8/5/15

Οι μαθητές πρωτοστατούν για την ασφάλεια στο διαδίκτυο

Οι μαθητές πρωτοστατούν για την ασφάλεια στο διαδίκτυο


Στο Προεδρικό βρέθηκαν σήμερα οι μαθητές που είχαν βραβευτεί στον 4ο διαγωνισμό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου με θέμα «Ας δημιουργήσουμε μαζί ένα καλύτερο διαδίκτυο», στο πλαίσιο του οποίου τα παιδιά δημιούργησαν σύντομα βίντεο για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου.   Την εκδήλωση, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Εξοχότατου Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, χαιρέτισαν ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΑΤΗΚ κ. Μιχάλης Αχιλλέως.  

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης 18 μαθητές με τους εκπαιδευτικούς τους από έξι σχολεία μοιράστηκαν με τους παρευρισκόμενους την εμπειρία που απεκόμισαν από τη διαδικασία παραγωγής των βίντεο, τα συμπεράσματά τους καθώς και τα μηνύματα που θέλουν να στείλουν σε μαθητές, τους γονείς και την κοινωνία γενικότερα, αναφορικά με την ασφαλή χρήση του διαδικτύου.  Τα σχολεία του συμμετείχαν ήταν δύο δημοτικά σχολεία - το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου και το Δημοτικό Σχολείο Άγιος Σπυρίδωνα Λεμεσού-, δύο γυμνάσια –το Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας Λεμεσού και το Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής Γεροσκήπου- και δύο λύκεια – η Ελληνική Σχολή Πασκάλ και το Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα.  

Είναι γενικά παραδεκτό ότι οι μαθητές μας σήμερα βιώνουν την τεχνολογία ως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής τους. Τα ψηφιακά εργαλεία και περιβάλλοντα που χρησιμοποιούν, αποτελούν πρόκληση για την εκπαίδευση δίνοντας από τη μια ευκαιρίες και δυνατότητες μάθησης και απαιτώντας, από την άλλη, κριτική και ορθή αξιοποίησή τους.  

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού υλοποιεί διάφορες δράσεις για την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση του διαδικτύου όπως είναι το Πρόγραμμα «Μικροί Εκπαιδευτές για το Διαδίκτυο», το Πρόγραμμα «Ασφαλές Σχολείο για το Διαδίκτυο», βιωματικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς και μαθητές, παρουσιάσεις και διαλέξεις για γονείς.  Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ο διαγωνισμός αυτός.   Βασική επιδίωξη του διαγωνισμού ήταν τα παιδιά να μεταβούν από την απλή πρόσβαση στις τεχνολογίες, στην αποτελεσματική χρήση τους, να γίνουν δηλαδή κριτικοί χρήστες και να καινοτομήσουν στη χρήση της πληροφορίας και της επικοινωνίας.

Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της εκδήλωσης είχε η ΑΤΗΚ, η οποία στηρίζει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στο θέμα της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου