4/2/15

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού τίμησε τους πρώτους απόφοιτους των ΜΙΕΕΚ


Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού τίμησε
τους πρώτους απόφοιτους των ΜΙΕΕΚ


Την πρόθεση αναβάθμισης των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ) και τη θεσμοθέτησή τους ως Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με καθαρά επαγγελματική κατεύθυνση, τόνισε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κώστας Καδής, κατά την 1 η Τελετή Αποφοίτησης των σπουδαστών ΜΙΕΕΚ που πραγματοποιήθηκε χθες.   

Χαιρετίζοντας την τελετή, που πραγματοποιήθηκε σε μια κατάμεστη αίθουσα, ο κ. Καδής εξήρε τον ρόλο των ΜΙΕΕΚ, σημειώνοντας ότι αποτελούν μια σημαντική δομή του εκπαιδευτικού μας συστήματος, η οποία παρέχει εξειδικευμένη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση σε αποφοίτους λυκείων, έτσι ώστε να καταστούν ικανοί για απασχόληση και συμμετοχή στη σύγχρονη, απαιτητική αγορά εργασίας.

Απευθυνόμενος στους πρώτους απόφοιτους των ΜΙΕΕΚ, ο κ. Καδής τούς συνεχάρη που επέλεξαν να διευρύνουν τις δεξιότητες τους και την τεχνογνωσία τους σε επαγγέλματα με πολλές αξιώσεις στα σύγχρονα οικονομικά δεδομένα του τόπου μας, υπογραμμίζοντας ότι μεγάλο ποσοστό των νέων που ολοκλήρωσαν τη φοίτησή τους έχουν ήδη εργοδοτηθεί στην εγχώρια αγορά. Ο κ. Καδής προέτρεψε τους νέους να τολμήσουν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις που απεκόμισαν και να δημιουργήσουν καινοτομίες και δράσεις που θα αναδείξουν το ταλέντο και την αρτιότητά τους στον τομέα που επέλεξαν και να ενισχύσουν την πρόοδο και την ευημερία της Κύπρου.
 
Ο κ. Ηλίας Μαρκάτζιης, Διευθυντής Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Πρόεδρος Συμβουλευτικού Σώματος ΜΙΕΕΚ, στην ομιλία του ανέλυσε τον ρόλο και τη σημασία της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, τόσο σε επίπεδο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όσο και σε επίπεδο Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης. Ο κ. Μαρκάτζιης, ευχαρίστησε το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, το Κέντρο Παραγωγικότητας Κύπρου, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, καθώς και τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ για την αγαστή συνεργασία που ανέπτυξαν με το Υπουργείο, για τη στήριξη και την προώθηση του θεσμού.
 
Τα ΜΙΕΕΚ άρχισαν τη λειτουργία τους τον Φεβρουάριο του 2012 σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου. Σε απόλυτη εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές αρχές για τη δια βίου εκπαίδευση, τα ΜΙΕΕΚ υλοποιήθηκαν ως δράση που υποστηρίζεται από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το συνολικό κόστος για την ίδρυση και λειτουργία τους για την περίοδο 2012-2013 μέχρι 2014-2015, ανέρχεται στα €4.411.696, ποσό το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την Κυπριακή Δημοκρατία. Πέρα από τους νέους απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα ΜΙΕΕΚ καλύπτουν και τις ανάγκες των εργαζομένων, οι οποίοι θέλουν να αποκτήσουν πρόσθετη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση σε συγκεκριμένα προγράμματα, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των επαγγελμάτων τους.