13/2/15

Παρουσίαση κυπριακών παραδοσιακών γεωργικών προϊόντων στο Δουβλίνο

Παρουσίαση κυπριακών παραδοσιακών γεωργικών προϊόντων
στο Δουβλίνο


Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δουβλίνο με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση παρουσίασης κυπριακών παραδοσιακών γεωργικών προϊόντων. Την εκδήλωση που διοργάνωσε η πρεσβεία μας στο Δουβλίνο τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, αξιωματούχοι της Ιρλανδικής Κυβέρνησης, μέλη της Ιρλανδικής Βουλής και Γερουσίας, Ευρωβουλευτές, ξένοι Πρέσβεις και εισαγωγείς.

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης, που παρέστη και προσφώνησε την εκδήλωση, σημείωσε τη μοναδικότητα των παραδοσιακών προϊόντων μας σε ποιότητα και γεύση, προϊόντων όπως ο κυπριακός οίνος, το χαλούμι, οι πατάτες και τα λαχανικά. Στόχος μας είναι η προώθηση της παραγωγής προϊόντων ψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, τόνισε, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια μας είναι η προώθησή τους και σε νέες αγορές.

Ο κ. Κουγιάλης, συνοδευόμενος από τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Δουβλίνο κ. Μιχάλη Σταυρινό συνάντησε την Ιρλανδή Υπουργό Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κα Ann Phelan , με την οποία αντάλλαξαν απόψεις για θέματα των αρμοδιοτήτων τους. Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν:

Ø   οι επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο στην ευρωπαϊκή οικονομία,
Ø   η επιμήκυνση των πληρωμών του Προγράμματος Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013, και
Ø   η ανάγκη επίσπευσης από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην έγκριση των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης των κρατών μελών.

Συζητήθηκαν, επίσης, η ανάγκη ενεργοποίησης του Ταμείου Κρίσεων, με την προϋπόθεση ότι τα κράτη μέλη θα δύνανται να το αξιοποιήσουν σε περιπτώσεις περιφερειακών κρίσεων. Τέλος, οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και τεχνοκρατικό, μέσα από την ανταλλαγή επισκέψεων τεχνοκρατών και καλών πρακτικών.
_______________