8/5/15

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε αντιπροσωπεία
του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα τον Πρόεδρο κ. Φοίβο Μαυροβουνιώτη και τον Αντιπρόεδρο κ. Σταύρο Γιαλλουρίδη του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα της οικονομικής καταστροφής, την οποία αναίτια υπέστησαν οι κάτοχοι τραπεζικών αξιογράφων, διαπιστώνοντας τα δίκαια αιτήματά τους για την οικονομική τους αποκατάσταση.

Όπως ανέφερε ο κ. Ομήρου, ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία κατάθεσης και υιοθέτησης ψηφίσματος από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, του οποίου η πρόταση αναμένεται να τεθεί ενώπιον του Σώματος, τις επόμενες εβδομάδες, με διατύπωση θέσεων εντός του ψηφίσματος:

  1. Να εξασφαλιστούν για κάθε αξιόγραφο οι πρώτες 100 χιλιάδες ευρώ –όπως συνέβη και με τις καταθέσεις.
  2. Για κάθε αξιόγραφο, από το υπόλοιπο πέραν των 100 χιλιάδων που θα απομείνει, να αφαιρεθεί το ποσό των τόκων που ήδη ο κάτοχος έλαβε μέχρι τον Ιούνιο 2012.
  3. Το υπόλοιπο ποσό να αποδοθεί στους κατόχους ή τους κληρονόμους τους, σε περίοδο πέντε χρόνων, 20% κάθε χρόνο, αρχής γενομένης το 2018.
  4. Ο συμψηφισμός των αξιογράφων να αφορά είτε δάνεια που έχουν οι κάτοχοι των αξιογράφων είτε δάνεια που έχουν εταιρείες, στις οποίες οι κάτοχοι αξιογράφων είναι οι κύριοι μέτοχοι.

Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε, εξάλλου, ότι «αυτό το ψήφισμα, νοούμενου ότι θα υιοθετηθεί, διαμορφώνει ένα πλαίσιο και ένα χρονοδιάγραμμα, μέσα στο οποίο θα πρέπει να υλοποιηθούν αυτά τα αιτήματα που ελπίζω ότι θα υιοθετήσει η Βουλή των Αντιπροσώπων. Όμως, πέραν του ψηφίσματος, το οποίο δεν έχει νομοθετικό χαρακτήρα, θα πρέπει να υπάρξουν και νομοθετικές πρωτοβουλίες. Δηλαδή, να εξετασθεί η δυνατότητα νομοθετικής πρωτοβουλίας, την οποία θα προτιμούσαμε να ληφθεί από την Κυβέρνηση, υπό τη μορφή κυβερνητικού νομοσχεδίου. Ωστόσο, υπάρχει και η δυνατότητα κατάθεσης πρότασης νόμου από βουλευτή ή πολιτικό κόμμα, σε ό,τι αφορά στον συμψηφισμό των δανείων και των αξιογράφων. Για αυτό, θα υπάρξει μελέτη για τη διαμόρφωση ενός νομοθετικού πλαισίου.

Επίσης, σήμερα έχει διατυπωθεί, με ένταση από πλευράς του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων, το αίτημα να επιτραπούν ομαδικές αγωγές. Είναι ένα δίκαιο αίτημα, δεδομένου ότι τα πορίσματα της Κεντρικής Τράπεζας, μετά τη διενέργεια σχετική έρευνας, αποδεικνύουν ότι οι κάτοχοι αξιογράφων έχουν εξαπατηθεί – δεν αναφέρομαι στους θεσμικούς επενδυτές, για να μην υπάρχει παρεξήγηση ότι γίνεται γενίκευση. Σε ό,τι αφορά στους κατόχους τραπεζικών αξιογράφων, υπάρχει πόρισμα αρμόδιας αρχής, το οποίο με σαφήνεια και χωρίς καμιά αμφιβολία, καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα. Συνεπώς, θα πρέπει να διευκολυνθεί και η δυνατότητα καταχώρησης ομαδικών αγωγών».

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι θα είναι σε επαφή με τον Σύνδεσμο Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων, ενώ παράλληλα, θα επιδιωχθεί και επαφή με τον Υπουργό Οικονομικών, «διότι οι διαμαρτυρίες, που συνεχίζονται δικαίως, πρέπει να έχουν ένα αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά στην ανταπόκριση της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά και του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της Κεντρικής Τράπεζας».

«Ήρθε η ώρα τα λόγια να γίνουν πράξεις, όχι μόνο κούφιες υποσχέσεις», τόνισε, τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής.    

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής για το πραγματικό ενδιαφέρον που επιδεικνύει για τη δικαίωση των κατόχων τραπεζικών αξιογράφων, οι οποίοι, όπως ανέφερε, έπεσαν θύματα δόλιων πρακτικών των τραπεζών και κακής εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας. Σημείωσε δε ότι θα είναι σε επαφή με τον κ. Ομήρου για να δουν, εξελικτικά, πως θα μπορέσουν σταδιακά να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους κατόχους τραπεζικών αξιογράφων.

Αναφέροντας εξάλλου ότι γίνονται παράλληλες προσπάθειες, στις οποίες ωστόσο δεν αναφέρθηκε, κάλεσε όσους κατόχους αξιογράφων ενδιαφέρονται να έχουν την ίδια μεταχείριση, να εγγραφούν ως μέλη του Συνδέσμου.

Όσον αφορά στο ψήφισμα που προτίθεται να ψηφίσει η Βουλή, ο κ. Μαυροβουνιώτης σημείωσε ότι ένα μεγάλο μέρος τούς ικανοποιεί, σημειώνοντας ότι «εκ των πραγμάτων, δεν υπάρχει κάτι το καλύτερο, το οποίο θα μπορούσαμε να πετύχουμε στο παρόν στάδιο».  

Τέλος, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου κ. Γιαλλουρίδης τόνισε ότι «το μέγα σκάνδαλο των αξιογράφων είναι θέμα εισβολής μέσα στα σπίτια μας και κατοχής της περιουσίας μας από τους γνωστούς κύκλους, τους τραπεζίτες και τους πολιτικούς που έκαναν πλάτη σε αυτό το σύστημα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τελικής δικαίωσης, γιατί θεωρούμε και το κράτος συνυπεύθυνο λόγω κλεπταποδοχής».

______________