18/12/14

Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2015

Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για τον
Κρατικό Προϋπολογισμό του 2015


Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης προέβη σήμερα, στο Υπουργείο Οικονομικών, σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ αναφορικά με την ψήφιση του ετήσιου Προϋπολογισμού του κράτους για το 2015 από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπρόσωπων, χθες.

Στην αρχική του δήλωση ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έγκριση του Κρατικού Προϋπολογισμού από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, γεγονός που, όπως σημείωσε, συμβάλλει στη συνέχιση της προσπάθειας για μεταρρύθμιση και εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας. Παράλληλα, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, έχουν σημειωθεί οι ανησυχίες και οι απόψεις που εκφράστηκαν κατά την ψεσινή Ολομέλεια.

Τονίζοντας ότι, χωρίς αμφιβολία, συμφωνούμε πως η οικονομίας μας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες και προκλήσεις, ο κ. Υπουργός πρόσθεσε: «Θυμίζω, όμως, πως παραλάβαμε μια οικονομία σε κατάρρευση, ενώ σήμερα, έχουμε μια οικονομία που ανακάμπτει. Έχουμε, όμως, δρόμο να διανύσουμε και πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να οριστικοποιήσουμε και να ισχυροποιήσουμε την αναπτυξιακή προοπτική. Πρέπει επίσης οριστικά να απαλλαγούμε από πρακτικές και νοοτροπίες που μας οδήγησαν στον εκτροχιασμό.

Άκουσα, για παράδειγμα, να λέγεται πως θα έπρεπε, μέσω του Προϋπολογισμού να ξοδεύαμε περισσότερα για να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη. Πολύ θα το ήθελα. Όμως, ένας Προϋπολογισμός πρέπει να κινείται μέσα στο πλαίσιο των πραγματικών δυνατοτήτων της οικονομίας. Σε διαφορετική περίπτωση, απλώς θα είχαμε επανάληψη αυτού που συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή, της ανάγκης για νέους φόρους και επιβαρύνσεις ή για νέα ανεξέλεγκτη αύξηση του δημόσιου χρέους που επιβαρύνει, αντί να ενισχύει την αναπτυξιακή προοπτική».

Όπως σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών, οι αναπτυξιακές δαπάνες είναι αυξημένες κατά 5.2% και οι κοινωνικές δαπάνες είναι, επίσης, αυξημένες κατά 5.3%, γεγονός που έχει καταστεί εφικτό επειδή μειώθηκε το μισθολόγιο κατά 3.2% και οι δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους κατά 12.4%.

«Η προσέγγισή μας βασίζεται στη δημιουργία συνθηκών σταθερότητας και εμπιστοσύνης. Αυτό χρειάζεται η οικονομία μας», τόνισε ο κ. Υπουργός, σημειώνοντας ότι σκοπός είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν εντέλει να μειωθούν, έστω και κάπως, τα φορολογικά βάρη που επιβλήθηκαν την περίοδο 2011-2012. Στόχος, εξάλλου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, είναι όπως, μέσα από την εξυγίανση, τη μεταρρύθμιση και την ανάκαμψη, επέλθει η οριστική αποκατάσταση της πιστοληπτικής ικανότητας του κράτους.

«Με αυτόν τον τρόπο, μέσα από την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη που ξανακερδίσαμε, θα απαλλαγούμε και από την όποια σχέση εξάρτησης προς τρίτους. Και σίγουρα όχι μέσα από τα συνθήματα, τους λαϊκισμούς και την άρνηση», υπογράμμισε τέλος ο Υπουργός Οικονομικών.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το εάν η μείωση των φορολογικών βαρών θα ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί από τη νέα χρονιά, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι δεν θα επιθυμούσε να προσδιορίσει χρονικά ή να δημιουργήσει προσδοκίες πρόωρα, αλλά σημείωσε ότι εκφράζει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τον πολιτικό προσανατολισμό της Κυβέρνησης. «Κατ’ ουδένα λόγο, δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι και επιβαρύνσεις στον ήδη πιεσμένο ιδιωτικό τομέα, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Γι’ αυτό και ο Προϋπολογισμός μας κινείται με αυστηρότητα, στο πλαίσιο που έχουμε καθορίσει. Και κατ’ ακρίβεια, εξηγώ πως, εάν και όταν τα γεγονότα το επιτρέψουν, θα επιδιώκαμε μείωση των φορολογικών βαρών, παρά το αντίθετο», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών.

Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι ήταν μια απόφαση της ίδιας της Τράπεζας και των εποπτικών αρχών. «Το σημειώνω ως άλλο ένα βήμα προς την οριστική σταθεροποίηση και την επιστροφή προς την ομαλότητα. Ταυτόχρονα, εκφράζοντας μια εντελώς προσωπική άποψη, εκτιμώ πως, μεσοπρόθεσμα, και οι τιμές των μετοχών των τραπεζών θα αποτυπώσουν τη θετική προοπτική των ιδίων, αλλά και της οικονομίας μας», σημείωσε.

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει για το πότε προβλέπεται χρονικά να είναι η κατάλληλη περίοδος για μια νέα προσπάθεια για έξοδο στις διεθνείς αγορές, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Τα μηνύματα, τα οποία καταγράφονται διεθνώς για την κυπριακή οικονομία, είναι θετικά επειδή ακριβώς διαπιστώνεται και επιβεβαιώνεται η πορεία διόρθωσης της κυπριακής οικονομίας. Και αυτό το δεδομένο είναι άμεσα σχετιζόμενο με τον στρατηγικό στόχο της οριστικής και βιώσιμης αποκατάστασης της πιστοληπτικής μας ικανότητας. Κι όπως έχω πει, μόνο έτσι, και όχι βεβαίως με τα λόγια, τα συνθήματα, τις υπερβολές και την άρνηση, θα απαλλαγούμε από την Τρόικα. Κρατάμε επαφή και ενημερώνουμε τις αγορές για τις κινήσεις και την πρόοδο σε σχέση με τη μεταρρύθμιση, την εξυγίανση και την ανάκαμψη της οικονομίας μας.

Είναι στις επιδιώξεις μας μια νέα πράξη δανεισμού από τις αγορές, όταν όμως τα δεδομένα των αγορών το επιτρέψουν και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι περισσότερο ή πιο συγκεκριμένο που θα μπορούσα να πω. Σε κάθε περίπτωση επιδιώκουμε και τις αναβαθμίσεις. Ωστόσο, δεν μπορώ να προσδιορίσω χρονικά πότε θα επιχειρηθεί μια νέα πράξη δανεισμού. Αλλά χωρίς αμφιβολία η θετική εικόνα που καταγράφεται είναι υποβοηθητική προς αυτήν την κατεύθυνση».

Σε ερώτηση εάν οι εξελίξεις σε Ελλάδα και Ρωσία επηρεάζουν την κυπριακή προσπάθεια, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «εμείς είμαστε προσηλωμένοι στη δική μας προσπάθεια για τη διόρθωση της οικονομίας μας. Μια προσπάθεια που, όπως έχω πει, αποδίδει. Αυτό το γεγονός καταγράφεται και από τις αγορές και σε αυτόν τον στόχο είμαστε προσηλωμένοι».

-----------------------