13/5/15




Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών
χαιρετίζει την επανέναρξη των συνομιλιών


Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Frank-Walter Steinmeier εξέδωσε χθες γραπτή δήλωση, στην οποία χαιρετίζει την επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι με αυτή την εξέλιξη είναι δυνατό να τερματιστεί η διαίρεση του νησιού.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών είναι το ακόλουθο:

«Χαιρετίζω θερμά την επανέναρξη των συνομιλιών στην Κύπρο. Αυτό το βήμα που έχουν συμφωνήσει ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο νεοεκλεγείς Τουρκοκύπριος ηγέτης Mustafa Akinci αναπτερώνει την ελπίδα, υποδεικνύοντας πως είναι δυνατό να ξεπεραστεί η διαίρεση.

Οι δύο πλευρές θα επωφεληθούν σημαντικά από την επανένωση αφού το στάτους κβο δεν ικανοποιεί κανένα. Η επίλυση του Κυπριακού θα είχε θετικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Μαζί με τους εταίρους μας στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, καλούμε τις δύο πλευρές να αξιοποιήσουν τη δυναμική που υπάρχει έτσι ώστε να εξευρεθεί μια ολοκληρωμένη συμφωνία.

Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες στον Espen Barth Eide, Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για τις άοκνες προσπάθειές του για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Η Γερμανία θα συνεχίσει να υποστηρίζει ενεργά την επίλυση αυτής της διαμάχης σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας».

____________
13/5/2015