3/4/15

Επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής στην ΥΚΑΝ

Επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής στην ΥΚΑΝ


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Ομήρου επισκέφθηκε σήμερα το πρωί τα γραφεία της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών   (ΥΚΑΝ) και παρακάθισε σε σύσκεψη με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, τον επικεφαλής της ΥΚΑΝ και αξιωματικούς και μέλη της Υπηρεσίας.

Μιλώντας στη σύσκεψη ο κ. Ομήρου είπε τα εξής:

«Βρίσκομαι σήμερα εδώ εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων για να εκφράσω τα θερμά συγχαρητήρια του Νομοθετικού Σώματος για τις πολλές επιτυχίες που έχετε καταγάγει στην καταπολέμηση των ναρκωτικών, ιδιαίτερα για τις τελευταίες επιτυχίες με τον εντοπισμό και την κατάσχεση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών. Θέλω επίσης να εκφράσω την εκτίμησή μας για το συνολικό έργο που επιτελείτε τόσο για την πρόληψη όσο και για την καταστολή αυτής της μάστιγας, η οποία πραγματικά κατατρώγει τα σωθικά της κυπριακής κοινωνίας.

Είναι χρέος μας, είναι χρέος της κοινωνίας, είναι χρέος της πολιτείας να συνδράμει στο έργο σας γιατί μια κοινωνία όπως είναι η δική μας, η οποία έχει να αντιμετωπίσει πρόσθετα προβλήματα και προκλήσεις όπως είναι η συνεχιζόμενη τουρκική στρατιωτική κατοχή αλλά και η οικονομική κρίση, η οποία ενέσκηψε τα τελευταία χρόνια, πρέπει να είναι ζωντανή και υγιής. Χρειαζόμαστε, κυρίως, μια νέα γενιά η οποία να είναι απαλλαγμένη από τον θανατηφόρο εθισμό των ναρκωτικών και των άλλων ψυχοτρόπων ουσιών.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι έτοιμη και πρόθυμη να στηρίξει οποιεσδήποτε νομοθετικές πρωτοβουλίες που προέρχονται από την πλευρά της Κυβέρνησης ή από προτάσεις νόμου βουλευτών, πολιτικών κομμάτων, που θα διευκολύνουν το έργο σας. Βεβαίως η Βουλή είναι, επίσης, πρόθυμη πάντοτε να εγκρίνει πιστώσεις που κατατίθενται από την πλευρά της Κυβέρνησης για την αγορά εξοπλισμού ή και για τη σωστή περαιτέρω στελέχωση της Υπηρεσίας. Έχω ενημερώσει ότι μία νομοθεσία που αφορά στην ταυτοποίηση των τηλεφωνικών προπληρωμένων καρτών θα ψηφιστεί από το Σώμα αμέσως μετά την ανάπαυλα των διακοπών του Πάσχα. Αυτό είναι δεδομένο διότι έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση στην Επιτροπή Συγκοινωνιών και Έργων, που είναι η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Έχουν υιοθετηθεί και οι σχετικές προτάσεις της Νομικής Υπηρεσίας, του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Αν υπάρχουν και δικές σας προτάσεις και παρατηρήσεις για περαιτέρω τροποποιήσεις θα είμαστε στη διάθεσή σας. Να παρακαλέσω να σταλούν στο γραφείο μου το συντομότερο δυνατό.

Φυσικά υπάρχει το μέγα θέμα του από το Σύνταγμα κατοχυρωμένου απόρρητου της επικοινωνίας, όπου μέσα στο πλαίσιο του κράτους δικαίου έχει επέλθει μία τροποποίηση στο Σύνταγμα. Απομένει να ψηφιστεί σχετική νομοθεσία εις εφαρμογή και υλοποίηση της τροποποίησης του Συντάγματος. Αναμένουμε από τη Νομική Υπηρεσία και ευρύτερα από την εκτελεστική εξουσία να καταθέσει αυτή τη νομοθεσία για να προχωρήσει η Βουλή να δώσει αυτό το όπλο στις διωκτικές αρχές για να μπορέσουν πιο αποτελεσματικά να επιτελούν το έργο και την αποστολή τους.

Θέλω να δώσω το μήνυμα ότι και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν μια μεγάλη ευθύνη να συνδράμουν στο έργο της ΥΚΑΝ   και ευρύτερα βέβαια της Αστυνομίας προβάλλοντας, κατά τρόπο σωστό, τις δραστηριότητες για την πρόληψη και την πάταξη της εισαγωγής, της χρήσης και της εμπορίας ναρκωτικών και άλλων ψυχοτρόπων ουσιών και ευρύτερα στηρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να εξοβελιστεί αυτό το καρκίνωμα από την κυπριακή κοινωνία.

Οι πολίτες πρέπει να επαγρυπνούν και να γρηγορούν παρέχοντας πληροφορίες και στοιχεία τα οποία θα διευκολύνουν το έργο της Αστυνομίας τόσο για την πρόληψη όσο και την καταστολή αυτής της μάστιγας».

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας και ο επικεφαλής της ΥΚΑΝ διαβεβαίωσαν τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι καταβάλλονται τιτάνιες προσπάθειες προς αντιμετώπιση του κοινωνικού φαινομένου, της μάστιγας των ναρκωτικών και ότι το έργο της Υπηρεσίας δεν εξαντλείται στον τομέα της καταστολής αλλά επεκτείνεται και στον τομέα της πρόληψης.  
___________