4/2/15

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας στην παρουσίαση της έκδοσης «Η Ευρώπη στον σύγχρονο κόσμο: Δημιουργία-Εξέλιξη-Προοπτική»

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας στην παρουσίαση της έκδοσης
«Η Ευρώπη στον σύγχρονο κόσμο: Δημιουργία-Εξέλιξη-Προοπτική»


Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σας καλωσορίζω στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, για την παρουσίαση της έκδοσης «Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύγχρονο κόσμο: Δημιουργία – Εξέλιξη – Προοπτική», που ετοιμάστηκε από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Κύπρου σε συνεργασία το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Συνδυάζοντας τη θεωρία με απτά παραδείγματα, η έκδοση αυτή φωτίζει με έναν ιδιαίτερο τρόπο σημαντικές πτυχές που αφορούν στην ίδρυση και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλύπτει τα 60 χρόνια ιστορικής εξέλιξης της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Η παρουσίαση ζητημάτων που αφορούν στην κοινωνική, την πολιτική και την οικονομική ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναδεικνύει την πολυμορφία και την πολυπλοκότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τις δυνατότητες που αυτή προσφέρει στους πολίτες των κρατών μελών της. Στο πλαίσιο της ΕΕ, τα κράτη μέλη καλούνται να συνυπάρξουν και να συνεργαστούν, αναπτύσσοντας ένα περιβάλλον ασφάλειας και ειρήνης και έχοντας ως βασική επιδίωξη την ευημερία και την πρόοδο των πολιτών τους. Η Ευρώπη ως χώρος συνάντησης και αλληλεπίδρασης διαφόρων πολιτισμών έχει ως πάγιο στόχο να «ενώνεται στην πολυμορφία» και να παραμένει παγκόσμιο παράδειγμα δημοκρατικότητας, καθώς και σεβασμού της διαφορετικότητας.

Η συγκεκριμένη έκδοση, που παρουσιάζεται σήμερα, πέρα από τον ενημερωτικό της χαρακτήρα, αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο. Σημαντικός στόχος του εγχειρήματος είναι η αξιοποίηση του υλικού που παρέχει η έκδοση κατά τη διάρκεια της μαθησιακής διαδικασίας, με τρόπο ελκυστικό και με την ενεργό συμμετοχή των παιδιών σε διεπιστημονικές και διαθεματικές προσεγγίσεις. Το πρακτικό μέρος του Οδηγού περιλαμβάνει θεματικές εργασίες, σχέδια μαθήματος, παραπομπές σε αυτούσιες αναφορές, κείμενα και οπτικοακουστικό υλικό, ώστε να μπορεί ο αναγνώστης να αντιλαμβάνεται τα καίρια προβλήματα και τις προκλήσεις, που απασχολούν όλες τις κοινωνίες στην Ευρώπη.

Θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσοι συνέβαλαν με οποιονδήποτε τρόπο στην έκδοση του Οδηγού αυτού. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω στον συγγραφέα και δημοσιογράφο Κυριάκο Πιερίδη, καθώς και στην ομάδα επιστημονικών συνεργατών και μάχιμων εκπαιδευτικών που εργάστηκαν για την έκδοση αυτή. Ευχαριστώ επίσης τον Καθηγητή Μιχάλη Ατταλίδη, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, που είχε την επιστημονική εποπτεία της έκδοσης.

Εύχομαι ο Οδηγός που παρουσιάζεται σήμερα, να συμβάλει στην αναβάθμιση της ενημέρωσης για θέματα της ΕΕ και, παράλληλα, να αποτελέσει ένα ουσιαστικό και χρήσιμο εργαλείο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της Κύπρου.

----------------------