5/12/14

Ο Υπουργός Παιδείας απηύθυνε χαιρετισμό, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην τελετή αποφοίτησης του CIIM

Ο Υπουργός Παιδείας απηύθυνε χαιρετισμό,
εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας,
στην τελετή αποφοίτησης του CIIM


Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στην τελετή αποφοίτησης του Διεθνούς Ινστιτούτου Διεύθυνσης Κύπρου ( CIIM ) , εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη. Με χαρά και προθυμία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχτηκε την τιμητική πρόσκλησή σας, να χαιρετίσει την 23 η Τελετή Αποφοίτησης του CIIM και να απονείμει τα πτυχία στους απόφοιτους. Δυστυχώς, για λόγους πέραν της βούλησης του δεν μπόρεσε να βρίσκεται ο ίδιος εδώ, μαζί σας, όπως ήταν και η επιθυμία του. Σας μεταφέρω λοιπόν τους θερμούς χαιρετισμούς και τις εγκάρδιες ευχές του για πρόοδο και κάθε επιτυχία σε όλους σας και στην υψηλή αποστολή σας.
H τελετή αποφοίτησης από ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα είναι σίγουρα μια σημαντική μέρα. Σημαντική για τους καθηγητές και το προσωπικό του Ινστιτούτου, αλλά ακόμα πιο σημαντική για τους εκάστοτε απόφοιτους, που έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία ένα κρίσιμο κύκλο σπουδών τους και προχωρούν σε μια νέα περίοδο για τη σταδιοδρομία, την προσωπική και την επαγγελματική τους πορεία.
Αγαπητές και αγαπητοί απόφοιτοι,
Καταφέρατε να ολοκληρώσετε με επιτυχία τις σπουδές σας στο CIIM , ένα ίδρυμα που με το πολυδιάστατό του έργο τιμά την κυπριακή κοινωνία.
Το CIIM με το πολυδιάστατο έργο που έχει αναπτύξει, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για την εξυγίανση και την επανεκκίνηση της οικονομίας μας, αλλά και για τη θεμελίωση μιας Κύπρου της προκοπής και της προόδου. Μιας Κύπρου που αξίζει σε όλους μας και κυρίως σε εσάς, σε μια ιδιαίτερα σημαντική για την οικονομία της χώρας μας περίοδο. Γνωρίζετε ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε μια πορεία προσαρμογής και σταδιακής ανάκαμψης, την οποία καλούμαστε όλοι, με προσεχτικά βήματα και με την άσκηση ορθολογικής οικονομικής πολιτικής να ξεπεράσουμε επιτυχώς.
Σας θυμίζω πως όταν τον Μάρτιο του 2013, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, το τραπεζικό σύστημα ήταν υπό κατάρρευση, τα δημοσιονομικά σε κατάσταση εξαθλίωσης, η οικονομία σε ύφεση, η ανεργία σε ιλιγγιώδη αύξηση και η χώρα εκτός αγορών για δυο συνεχή χρόνια.
Είκοσι ένα μήνες από την υπογραφή του Μνημονίου με την Τρόικα, είμαστε στη θέση να δηλώσουμε με βεβαιότητα και αυτοπεποίθηση πως αναστρέψαμε αυτή την πορεία. Η κυπριακή οικονομία βρίσκεται πλέον σε τροχιά ανάκαμψης. Βρισκόμαστε, ασφαλώς, στα πρώτα βήματα ενός μακρύ δρόμου, αλλά σίγουρα, βρισκόμαστε στον ορθό δρόμο. Από τον Μάρτιο του 2013 έχουν γίνει τεράστια βήματα προόδου στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα. Σε όλες τις κυπριακές τράπεζες ανέλαβαν νέες διοικήσεις και διευθύνσεις και ενισχύθηκε η εποπτεία. Ο Συνεργατισμός έχει ανακεφαλαιοποιηθεί και το σημαντικότερο, ξένα κεφάλαια έχουν επενδυθεί στην Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική Τράπεζα. Οι διεθνείς επενδυτές έχουν δώσει την ισχυρότερη ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία μας.
Επιπλέον, τα Stress Tests των κυπριακών τραπεζών έχουν επιβεβαιώσει την οριστική σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος, ενώ πολύ πιο γρήγορα και από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, έχουν αρθεί εντελώς οι εσωτερικοί περιορισμοί κεφαλαίων και οι συναλλαγές με το εξωτερικό γίνονται ουσιαστικά χωρίς εμπόδια.
Θέλω να τονίσω στο σημείο αυτό, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση αναμένουμε από τις τράπεζες να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους, έτσι ώστε να υπάρξει από τη μια χρηματοδότηση ώριμων έργων ανάπτυξης και από την άλλη αναπροσαρμογή των επιτοκίων. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε μέσα από ανταγωνιστικές συνθήκες να δώσουμε ώθηση στην επανεκκίνηση της οικονομίας με πραγματικούς όρους της οικονομίας.
Στον τομέα των δημοσίων οικονομικών η Κυβέρνηση έλαβε δύσκολες και τολμηρές αποφάσεις, φροντίζοντας όμως, να μην πληγεί το κοινωνικό σύνολο. Στόχευσε και περιόρισε τις δαπάνες χωρίς να καταφύγει σε σκληρά μέτρα, όπως συνέβη σε άλλες χώρες, είτε με κάθετες μειώσεις των κοινωνικών δαπανών, είτε με ιδιαίτερα επώδυνες για το κοινωνικό σύνολο φορολογίες.
Με μεγάλη ικανοποίηση ανακοινώνουμε πως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, το πρωτογενές ισοζύγιο για το 2014, κινείται σε θετικά επίπεδα. Όπως, ήδη ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα, το πρωτογενές πλεόνασμα ακούμπησε τα 680εκ.. Αυτό συνάδει και με την ανάκαμψη του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.
Κυρίες και κύριοι,
Απευθυνόμενος προς ένα ακροατήριο, του οποίου ο ρόλος στην αντιμετώπιση της ανεργίας είναι σημαντικός, θέλω να τονίσω πως η Κυβέρνησή μας αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ανεργίας ως την πιο οδυνηρή συνέπεια, την πιο σκληρή πτυχή της οικονομικής κρίσης. Είναι για αυτό που αποτελεί και το πρώτιστο μέλημα αυτής της Κυβέρνησης.
Είναι γνωστό πως ο δείκτης της ανεργίας δύσκολα μπορεί να διορθωθεί, και πως το πρόβλημα θα επιλυθεί οριστικά μόνον όταν οι μηχανισμοί της οικονομίας πάρουν για τα καλά μπροστά, επιστρέφοντας στην ανάπτυξη. Δεν δικαιούμαστε, όμως να αγνοήσουμε το γεγονός ότι με την σταθεροποίηση της οικονομίας, για πρώτη φορά από το 2007, ο αριθμός των ανέργων παρουσιάζει μείωση. Ανακόψαμε μια ξέφρενη αύξηση της ανεργίας που συνεχιζόταν για έξι συνεχή χρόνια.
Την ίδια αναστροφή έχουμε πετύχει και στις αξιολογήσεις της κυπριακής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Τις συνεχιζόμενες επί τρία συναπτά χρόνια υποβαθμίσεις, άρχισαν να διαδέχονται σημαντικές αναβαθμίσεις, που μαζί με την επιστροφή της Κύπρου στις διεθνείς αγορές, μόλις ένα χρόνο από την υπογραφή του Μνημονίου, δίνουν ένα ισχυρό μήνυμα αξιοπιστίας της κυπριακής οικονομίας.
Κάθε αντικειμενική ανάλυση οφείλει να αναγνωρίσει πως η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη. Όμως, δεν επαναπαυόμαστε, γιατί γνωρίζουμε πως η πορεία για την πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι μακρά και επίπονη.
Αγαπητοί φίλες και φίλοι,
Θέλουμε να εφαρμόσουμε ένα δικό μας πρόγραμμα μεταρρύθμισης. Το «Κυπριακό Μεταρρυθμιστικό Πρόγραμμα» που εμείς θα καθορίσουμε χωρίς έξωθεν υποδείξεις και επιβολές. Θέλουμε και οφείλουμε να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις που θα διαμορφώσουν ένα νέο σύγχρονο και ευρωπαϊκό κράτος, με στέρεα και υγιή θεμέλια, πάνω στα οποία να στηριχθεί μια αξιόπιστη οικονομία και μια βιώσιμη ανάπτυξη.
Στόχος μας είναι η ευρεία διοικητική και αναπτυξιακή μεταρρύθμιση που θα βελτιώνει το επιχειρηματικό περιβάλλον και θα καθιστά την Κύπρο ελκυστική σε επενδύσεις για πραγματικά βιώσιμες αναπτύξεις. Οι πολύπλοκες διαδικασίες και η γραφειοκρατία πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε ευέλικτους και ταχείς μηχανισμούς που θα διευκολύνουν την εξυπηρέτηση της οικονομίας και της κοινωνίας.
Πέραν των παραδοσιακών κλάδων της οικονομίας επιθυμούμε να ανοίξουμε το δρόμο και σε νέους τομείς για τους οποίους, όπως γνωρίζετε, η Κυβέρνηση αναλαμβάνει πολύ σημαντικές και πρωτοπόρες πρωτοβουλίες και αναπτύσσει συνεργασίες και συμμαχίες επωφελείς για τη χώρα μας, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αναφέρομαι στον τομέα της ενέργειας σε σχέση με το φυσικό αέριο, καθώς και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι τομείς αυτοί προορίζονται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές και στις οικονομικές εξελίξεις του τόπου μας στα επόμενα χρόνια. Η μετατροπή της Κύπρου σε ενεργειακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω των στρατηγικών συμμαχιών με γείτονες χώρες, ασφαλώς και θα ωθήσει τη χώρα μας στην ταχύτερη έξοδο από την οικονομική κρίση.
Η Κυβέρνηση δίνει επίσης έμφαση στην ενίσχυση δραστηριοτήτων όπως η έρευνα, η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα, που αποτελούν βασικές κινητήριες δυνάμεις που μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη. Κι εδώ είναι που μπορείτε να επιδείξετε τη μεγάλη συνεισφορά σας και σαν Ίδρυμα και σαν απόφοιτοι με τις γνώσεις, τις δεξιότητες και την κουλτούρα που έχετε αποκτήσει φοιτώντας στο CIIM . Έχουμε ανάγκη από καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα που να είναι ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές.
Αγαπητοί και αγαπητές απόφοιτοι,
Χαιρετίζοντας την τελετή αποφοίτησης σε ένα από τα πρωτοπόρα εκπαιδευτικά ιδρύματα του τόπου θα ήθελα να αναφέρω ότι το CIIM δικαιολογημένα υπερηφανεύεται ότι εσείς, οι φοιτητές του και οι απόφοιτοι, βιώνετε μια μεταμόρφωση τρόπου σκέψης και προσέγγισης που σας επιτρέπει όχι μόνο να σχεδιάζετε, αλλά και να εφαρμόζετε τάχιστα καινοτόμες λύσεις στα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε. Είμαι βέβαιος ότι η φοίτηση σας στο CIIM , σας έχει δώσει εκείνες τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται από τη νέα αγορά εργασίας, αλλά και σας έχει καταστήσει ικανούς να δημιουργήσετε τη δική σας επιχείρηση και να προσφέρετε θέσεις εργασίας και σε άλλους.
Σας συγχαίρω λοιπόν θερμά για την συμπλήρωση των μεταπτυχιακών σας σπουδών και σας καλώ να γίνετε πρωταθλητές της κοινωνίας και της οικονομίας και να δίνετε σε κάθε έργο που αναλαμβάνετε μια κοινωνική διάσταση πέραν του προσωπικού σας οφέλους και του επιχειρησιακού κέρδους. Καθοδηγητικό μέτρο σας να είναι πάντα η δημιουργία αξίας για το άτομο σας, την οικογένεια σας, την κοινότητα που ανήκετε και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Μην ξεχνάτε «την αέναο επιδίωξη της αριστείας», γιατί η μικρή Κύπρος έχει ανάγκη από άριστους.
Σας εύχομαι μια επιτυχημένη σταδιοδρομία στις συνθήκες καινούργιων ευκαιριών που δημιουργούνται στον τόπο μας. Είναι η συμβολή άρτια εκπαιδευμένων συμπολιτών μας, όπως εσείς, που θα κάνει τη διαφορά. Τα θερμά μου συγχαρητήρια .
Ladies and Gentlemen,
I would like to say a few words in English for the English-speaking graduates.

Dear Friends,
I warmly congratulate you for successfully completing a difficult endeavor. We all know how difficult and demanding your studies were, especially when most of you were also working throughout. You had set a goal and reached it.
I wish that every one of you will thrive in society and the economy and that for every venture you undertake, you take into consideration the social dimensions, beyond your personal gain and commercial profit. May your guiding principles be about creating value for yourself, your family, the community in which you belong, and society at large.
I wish you a successful career. It is the contribution of highly-trained citizens, such as you, that will make the difference. My warmest congratulations!