5/12/14

Ο Υπουργός Εσωτερικών συμμετείχε στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της E Ε

Ο Υπουργός Εσωτερικών συμμετείχε
στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της E Ε

Η Κύπρος αναμένει την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής της ΕΕ με την Τουρκία, με όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος, στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΔΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), το οποίο πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, μεταξύ 4 και 5 Δεκεμβρίου.
«Μόνο με αυτό τον τρόπο, η Συμφωνία Επανεισδοχής θα έχει πραγματική αξία και ουσιαστικά αποτελέσματα», υπογράμμισε ο κ. Υπουργός, προσθέτοντας ότι η πρόοδος στον διάλογο με την Τουρκία, στο ζήτημα των θεωρήσεων, θα εξαρτηθεί και από το κατά πόσο η Τουρκία εφαρμόζει τη Συμφωνία έναντι όλων και χωρίς καμία διάκριση.
Εξάλλου, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την εφαρμογή των δράσεων της «Ομάδας Δράσης για τη Μεσόγειο», ο κ. Χάσικος τόνισε την ανάγκη για αποφασιστική κοινή αντιμετώπιση του θέματος της διαχείρισης των συνόρων, η οποία να βασίζεται τόσο στη σφαιρική προσέγγιση της μετανάστευσης, όσο και στην αρχή της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών. «Δεν είναι δυνατόν η Μεσόγειος να συνεχίζει να είναι νεκροταφείο μεταναστών, ούτε και κάποια κράτη μέλη να επωμίζονται τα περισσότερα βάρη και ευθύνες», υπογράμμισε ο κ. Χάσικος.
Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Χάσικος είχε χωριστές συναντήσεις με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Χρήστο Στυλιανίδη, με τους οποίους συζήτησε θέματα που άπτονται των χαρτοφυλακίων τους και που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών.