8/5/15

Απάντηση σε δημοσιεύματα για απάτριδες Κούρδους της Συρίας που ζουν στην Κύπρο

Απάντηση σε δημοσιεύματα για απάτριδες Κούρδους
της Συρίας που ζουν στην Κύπρο


Σε απάντηση δημοσιευμάτων για εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν, χθες, απάτριδες Κούρδοι της Συρίας έξω από τη Βουλή, οι οποίοι ζητούν από το Υπουργείο Εσωτερικών να τους παραχωρήσει το καθεστώς του αναγνωρισμένου πρόσφυγα και όχι το καθεστώς της συμπληρωματικής/επικουρικής   προστασίας, το οποίο ήδη κατέχουν, το ΥΠΕΣ επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

« Όσον αφορά το εγειρόμενο θέμα, ότι στους μέχρι πρότινος απάτριδες Κούρδους  της Συρίας πρέπει να παραχωρείται prima facie το καθεστώς πρόσφυγα,    επισημαίνεται ότι οι ακολουθούμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία και το ευρωπαϊκό κεκτημένο διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων διεθνούς προστασίας δεν προνοούν την εκ του προοιμίου παραχώρηση καθεστώτος προστασίας σε οιονδήποτε ή σε οιανδήποτε ομάδα αιτητών.

Η παραχώρηση της οιασδήποτε μορφής διεθνούς προστασίας, τόσο από την Υπηρεσία Ασύλου, όσον και από την Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων, είναι απότοκο της χωριστής εξέτασης και της ιδιαιτερότητας της κάθε περίπτωσης.

Η διαδικασία για εξέταση αιτημάτων διεθνούς προστασίας    η οποία ακολουθείται από την Υπηρεσία Ασύλου και από την Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων, απορρέει τόσο από το ευρωπαϊκό κεκτημένο όσο και από τις πρόνοιες της Σύμβασης της Γενεύης. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε όσους έχει παραχωρηθεί καθεστώς πρόσφυγα ή συμπληρωματικής προστασίας, μπορούν να εργοδοτηθούν σε οιοδήποτε επάγγελμα.

Το καθεστώς της συμπληρωματικής προστασίας θεωρείται σχεδόν ισότιμο με το καθεστώς του πρόσφυγα, αφού ο κάτοχός του απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα που συνεπάγονται από την κείμενη νομοθεσία (νόμιμη παραμονή στη Δημοκρατία, ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, πρόσβαση στο σύστημα υγείας, πρόσβαση στο ανεργιακό επίδομα, εξαιρεμένου του δικαιώματος της οικογενειακής επανένωσης). Σε όσες περιπτώσεις δεν χορηγείται προσφυγικό καθεστώς, αλλά συμπληρωματική προστασία, αυτό έγινε αφού διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο.  

Σχετικά με  τον ισχυρισμό των απεργών ότι είναι απάτριδες, επισημαίνεται ότι έχει γίνει από μέρους της συριακής κυβέρνησης πολιτογράφηση αυτών των ατόμων, το 2011. Ωστόσο, λόγω της συνεχιζόμενης έκρυθμης κατάστασης στη Συρία, σε όλες τις περιπτώσεις στους Σύριους αιτητές διεθνούς προστασίας παραχωρείται, ανάλογα με την περίπτωση, είτε καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας είτε προσφυγικό καθεστώς.

Η διαφορά μεταξύ των δύο προαναφερθέντων καθεστώτων, αφορά στο θέμα της οικογενειακής επανένωσης και στο είδους του ταξιδιωτικού εγγράφου το οποίο κατέχουν.

Με οδηγίες του Υπουργού Εσωτερικών, σύντομα, θα αναβαθμιστεί και εκσυγχρονιστεί το ταξιδιωτικό έγγραφο των κατόχων συμπληρωματικής προστασίας, ώστε να γίνεται αποδεκτό από ακόμα περισσότερες χώρες».      

--------------------