4/2/15

Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία συμμετέχει στην Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Οικονομική Διακυβέρνηση της ΕΕ

Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία συμμετέχει στην Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Οικονομική Διακυβέρνηση της ΕΕ

 
Άρχισαν χθες και συνεχίζονται σήμερα στις Βρυξέλλες οι εργασίες της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας και της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Οικονομική Διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( EE ). Η Διάσκεψη συνδιοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την τρέχουσα Λετονική Προεδρία του Συμβουλίου της Ένωσης. Στη Διάσκεψη συμμετέχει αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, την Αναπληρώτρια Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σκεύη Κούτρα- Κουκουμά και το Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού κ. Γιώργο Περδίκη. Τους συμμετέχοντες απασχόλησαν θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ και τις μελλοντικές προκλήσεις, την αναθεώρηση της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και τις προτεραιότητες του κύκλου του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για το 2015.

Σε παρέμβασή της για το θέμα του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ και των μελλοντικών προκλήσεων , η κα Κουκουμά συμφώνησε με τη διαπίστωση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean - Claude Juncker ότι οι μηχανισμοί οικονομικής διακυβέρνησης στο ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πολύπλοκοι. Σημείωσε δε ότι οι ευρωπαϊκές οικονομικές στρατηγικές είναι εξίσου πολύπλοκες, υπογραμμίζοντας ότι ενδεχόμενη απλοποίηση των εν λόγω μηχανισμών δεν θα επιλύσει τα προβλήματα, διότι δεν υιοθετούνται πολιτικές που θα στηρίξουν τους πολίτες και τις οικονομίες των κρατών μελών της Ένωσης. Όσον αφορά τα διάφορα σχέδια ευρωπαϊκού βεληνεκούς, που υλοποιούνται για την αντιμετώπιση της κρίσης, η κα Κουκουμά τόνισε ότι, παρά την ωραία διατύπωση στόχων και τρόπων εφαρμογής, επί της ουσίας αυτά δεν εξυπηρετούν τους δεδηλωμένους στόχους και δεν συμβάλλουν στη θεραπεία των συνεπειών της κρίσης. Η πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται, κατέληξε η κα Κουκουμά, γενικότερα δεν αποτελεί αντίδοτο στις συνέπειες της κρίσης.
Σε παρέμβασή της στο πλαίσιο της Διακοινοβουλευτικής Συνάντησης που οργάνωσε η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κα Κουκουμά σχολίασε την Έκθεση για τις οικονομικές ανισότητες της φιλανθρωπικής οργάνωσης Oxfam , τονίζοντας ότι το κείμενο θα πρέπει να αποτελέσει εργαλείο που θα συμβάλει στην κατανόηση των πολιτικών και των μέτρων που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα και δεν έχουν επιλύσει τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος και τα κράτη μέλη της ΕΕ ξεχωριστά. Όλες οι Εκθέσεις Αξιολόγησης, όπως η Ετήσια Επισκόπηση Ανάπτυξης για το 2015, τα προγράμματα και οι στρατηγικές οικονομικής διακυβέρνησης, πρόσθεσε η κα Κουκουμά, καταλήγουν στη διαπίστωση ότι δεν έχει επιλυθεί το πρόβλημα. Στη συνέχεια, η Κύπρια βουλευτής ανέδειξε τη σημαντικότητα του προβλήματος της ανεργίας, τονίζοντας ότι η προώθηση πολιτικών κατάρτισης και δια βίου μάθησης, δεν βοηθούν πραγματικά τη νεολαία, οδηγώντας σε αύξηση του αισθήματος ανασφάλειας. Όσον αφορά στο θέμα της κινητικότητας των εργαζομένων μέσω μετανάστευσης από μια χώρα της ΕΕ σε άλλη, η κα Κουκουμά κατέληξε ότι ούτε αυτή δεν είναι λύση, διότι η ανεργία έχει πλήξει τις πλείστες χώρες μέλη της ΕΕ. Αναφερόμενη στα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα κατάρτισης, η κα Κουκουμά επεσήμανε ότι αυτά είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των μισθών. Τέλος, η κα Κουκουμά πρόβαλε τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ειδικότερα η Κύπρος, μεταξύ αυτών το ζήτημα της εκποίησης κατοικιών.

Στο πλαίσιο της διακοινοβουλευτικής συνάντησης, που οργανώθηκε από την Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Νεοφύτου, σε παρέμβασή του για το θέμα της λογοδοσίας των εποπτικών αρχών στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ιδιαίτερα εντός της τραπεζικής Ένωσης, ανέφερε ότι η χρηματοπιστωτική κρίση έδωσε την ευκαιρία στην Ευρώπη να διορθώσει λάθη στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης. Η τραπεζική Ένωση και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου θα έπρεπε να ολοκληρωθούν εδώ και καιρό, σημειώνοντας ότι οι θεσμοί αυτοί δεν είναι επαρκείς από μόνοι τους. Ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε εξάλλου την ανάγκη εξεύρεσης κατάλληλου μηχανισμού, ώστε οι τράπεζες να επιτελούν τον ουσιαστικό ρόλο τους που είναι η χρηματοδότηση της οικονομικής ανάπτυξης. Διαπιστώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες αδυνατούν να επιτελέσουν το ρόλο αυτό, ο κ. Νεοφύτου σημείωσε τις δυσκολίες εξόδου της Ευρώπης από την ύφεση και επαναφοράς της ανάπτυξης. Περαιτέρω, ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε προβληματισμό για την προσέγγιση ότι η ανάπτυξη θα επιτευχθεί μέσω επιπρόσθετου δανεισμού. Την οικονομική ανάπτυξη πρέπει να στηρίξουν οι τράπεζες μέσα από τη χρηματοδότηση βιώσιμων επενδύσεων, υπογράμμισε ο κ. Νεοφύτου.  

Σε παρέμβασή του για το θέμα της αναθεώρησης της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και των προτεραιοτήτων του κύκλου του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για το 2015, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι συζητούνται τρόποι για έξοδο από την ύφεση και υπάρχει από κοινού συμφωνία ότι ο δρόμος περνά μέσα από την ανάπτυξη. Τόνισε ωστόσο ότι το Σχέδιο Επενδύσεων Juncker των 315 δις ευρώ, όπως και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ποσοτικές χαλαρώσεις, είναι σημαντικά αλλα δεν αρκούν. Την οικονομική ανάπτυξη σε μια ελεύθερη οικονομία όπως είναι η ευρωπαϊκή, πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου, μπορούμε να την πετύχουμε μόνο μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις. Σημείωσε δε ότι, για να επανέλθει η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι έχουμε μια Ευρώπη υπερχρεωμένη και γηράσκουσα, μια Ευρώπη που έχει έλλειψη ενεργειακών πόρων, αλλά και ενεργειακής ασφάλειας, μια Ευρώπη που είδε αρκετές από τις βιομηχανίες της να ξενιτεύονται σε τρίτες χώρες και την ίδια ώρα έχασε τη μάχη της ψηφιακής οικονομίας. Καταλήγοντας, ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε ότι αν δεν επιλυθούν αυτά τα προβλήματα, θα εξακολουθήσει να υφίσταται η ύφεση και τα αποτελέσματά της. Αναφερόμενος στους σκληρούς όρους του Μνημονίου Συναντήληψης που εφαρμόζει η Κύπρος, σημείωσε, τέλος, ότι δεν μπορεί να είναι βιώσιμη οποιαδήποτε ανάπτυξη που στηρίζεται στη συνέχιση του δανεισμού.