14/5/15

Επίλυση διαχρονικών προβλημάτων των έκτακτων κυβερνητικών ιατρών και άρση απεργιακών μέτρων

Επίλυση διαχρονικών προβλημάτων
των έκτακτων κυβερνητικών ιατρών και άρση απεργιακών μέτρων

 
Λύση διαχρονικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι έκτακτοι συμβασιούχοι Ιατρικοί Λειτουργοί, εξηύραν το Υπουργείο Υγείας, ο Σύνδεσμος Εκτάκτων και Συμβασιούχων Ιατρών (ΣΕΣΙΚ) και η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ).

Η Συμφωνία προνοεί όπως στη νομοθεσία που θα ψηφιστεί για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, περιληφθούν πρόνοιες που θα διασφαλίζουν ένα πολύ δικαιότερο και καλύτερο εργασιακό καθεστώς για τους εκτάκτους –στόχος που αποτελούσε εξ αρχής και κατεύθυνση του Υπουργείου Υγείας.

Μεταξύ των προνοιών αυτών περιλαμβάνονται η αντικατάσταση των συμβολαίων των εκτάκτων αορίστου χρόνου, των εκτάκτων καθορισμένης διάρκειας και των εκτάκτων δεκαπενθήμερης βάσης, με νέα συμβόλαια εργοδότησης αορίστου χρόνου για όσους έχουν συμπληρώσει 30 μήνες υπηρεσίας και διετή συμβόλαια για όσους έχουν συμπληρώσει λιγότερους από 30 μήνες υπηρεσίας.

Επίσης, όλοι οι έκτακτοι κυβερνητικοί ιατροί που θα αποδεχτούν τη μεταφορά τους στα αυτονομημένα δημόσια νοσηλευτήρια και έχουν συμπληρώσει 24 μήνες υπηρεσίας, θα εξαιρεθούν της αποκοπής του 10% επί της μισθοδοσίας τους.

Πρόσθετα, όλες οι διαδικασίες πλήρωσης μόνιμων θέσεων Ιατρικών Λειτουργών, οι οποίες βρίσκονται είτε στο στάδιο των Συμβουλευτικών Επιτροπών, είτε ενώπιον της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, θα αποπαγοποιηθούν, ούτως ώστε, η πλήρωσή τους να προωθηθεί στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας.

Στους Ιατρικούς Λειτουργούς που κατέχουν μόνιμη θέση στη Δημόσια Υπηρεσία, θα παρασχεθεί η επιλογή, εάν το επιθυμούν, οικειοθελώς, να παραιτηθούν /αφυπηρετήσουν από τη Δημόσια Υπηρεσία και να λάβουν συμβόλαια από τα αυτονομημένα δημόσια νοσηλευτήρια, δεδομένου ότι υπάρχουν οι αντίστοιχες ανάγκες από τους αυτόνομους Οργανισμούς.

Με την υπογραφή της Πρότασης αυτής, αίρονται τα απεργιακά μέτρα εκ μέρους της ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. και των εκτάκτων συμβασιούχων ιατρών και ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση της αναδιοργάνωσης και αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

_______________