24/2/15

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Καδή στη συνέντευξη Τύπου για τον Διεθνή Μήνα της Γαλλοφωνίας στην Κύπρο

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Καδή στη συνέντευξη Τύπου
 για τον Διεθνή Μήνα της Γαλλοφωνίας στην Κύπρο


Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω σήμερα τη συνέντευξη Τύπου για τα σαράντα-πέντε χρόνια από την ίδρυση του Διεθνούς Οργανισμού της Γαλλοφωνίας και τα εννέα χρόνια από την έναρξη των εκδηλώσεων του Διεθνούς Μήνα της Γαλλοφωνίας στην Κύπρο, με την ενεργό συμμετοχή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Χαιρετίζω ιδιαίτερα την εδώ παρουσία των Πρέσβεων και Προξένων των χωρών Μελών της Γαλλοφωνίας στην Κύπρο.
Οι φετινές εκδηλώσεις τίθενται κάτω από το κοινό σύνθημα: «Έχω τον πλανήτη στην καρδιά μου». Ένα πλήθος χωρών, οι οποίες έχουν ενταχθεί στον Διεθνή Οργανισμό της Γαλλοφωνίας, έχοντας ως κοινό τους σημείο τη γαλλική γλώσσα, είναι παράλληλα και μέλη του «Ινστιτούτου της Γαλλοφωνίας για την Αειφόρο Ανάπτυξη». Κύριο μέλημά τους η προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης, μέσα από την ανάπτυξη συγκεκριμένων εθνικών πολιτικών και στρατηγικών.

Από την υπογραφή της ίδρυσης του παγκόσμιου αυτού Οργανισμού στις 20 Μαρτίου 1970 μέχρι σήμερα, τα σύνορα του γαλλόφωνου χώρου έχουν επεκταθεί και έχουν συμπεριλάβει λαούς και έθνη από κάθε γωνιά του πλανήτη. Ο Διεθνής Οργανισμός της Γαλλοφωνίας αριθμεί σήμερα 80 κράτη και κυβερνήσεις, που αντιπροσωπεύουν συνολικά πληθυσμό 900 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η απόφαση της Κύπρου για την ένταξή της στο Διεθνή Οργανισμό της Γαλλοφωνίας υπαγορεύθηκε κυρίως από την εκτίμηση των προοπτικών για τη χώρα μας από τη συμμετοχή της στο σημαντικό αυτό διακρατικό φόρουμ. Σε έναν αδιαμφισβήτητου κύρους Διεθνή Οργανισμό με κοινή γλώσσα τα Γαλλικά αλλά και έναν Οργανισμό που προάγει μεταξύ των μελών του τον διάλογο, την αλληλεγγύη, την ειρήνη μέσα από την πρόληψη της διαμάχης και την εξεύρεση λύσεων σε περιπτώσεις κρίσεων και στηρίζει την παιδεία, την έρευνα, τον πολιτισμό και την αειφόρο ανάπτυξη.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως συνδεδεμένο μέλος του Οργανισμού από τις 29 Σεπτεμβρίου 2006, συμμετέχει στον εορτασμό της επετείου αυτής με εκδηλώσεις που οργανώνονται σε όλες τις πόλεις της Κύπρου από κοινού με τις Πρεσβείες και τα Προξενεία των χωρών μελών της Γαλλοφωνίας που εδρεύουν στην Κύπρο.

Μαθητές και μαθήτριες Γαλλικών Μέσης Εκπαίδευσης από 80 σχολεία, ανταποκρίθηκαν με τρόπο αξιοσημείωτο και δημιουργικό στον παγκύπριο  ενδοσχολικό διαγωνισμό με θέμα : «Η Μεσόγειος μας, ευθύνη μας», « Notre Mediterran é e , notre responsabilit é». Πρόκειται για σύντομη παρουσίαση των οικολογικών προβλημάτων της Μεσογείου, όπως και εισηγήσεις αντιμετώπισής τους. Το φετινό θέμα του διαγωνισμού έρχεται να ενισχύσει και το σύνθημα της Γαλλοφωνίας για το 2015, «Έχω τον πλανήτη στην καρδιά μου», αναδεικνύοντας τις ευαισθησίες των μαθητών και μαθητριών μας σε περιβαλλοντικά θέματα. Εναρμονίζεται όμως και υποστηρίζει και έναν από τους τρεις υπό έμφαση στόχους που έχουμε θέσει ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού: την προώθηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής μας.

Στην τελετή απονομής των βραβείων, την Τετάρτη 18 Μαρτίου στην Καστελιώτισσα, θα έχετε την χαρά να δείτε ότι το μέλλον αυτού του πλανήτη όσο και της Γαλλοφωνίας βρίσκεται πράγματι στα χέρια των νέων.   Δικό μας καθήκον είναι να τους μεταδώσουμε τις πανανθρώπινες αξίες που μεταφέρει η Γαλλοφωνία στην ανθρωπότητα, τις παγκόσμιες αξίες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, της πολιτισμικής διαφορετικότητας, της συνύπαρξης και  του σεβασμού προς το περιβάλλον και την αειφορία.    Σ’ αυτές τις αξίες βασίζεται και η πρόσφατη λειτουργία του Γαλλοκυπριακού Σχολείου.

Οι φετινές εκδηλώσεις του Μήνα Γαλλοφωνίας περιλαμβάνουν διαγωνισμούς, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, θέατρο, κινηματογράφο, συναυλίες και διαλέξεις, παραδοσιακά τραγούδια και εκθέσεις ζωγραφικής.  Αρχίζουν την 1η Μαρτίου, με τα εγκαίνια του 10 ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου, και έχουν διάρκεια μέχρι τις 3 Απριλίου.  Η κυπριακή ταινία “Οικόπεδο 12” του Κυριάκου Τοφαρίδη θα προβληθεί στις 20 Μαρτίου, Παρασκευή, στις 9μ.μ., στο Cine Studio με ελεύθερη είσοδο.

Στις 9 Μαρτίου, στο Ισόγειο των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, στις 7:30μ.μ. η δρα Άντρη Μιχαήλ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ιστορίας της σύγχρονης τέχνης στο Πανεπιστήμιο Τεχνών της Αμιένης, θα δώσει διάλεξη με θέμα: «Αναζητώντας έναν άγνωστο Πικασσό».  

Στις 27 Μαρτίου, στις 8:30μ.μ. στο Σατιρικό Θέατρο Λευκωσίας, το Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμιας θα παρουσιάσει το θεατρικό έργο «Το τριαντάφυλλο και το σπαθί» « La rose et la glaive » των Albert Uderzo και Ren é Goscinny ,   της σειράς Αστερίξ.  

Η παρουσία της Γαλλοφωνίας θα επεκταθεί επίσης  στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση με ενδιαφέρουσες εκπομπές και ταινίες. Στα προγράμματα που σας έχουν δοθεί αναγράφονται όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν όλες τις εκδηλώσεις.  

Επιτρέψετέ μου κλείνοντας, να αποτίσω φόρο τιμής στον αείμνηστο πρώην Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιο Γεωργιάδη, ο οποίος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους πρωτεργάτες της ένταξης της Κύπρου στον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας και να ολοκληρώσω με τα τελευταία λόγια του μηνύματος του Αμντού Ντιούφ, τέως Γενικού Γραμματέα της Γαλλοφωνίας, «Η Γαλλοφωνία, μας παρέχει   το θράσος να πιστεύουμε   ότι εμείς, από κοινού, μπορούμε να διαμορφώσουμε  το κοινό μας πεπρωμένο . Αυτή η   Διεθνής   Ημέρα Γαλλοφωνίας, ας είναι για όλους εμάς   μια ευκαιρία να γιορτάσουμε με ενθουσιασμό και υπερηφάνεια , την αισιοδοξία της ελπίδας και την τόλμη της θέλησης . …. Εύχομαι, αυτή η Παγκόσμια Μέρα της Γαλλοφωνίας να δώσει την ευκαιρία να γιορτάσουμε τη γαλλική γλώσσα, να την τραγουδήσουμε με κέφι, να την μιλήσουμε στην καθημερινότητα μας, να την απαγγείλουμε σε όλο της το μεγαλείο».  

Σας ευχαριστώ