8/5/15

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για την Παγκύπρια Ημέρα Διατροφής

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για την
Παγκύπρια Ημέρα Διατροφής       


«Γεύομαι και Απολαμβάνω   την Υγιεινή Διατροφή και Άσκηση από Νωρίς στην Ζωή», είναι το φετινό μήνυμα των εκδηλώσεων που διοργανώνουν οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου (Συ.Δι.Κυ.), με αφορμή την Παγκύπρια Ημέρας Διατροφής, που έχει καθιερωθεί ως θεσμός και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Μαΐου.

Η επιστήμη της διατροφής διερευνά την ικανότητα της δίαιτας να τρέφει τον άνθρωπο, ορίζοντας την πρόσληψη και τις απαιτήσεις υπό τη μορφή ενός κοινού νομίσματος, των θρεπτικών συστατικών. Ο στόχος της επιστήμης της διατροφής είναι να προωθεί και να εφαρμόζει τη γνώση για τις επιδράσεις των θρεπτικών συστατικών στην ανάπτυξη, την ικανότητα αναπαραγωγής και την υγεία των ανθρώπων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα βάρους, μεταξύ των οποίων 300.000.000 περίπου, δηλαδή το 7% του τρέχοντος παγκόσμιου πληθυσμού, είναι παχύσαρκοι. Στην Κύπρο   η παχυσαρκία  είναι στο 27,8 % (28,8% για άντρες και 26,9% για γυναίκες)   και το υπερβάλλον βάρος 36% (46,9%-Α, 26%-Γ) του συνολικού πληθυσμού, σύμφωνα με την επιδημιολογική έρευνα του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων   Κύπρου (Συ.Δι.Κυ) για την παχυσαρκία και τις διατροφικές συνήθειες του Κύπριου Πολίτη (2005-2009).   Επίσης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα μόνο το 24,2% λαμβάνει πρωινό, το 11,1% λαμβάνει δεκατιανό, ενώ το 3,7% δεν λαμβάνει κανένα από τα δύο.

Η ανεπάρκεια ενέργειας και θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό, επιβαρύνει τις φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος. Μια ισορροπημένη διατροφή παρέχει επάρκεια σε θρεπτικά συστατικά, με στόχο τη βελτιστοποίηση της υγείας, την αποφυγή διατροφικών ελλείψεων και τη μείωση του κινδύνου για χρόνια νοσήματα.

Λέγοντας ισορροπημένη διατροφή δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνουμε κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα και να αποκλείουμε κάποια άλλα.  Κανένα τρόφιμο δεν περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχουμε ανάγκη καθημερινά. Πείτε ναι  στην ποικιλία τροφίμων και στην ποσότητα   με μέτρο στο καθημερινό διαιτολόγιο.

Συνιστάται επίσης περπάτημα 15-30 λεπτά μετά από δύο ώρες από κάθε γεύμα. Αυτό βοηθά στην πέψη της τροφής, βελτιώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και στην αυξημένη καύση των θερμίδων. Η φυσική άσκηση επίσης μειώνει την αρτηριακή πίεση και    βοηθά το σώμα να διαχειριστεί το άγχος.

  Η φετινή Παγκύπρια Ημέρα Διατροφής έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στα θέματα   υγιεινής διατροφής για την προστασία της δημόσιας υγείας. Πολλές εκδηλώσεις   σε όλη την Κύπρο έχουν διοργανωθεί   από τον Σύνδεσμο Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου με την στήριξη του   Υπουργείου Υγείας.

Διατροφικοί Κανόνες γ ια καλή Υγεία!

Στοχεύετε σε Υγεία & Καλή Φυσική Κατάσταση

-         Στοχεύετε σε ένα Υγιές Βάρος (Απώλεια βάρους ½ -1 κιλό ανά βδομάδα.   Μην ακολουθείτε δίαιτες με λιγότερες από 1000-1200 θερμίδες ανά ημέρα)
-         Γυμνάζεστε καθημερινά

Θέστε τα θεμέλια για μια Υγιεινή Ζωή

-         Θέστε την πυραμίδα και το πιάτο διατροφής σαν οδηγό διατροφής
-         Τρώτε καθημερινά ποικιλία από ολοσίταρα δημητριακά (ολικής αλέσεως)  
-         Τρώτε καθημερινά ποικιλία από φρούτα και λαχανικά
-         Διατηρείτε τα τρόφιμα ασφαλή για κατανάλωση

Διαλέξτε Προσεκτικά & Επιλεκτικά  

-         Διαλέξτε μια διατροφή που να είναι μειωμένη σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη και μέτρια σε ολικό λίπος
-         Μετριάστε / Μειώστε την κατανάλωση ζάχαρης, διαλέγοντας τα κατάλληλα ροφήματα και τρόφιμα με μειωμένη περιεκτικότητα ή χωρίς ζάχαρη.
-         Διαλέξτε και προετοιμάστε φαγητά με λιγότερο αλάτι
-         Αν πίνετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο
-         Απολαύστε τα αγαπημένα σας φαγητά περιοδικά και με μέτρο