12/12/14

Συνάντηση του Υπουργού Άμυνας κ. Φωκαΐδη Χριστόφορου



Συνάντηση του Υπουργού Άμυνας κ. Φωκαΐδη Χριστόφορου με το Συμβούλιο του Παγκύπριου Συντοντιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού, υπό τον Πρόεδρό του κ. Σταύρο Ολύμπιο

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη με το Συμβούλιο του Παγκύπριου Συντοντιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού, υπό τον Πρόεδρό του κ. Σταύρο Ολύμπιο
Στο πλαίσιο της συνάντησης ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται από μέρους του Υπουργείου Άμυνας για ενίσχυση του κοινωνικού προσώπου της Εθνικής Φρουράς ως παράγοντα καλλιέργειας αρχών και αξιών στους νέους μας αφενός, αλλά και προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο αφετέρου. Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε σε αριθμό δράσεων και πρωτοβουλιών που πραγματοποιούνται από την Εθνική Φρουρά, όπως είναι για παράδειγμα:
  • Η συνδρομή στην τοπική αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (π.χ. πλημμύρες, σεισμοί, πυρκαγιές, θεομηνίες).
  • Η συνδρομή στο Τμήμα Δασών για τη δασική προστασία με δράσεις πρόληψης και καταστολής δασικών πυρκαγιών.
  • Εθελοντικές αιμοδοσίες
  • Διάθεση ιατρικού προσωπικού στο πλαίσιο προληπτικής ιατρικής για κάτοικους ορεινών περιοχών
  • Δενδροφυτεύσεις και καθαρισμός παραλιών
  • Διάθεση προσωπικού και οχημάτων για μεταφορά και διανομή τροφίμων που συγκεντρώνονται από φιλανθρωπικές εκδηλώσεις σε κοινωνικά παντοπωλεία.
  • Διάθεση της Στρατιωτικής Μουσικής σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις ή συναυλίες με την ευκαιρία Εθνικών Επετείων ή τοπικών εορτών σε συνεργασία με δήμους ή κοινότητες.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η ιδέα για προώθηση ενός νέου θεσμού επιβράβευσης της εθελοντικής προσφοράς μέσα από διαγωνισμούς στους οποίους θα συμμετέχουν οι εθνοφρουροί.
Συζητήθηκε ακόμα η προώθηση της δυνατότητας παροχής πιστοποιητικών εθελοντικής προσφοράς στους εθνοφρουρούς, τα οποία θα είναι χρήσιμα στην μετέπειτα ακαδημαϊκή ή/και επαγγελματική τους σταδιοδρομία.
Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού, κ. Σταύρος Ολύμπιος αφού συνεχάρη το Υπουργείο Άμυνας για τη μεγάλη παγκύπρια εκστρατεία συλλογής τροφίμων, εξέφρασε την ετοιμότητα του Συμβουλίου να παρέχει στήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλει η Εθνική Φρουρά στον τομέα του εθελοντισμού. Σημείωσε ιδιαίτερα την προθυμία των μελών του Συνδέσμου για συμμετοχή σε ημερίδες/σεμινάρια σε σχέση με τον εθελοντισμό.
Υπενθυμίζεται ότι στην εκστρατεία συλλογής τροφίμων που βρίσκεται σε εξέλιξη συνδράμουν όλο το στρατιωτικό  και πολιτικό προσωπικό της Εθνικής Φρουράς και του Υπουργείου Άμυνας σε εθελοντική βάση. Τα τρόφιμα που θα συγκεντρωθούν θα παραδοθούν σε κοινωνικά παντοπωλεία σε όλες τις πόλεις μεταξύ 19-22 Δεκεμβρίου 2014

Γραφείο Τύπου, 12 Νοεμβρίου 2014