13/2/15

Ομιλία του Υπουργού Οικονομικών στη Σύνοδο της 8ης Διακυβερνητικής Επιτροπής Κύπρου-Ρωσίας

Ομιλία του Υπουργού Οικονομικών στη Σύνοδο
  της 8ης Διακυβερνητικής Επιτροπής Κύπρου-Ρωσίας
για Οικονομική Συνεργασία

 
Αγαπητέ κε Συμπρόεδρε,
 
Θα ήθελα να εκφράσω την ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση μου για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επί του κειμένου του Πρωτοκόλλου της 8 ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής Κύπρου – Ρωσίας για Οικονομική Συνεργασία, το οποίο θα υπογραφεί κατά την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, στη Μόσχα, στις 25 του μήνα που διανύουμε.
 
Η σημερινή παραγωγική Σύνοδος απέδειξε ότι οι ιστορικοί δεσμοί των χωρών μας, καθώς και τα αισθήματα βαθιάς φιλίας μεταξύ των δυο λαών, καθοδηγούν τη διμερή συνεργασία και εξακολουθούν να δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για νέα επιτεύγματα στην κυπρο-ρωσική συνεργασία.
 
Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας που οριστικοποιήσαμε σήμερα αντικατοπτρίζει τις δυνατότητες της υφιστάμενης συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου, της ενέργειας, της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, του τουρισμού, της διεύρυνσης της συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης, της επιστήμης και του πολιτισμού, αλλά και τις προοπτικές νέας συνεργασίας στους τομείς της εμπορικής ναυτιλίας, των τηλεπικοινωνιών και της τεχνικής στρατιωτικής συνεργασίας.
 
Επιπρόσθετα, το Πρωτόκολλο καταγράφει τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλεται από τους εκατέρωθεν επιχειρηματίες για ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κύπρο και στην Ρωσία, αλλά και τη δέσμευση των δυο Κυβερνήσεων να σταθούν αρωγοί στις προσπάθειες αυτές.
 
Στην εποχή που διανύουμε, όπου η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε πορεία σταθεροποίησης και ανάκαμψης, προσδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας με στρατηγικούς εταίρους με παγκόσμιο εκτόπισμα και κύρος, όπως είναι η Ρωσία.
 
Σε περιφερειακό επίπεδο, προσβλέπουμε στην ομαλοποίηση των σχέσεων Ρωσίας- Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναθέρμανση των πρωτοβουλιών συνεργασίας, όπως είναι η Συνεργασία για Εκμοντερνισμό που καλύπτει την οικονομική, τεχνική και δικαστική συνεργασία και αλληλοκατανόηση και επεκτείνεται σε τομείς αιχμής με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, όπως είναι η έρευνα και καινοτομία, καθώς και η συμμετοχή σε προγράμματα γειτονίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Στο πλαίσιο περαιτέρω σύσφιξης των στενών διμερών πολιτικών δεσμών Κύπρου και Ρωσίας, εντάσσεται και η επικείμενη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μόσχα. Κρίνοντας από τα όσα έχουμε συζητήσει, είμαι πεπεισμένος ότι η επίσκεψη αυτή θα είναι καρποφόρα και θα συμβάλει καταλυτικά στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας σε πολλά επίπεδα, λειτουργώντας ως πλατφόρμα για ανάληψη απτών πρωτοβουλιών και συνεργασιών τόσο μεταξύ κρατικών φορέων όσο και μεταξύ επιχειρηματιών.