18/12/14

T ο Υπουργείο Υγείας κυκλοφόρησε το Εθνικό Εγχειρίδιο για τη Διαχείριση του Ανθρώπινου Αίματος και των Παραγώγων

T ο Υπουργείο Υγείας κυκλοφόρησε το Εθνικό Εγχειρίδιο
 για τη Διαχείριση του Ανθρώπινου Αίματος και των Παραγώγων


Στην κυκλοφορία της πρώτης έκδοσης του Εθνικού Εγχειριδίου για τη Διαχείριση του Ανθρώπινου Αίματος και των Παραγώγων του, προχώρησε το Υπουργείο Υγείας. Η έκδοση, η οποία παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο Υπουργείο Υγείας πριν από μερικές μέρες, αποτελεί ένα σύγχρονο και καινοτόμο Οδηγό που απευθύνεται στους επαγγελματίες υγείας και αποσκοπεί στην ομοιόμορφη εφαρμογή των διαδικασιών για τη θέσπιση προτύπων ποιότητας και ασφάλειας ως προς τη συλλογή, τον έλεγχο, την επεξεργασία, την αποθήκευση και τη διανομή ανθρώπινου αίματος και συστατικών αίματος σε όλα τα νοσηλευτήρια όπου λειτουργούν Κέντρα Αίματος και Τράπεζες Αίματος.

Το Εγχειρίδιο, αντίτυπο του οποίου επιδόθηκε στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, εδράζεται σε ευρωπαϊκές πρακτικές, εναρμονίζει τις διαδικασίες και θέτει τις τυποποιημένες διαδικασίες λειτουργίας βάσει της σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας, περιλαμβανομένων και όλων των αναθεωρήσεών της μέχρι σήμερα. Αποτελεί δε ένα χρήσιμο εργαλείο που θα βοηθήσει στην ομοιόμορφη εφαρμογή των προνοιών της ευρωπαϊκής Οδηγίας και της σχετικής κυπριακής νομοθεσίας με στόχο τη βελτίωση, στο μέγιστο δυνατό, των παρεχόμενων υπηρεσιών αιμοδοσίας.

Πεποίθησή του Υπουργείου Υγείας είναι ότι η ομοιόμορφη εφαρμογή των πρακτικών αυτών από όλους τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες υγείας, θα οδηγήσει στην ενδυνάμωση των υπηρεσιών αιμοδοσίας με αποτέλεσμα την καλύτερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτηση των Κυπρίων ασθενών.

Η έκδοση του Εθνικού Εγχειριδίου για τη Διαχείριση του Ανθρώπινου Αίματος και των Παραγώγων του, είναι το αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας ολόκληρης της ομάδας λειτουργών και τεχνολόγων που εργάζονται στις υπηρεσίες των Τραπεζών Αίματος και Κέντρου Αίματος των Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και της Συντονιστικής Επιτροπής Αιμοδοσίας.
_________________