16/1/15

Λύσεις στα προβλήματα των κυβερνητικών ιατρών προτείνει εκ νέου το Υπουργείο Υγείας

Λύσεις στα προβλήματα των κυβερνητικών ιατρών προτείνει εκ νέου το Υπουργείο Υγείας
16/01/2015


Συγκεκριμένη πρόταση καταθέτει η Κυβέρνηση, διά του Υπουργείου Υγείας, ούτως ώστε να αρθούν τα εξαγγελθέντα απεργιακά μέτρα που η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι.) εξήγγειλε για την Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015 αλλά και για να εξευρεθούν μόνιμες, υλοποιήσιμες και ικανοποιητικές λύσεις μέχρι την αυτονόμηση των δημόσιων νοσοκομείων, οι οποίες θα αποτρέψουν το ενδεχόμενο μία νέα εξαγγελία για απεργία να επικρέμεται συνέχεια ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τους ασθενείς και το Υπουργείο Υγείας.

Η πρόταση του Υπουργείου κατατέθηκε ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. σήμερα, κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί με τον Υπουργό Υγείας Φίλιππο Πατσαλή. Με την κατάθεση της πρότασης, ο κ. Πατσαλής ζήτησε τη λήψη τελικής απόφασης από πλευράς ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. τη Δευτέρα.

«Το Υπουργείο Υγείας έχει προτείνει συγκεκριμένη πρόταση, η οποία επιλύει τα μεγάλα προβλήματα των κυβερνητικών ιατρών», ανέφερε ο Υπουργός σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης. Τα προβλήματα αυτά, είπε ο κ. Πατσαλής, αφορούν τρία θέματα: (1) τη βελτίωση κάποιων εκ των προνοιών που περιλαμβάνονται στα σημερινά συμβόλαια εργοδότησης των εκτάκτων ιατρών, (2) την εφαρμογή του νέου συστήματος για την υπερωριακή αποζημίωση των κυβερνητικών ιατρών από την 1η Ιανουαρίου 2015, και (3) την αποπαγοποίηση των θέσεων Διευθυντών Κλινικών και Βοηθών Διευθυντών Κλινικών.

Προϋπόθεση για εφαρμογή της πιο πάνω πρότασης είναι η αναστολή όλων των απεργιακών μέτρων που οι κυβερνητικοί γιατροί εξήγγειλαν για την προσεχή Τετάρτη ή άλλων νέων απεργιακών μέτρων από την ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. μέχρι την αναδιοργάνωση και αυτονόμηση των δημόσιων νοσοκομείων με ορίζοντα την 1η Ιουλίου 2015. Η πρόταση του Υπουργείου έχει ήδη αποσταλεί γραπτώς προς τη Συντεχνία.

Το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται αυτή τη στιγμή εν αναμονή κατάθεσης της τελικής θέσης της ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι.