14/5/15

Υπογραφή Σύμβασης για την κατασκευή σταθμού επεξεργασίας αποβλήτων




Υπογραφή Σύμβασης για την κατασκευή
 σταθμού επεξεργασίας αποβλήτων


Υπογράφεται αύριο, Παρασκευή (9:00 π.μ) στα Κεντρικά Γραφεία του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, η Σύμβαση για τον σχεδιασμό, κατασκευή και λειτουργία για περίοδο δέκα ετών του Σταθμού Επεξεργασίας οικιακών βοθρολυμάτων, βιομηχανικών αποβλήτων, περίσσειας υγρής λάσπης και στραγγισμάτων. Η υπογραφή της Σύμβασης θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία του Πρέσβη της Ελβετικής Συνομοσπονδίας στην Κύπρο κ. Peter Reinhardt.

Η κατασκευή του σταθμού σε συνδυασμό με τις Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στο Πεντάκωμο και το κλείσιμο των χωμάτινων δεξαμενών απόρριψης λυμάτων, καθώς επίσης και του χώρου ημιελεγχόμενης διάθεσης στερεών απορριμμάτων στο Βατί, θα λύσει όλα τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η περιοχή. Η υλοποίηση του έργου θα συμβάλει επίσης στην εφαρμογή της Οδηγίας Πλαίσιο περί Υδάτων της ΕΕ συμβάλλοντας σημαντικά στη βελτίωση της κατάστασης των υδάτων στο Φράγμα Πολεμιδιών.

Η εν λόγω σύμβαση αποτελείται από δύο Φάσεις: Η πρώτη φάση αφορά τον Σχεδιασμό, Κατασκευή και Λειτουργία του Σταθμού για περίοδο ενός έτους ως περίοδος ελέγχου και διόρθωσης ελαττωμάτων, ενώ η δεύτερη φάση  αφορά τη λειτουργία και συντήρηση του Σταθμού για περίοδο εννέα ετών.

Η Ελβετία θα συγχρηματοδοτήσει τη Φάση 1 του έργου σε ποσοστό 85% των συνολικών επιλέξιμων δαπανών, με το κυπριακό κράτος να συνεισφέρει το 15%. Η Φάση 2 του έργου θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα €7.410.000 και θα συγχρηματοδοτηθεί από την Ελβετική Συνομοσπονδία και την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ τόσο για την κατασκευή όσο και τη μετέπειτα λειτουργία του Σταθμού θα δημιουργηθεί αριθμός νέων θέσεων εργασίας.
_______________