22/12/14

Ο Πρόεδρος της Βουλής παρέστη στην τελετή παρασημοφόρησης του δρα Βάσου Λυσσαρίδη από την Υπουργό Διασποράς της Αρμενίας

Ο Πρόεδρος της Βουλής παρέστη στην τελετή παρασημοφόρησης
του δρα Βάσου Λυσσαρίδη από την Υπουργό Διασποράς της Αρμενίας


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου παρέστη σήμερα στην τελετή παρασημοφόρησης του πρώην Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων δρα Βάσου Λυσσαρίδη από την Υπουργό Διασποράς της Αρμενίας κα Hranush Hakobyan, που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Μιλώντας κατά την τελετή, ο κ. Ομήρου ανάφερε: «Κυρία Υπουργέ, σας ευχαριστώ ιδιαιτέρως και για την κίνηση αυτή της χώρας σας να τιμήσετε τη σημαίνουσα προσωπικότητα της κυπριακής αλλά και, τολμώ να πω, παγκόσμιας πολιτικής σκηνής, τον σεβαστό και προσφιλή σε όλους μας ‘Γιατρό’.  

Η παρουσία της κας Hakobyan στην Κύπρο είναι ενδεικτική των στενών αδελφικών, δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, που ενισχύονται περαιτέρω μέσω της σημαντικής συμβολής της Αρμενικής κοινότητας στην Κύπρο. Οι σχέσεις Κύπρου-Αρμενίας και των Κοινοβουλίων τους εδράζονται σε κοινές αρχές και αξίες και στα όμοια δεινά των λαών των δυο χωρών ένεκα της τουρκικής επιβουλής.

Η προσφορά του δρα Λυσσαρίδη είναι διαχρονική, βέβαια, σε ό,τι αφορά τόσο την ίδια την Αρμενική Υπόθεση όσο και τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και Κοινοβουλίων μας.  

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται, όμως, στην επί Προεδρίας του υιοθέτηση ψηφίσματος για την καταδίκη της Γενοκτονίας των Αρμενίων, με το οποίο και καθιερώθηκε η 24η Απριλίου ως Μέρα Μνήμης της Γενοκτονίας  

Η σημερινή μας σεμνή τελετή συνδέεται με δύο άλλα γεγονότα, εν είδει γέφυρας: Με την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή μου στην Αρμενία, κατά την οποία επαναβεβαιώθηκαν οι στενότατοι δεσμοί φιλίας και αλληλοϋποστήριξης ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς και με την επικείμενη, κατά το 2015, 100η επέτειο της τραγικής ιστορικής στιγμής της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Οθωμανική Τουρκία, δράττομαι της ευκαιρίας να πω ότι η Βουλή, σε συνεργασία και συντονισμό με την Εθνοσυνέλευση της Αρμενίας και την Αρμενική Κοινότητα της Κύπρου προγραμματίζουν σειρά εκδηλώσεων για να τιμήσουν αυτή την επέτειο.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους αρχηγούς και εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, όπως και τον Αντιπρόσωπο της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή κ. Βαρτκές Μαχτεσιάν, τον Αρχιεπίσκοπο των Αρμενίων στην Κύπρο κ. Varoujan Herkelian, καθώς και τον Πρέσβη της Αρμενίας στην Κύπρο, με έδρα την Αθήνα, κ. Gagik Ghalatchian,   που τιμούν με την παρουσία τους τη σημερινή τελετή και εύχομαι σε όλους Καλά Χριστούγεννα και ο νέος χρόνος να ευοδώσει τους δίκαιους στόχους του Κυπριακού και του Αρμενικού λαού.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να συγχαρώ εγκάρδια τον δρα Λυσσαρίδη για την παρασημοφόρησή του. Είναι καθόλα άξιος αυτής της μεγάλης τιμής».