16/1/15

Τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες και το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών επισκέφθηκε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού

Τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες και το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών επισκέφθηκε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού
16/01/2015


Τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες και το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών επισκέφθηκε χθες ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κώστας Καδής. Στόχος των επισκέψεών του ήταν η ενημέρωση για τη δραστηριότητα και τους στόχους των δύο Υπηρεσιών που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, καθώς και η ανασκόπηση του έργου και της πορείας τους.

Το πολυσχιδές έργο που επιτελούν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες για την προώθηση και την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αφενός, και αφετέρου την ενίσχυση της σύγχρονης παραγωγής και της ποιοτικής αναβάθμισης των τεχνών και των γραμμάτων, αναγνώρισε και χαιρέτισε ο κ. Καδής κατά τη συνάντησή του με το προσωπικό της Διεύθυνσης. Ο Υπουργός συζήτησε τα μέτρα που δρομολογούνται για την αναδιάρθρωσή και τον εκσυγχρονισμό των Πολιτιστικών Υπηρεσιών και υπογράμμισε την ανάγκη, όλες οι δραστηριότητές τους να διέπονται από διαφάνεια και αξιοκρατία, τονίζοντας ότι η υιοθέτηση αυτής της πρακτικής αποτελεί για την Κυβέρνηση ύψιστη προτεραιότητα. Ενημερώθηκε, επίσης, για την πορεία υλοποίησης μεγάλων έργων πολιτιστικής υποδομής, όπως η Κρατική Πινακοθήκη, η Κυπριακή Βιβλιοθήκη και το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Στα πλαίσια της συζήτησης για τη χρηστή διοίκηση, έγινε ειδική αναφορά στο πρόγραμμα «Πολιτισμός 2015-2020», το οποίο θα χρηματοδοτεί πολιτιστικές δράσεις σε διάφορους τομείς, και έχει διαμορφωθεί με τρόπο που να διασφαλίζει απόλυτη διαφάνεια και αξιοπιστία στις διαδικασίες που θα υιοθετεί. Αναφορά έγινε και στην επιτυχημένη προσπάθεια για ψηφιοποίηση των αρχείων που βρίσκονται στις κρατικές βιβλιοθήκες και η διασύνδεσή τους με σημαντικά αρχεία του εξωτερικού.

Στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών συζητήθηκαν τα θέματα και οι τομείς στους οποίους επικεντρώνεται η δραστηριότητα του Κέντρου. Στο πλαίσιο αυτό εξηγήθηκε στον Υπουργό ότι βασική προτεραιότητα του Κέντρου είναι η αξιοποίηση του μόνιμου επιστημονικού προσωπικού και των εξωτερικών συνεργατών του Κέντρου για τη μελέτη των περιόδων της κυπριακής ιστορίας και των πτυχών του κυπριακού πολιτισμού που δεν έχουν μελετηθεί σε βάθος και τα διαθέσιμα στοιχεία είναι περιορισμένα. Όσον αφορά το εκδοτικό έργο του Κέντρου, ο Υπουργός ενημερώθηκε για τις υψηλού επιπέδου εκδόσεις του Κέντρου κατά το 2014 και αντάλλαξε απόψεις αναφορικά με την πολιτική που ακολουθείται για την επιλογή των εκδόσεων αλλά και των νέων ερευνητικών έργων που στηρίζει το Κέντρο.