24/2/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Φίλιππου Πατσαλή στη συνέντευξη Τύπου της Europa Uomo Κύπρου

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Φίλιππου Πατσαλή
στη συνέντευξη Τύπου της Europa Uomo Κύπρου


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω στη συνέντευξη Τύπου που οργανώνεται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Καρκίνου του Προστάτη και ευχαριστώ την Europa Uomo Κύπρου για τη δράση της.
 
Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τον συχνότερο καρκίνο της ώριμης ηλικίας στο ανδρικό φύλο. Στις περισσότερες περιπτώσεις αναπτύσσεται πολύ αργά, χωρίς να προκαλεί σημαντική βλάβη. Ωστόσο, δεν παύει να αποτελεί τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.
 
Η συχνότητα του καρκίνου του προστάτη έχει διακυμάνσεις παγκόσμια: Η Ασία παρουσιάζει χαμηλά ποσοστά, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ υψηλότερα. Στην Κύπρο εκτιμάται ότι έχουμε περίπου 400 νέα περιστατικά τον χρόνο.
 
Υπάρχει όμως μια πολύ θετική ιδιαιτερότητα σε αυτό τον καρκίνο. Η έγκαιρη διάγνωση είναι εφικτή, αρκεί ο κάθε άντρας να ευαισθητοποιηθεί και να δράσει άμεσα για αυτό το τόσο σημαντικό θέμα.

Επειδή ο καρκίνος αυτός ενδέχεται να μη δώσει συμπτώματα κατά το αρχικό στάδιο, αλλά και γιατί τα συμπτώματά του είναι όμοια με αυτά της καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη, είναι σημαντικό όλοι οι άντρες ηλικίας άνω των πενήντα, να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο, συνδυάζοντας τη δακτυλική εξέταση με τη μέτρηση του προστατικού αντιγόνου ( PSA ) στο αίμα. Ο συνδυασμός των δύο μεθόδων διάγνωσης είναι απαραίτητος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι μόνο η μέτρηση του PSA δεν μπορεί να αποτελεί αποκλειστικό εργαλείο προληπτικού ελέγχου, για αυτό και τονίζει ότι για μια ολοκληρωμένη διάγνωση είναι πάντα απαραίτητες πρόσθετες εξετάσεις, όπως η δακτυλική εξέταση του προστάτη από τον Ουρολόγο και ο υπέρηχος.

Όσον αφορά στην πρωτογενή πρόληψη, οι βασικοί παράγοντες κινδύνου είναι η παχυσαρκία, η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό. Δηλαδή, ο καρκίνος του προστάτη είναι πολύ ασυνήθιστος σε άντρες νεαρότερους των 45 ετών, ενώ άντρες με συγγένεια πρώτου βαθμού με άτομα με καρκίνο του προστάτη, εμφανίζουν διπλάσια πιθανότητα να παρουσιάσουν την ασθένεια σε σχέση με άτομα χωρίς ιστορικό. Επιπλέον, είναι πιθανόν να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη άντρες με υψηλή αρτηριακή πίεση και έλλειψη άσκησης.
 
Όσον αφορά στη θεραπεία, ο καρκίνος αυτός θεωρείται ιάσιμος στο αρχικό στάδιο. Σε προχωρημένο στάδιο, η πενταετής επιβίωση είναι καλύτερη σε σύγκριση με άλλους τύπους καρκίνου, διότι στις πλείστες φορές ο καρκίνος του προστάτη δεν είναι επιθετικός και ανταποκρίνεται θετικά στις μεθόδους της ορμονοθεραπείας και της χημειοθεραπείας.
 
Τα καλά νέα είναι ότι συνήθως 9 στις 10 περιπτώσεις ανδρών βρίσκονται στα πρώιμα στάδια. Συνολικά, το πενταετές ποσοστό επιβίωσης σε πρώιμο στάδιο, ανέρχεται στο 100%.
 
Ενώ οι θεραπευτικές επιλογές για τον προχωρημένο καρκίνο του προστάτη είναι περιορισμένες, στα αρχικά στάδια της νόσου, είναι πολλές. Η επιλογή της καταλληλότερης θεραπείας γίνεται πάντα μετά από εξατομικευμένη συζήτηση με τον ασθενή. Από την πλευρά μας, τ ο Υπουργείο Υγείας προσφέρει τόσο τη δυνατότητα διάγνωσης όσο και θεραπείας. Τα πιο σύγχρονα χημειοθεραπευτικά και αρκετές από τις μοντέρνες χειρουργικές τεχνικές προσφέρονται στους ασθενείς μας.


Κυρίες και Κύριοι,

Η προκατάληψη και η ανασφάλεια είναι εχθροί στη μάχη μας κατά της ασθένειας. Για αυτό και η διαφώτιση, η ενημέρωση και η επιμόρφωση αποτελούν πολύτιμα εργαλεία, ώστε οι άνδρες να εξοικειωθούν με τα προληπτικά προγράμματα και να ζήσουν μια ζωή γεμάτη υγεία. Προς τούτο, απευθύνω έκκληση προς όλους τους άντρες άνω των 50 ετών να εξετάζονται ετησίως από το γιατρό τους για καρκίνο του προστάτη.  Διότι η πρόληψη είναι πολύ καλύτερη από τη θεραπεία.

Σε αυτόν τον αγώνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του προστάτη  ευχαριστώ ξανά την Europa Uomo Κύπρου. Σε αυτόν τον αγώνα, το Υπουργείο Υγείας θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο πλευρό τους για μια διαχρονική επικοινωνία και συνεργασία.

_________