραρίου των Καταστημάτων

Δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής
σχετικά με τον Νόμο Ρύθμισης του Ωραρίου των Καταστημάτων


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου προέβη σήμερα σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους σχετικά με τη συνταγματικότητα του Νόμου περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας Καταστημάτων και των Όρων Απασχόλησης των Υπαλλήλων τους.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο κ. Ομήρου είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τρεις επιλογές:

·        Η μια επιλογή είναι να υπογράψει τον Νόμο που ψήφισε η Βουλή, ο οποίος στη συνέχεια θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και θα τεθεί σε ισχύ.
·        Η δεύτερη επιλογή είναι η αναπομπή, δηλαδή να επανέλθει ξανά αυτή η νομοθεσία ενώπιον της Βουλής με τις ενστάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.
·        Η τρίτη επιλογή είναι η απευθείας αναφορά ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο, ασκώντας τις δικαιοδοσίες του Συνταγματικού Δικαστηρίου, όπως αυτό εγκαθιδρύθηκε με το Σύνταγμα του 1960, λαμβάνει οριστική και ανέκκλητη απόφαση επί της νομοθεσίας».

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε εξάλλου ότι «η δική μου θέση είναι ότι η Βουλή έχει ψηφίσει μια νομοθεσία, συνεπώς, ο Πρόεδρος της Βουλής είναι λογικό να υπερασπίζεται την απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής όπως αυτή έχει μετατραπεί στη χθεσινή ψηφοφορία. Αν υπάρξει αναφορά, βεβαίως, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα αντιπροσωπευθεί ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Εκείνο που αντιλαμβάνομαι ότι τώρα θα συμβεί, εάν δεν υπογραφεί και δεν δημοσιευθεί ο Νόμος, είναι ότι θα υπάρξει επιστροφή των ωραρίων των καταστημάτων σε ένα νομοθετικό πλαίσιο προ εννέα περίπου ετών».

Ερωτηθείς ποια είναι η δική του άποψη, ο κ. Ομήρου ανάφερε ότι θα πρέπει να υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις μια συνεργασία μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας για αποφυγή αδιεξόδων. «Αδιέξοδα», κατέληξε, «τα οποία θα προκαλέσουν κοινωνική αναστάτωση και θα διαμορφώσουν ένα κλίμα απορρύθμισης της αγοράς».
____________