18/12/14

Επαφές Υπουργού του Παιδείας και Πολιτισμού στην Αθήνα

Επαφές Υπουργού  του Παιδείας και Πολιτισμού στην Αθήνα


Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί στην Αθήνα, συνοδευόμενος από τη Μορφωτική Σύμβουλο της Κυπριακής Πρεσβείας, κα Μαρία Παναγίδου, συναντήθηκε σήμερα, με την Υφυπουργό Πολιτισμού   και Αθλητισμού κα Άντζελα Γκερέκου.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα περαιτέρω ενίσχυσης της   πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας, θέματα προβολής πολιτιστικών παραγωγών και η ανάπτυξη κοινών προσπαθειών για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού. Και από τις δύο πλευρές αναγνωρίστηκε η σημασία του πολιτισμού και η μεγάλη δυνατότητα αξιοποίησής του στην προσπάθεια που κάνουν οι δύο χώρες να κινηθούν σε πορεία ανάπτυξης. Συμφωνήθηκε, επίσης, η θεσμοθέτηση Προγράμματος Συνεργασίας στον Τομέα του Πολιτισμού μεταξύ Κύπρου-Ελλάδος. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, προσκάλεσε την κα Γκερέκου να επισκεφθεί την Κύπρο, πρόσκληση η οποία έγινε αποδεκτή.

Χθες, ο  κ. Καδής, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση   με τον Έλληνα ομόλογό του,   Υπουργό Παιδείας και   Θρησκευμάτων κ. Ανδρέα Λοβέρδο, κατά την οποία συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης του Μνημονίου Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου στον τομέα της Παιδείας για τα έτη 2011-2016. Οι δύο πλευρές όρισαν Μεικτή Επιτροπή για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του Μνημονίου. Στη συνάντηση, συζητήθηκε επίσης το θέμα της προσφοράς, από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, μαθημάτων προπτυχιακού επιπέδου σε Εθνοφρουρούς στη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας και η αναγνώριση των μαθημάτων αυτών από τα ελληνικά πανεπιστήμια στα οποία θα φοιτήσουν στη συνέχεια κάποιοι από τους εθνοφρουρούς.

Περαιτέρω, συζητήθηκε το θέμα της πραγματοποίησης μεταγραφών Κυπρίων φοιτητών, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, από ένα ελληνικό πανεπιστήμιο σε ένα άλλο. Ο κ. Λοβέρδος συμφώνησε στην αναγκαιότητα αντιμετώπισης του θέματος στη βάση των κριτηρίων και κανόνων που   ισχύουν και για τους ελλαδίτες φοιτητές. Ακολούθως, ο κ. Καδής ενημέρωσε τον έλληνα ομόλογό του για την πορεία εκσυγχρονισμού του εκπαιδευτικού συστήματος της Κύπρου και προσκάλεσε τον κ. Λοβέρδο να πραγματοποιήσει   επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο, εντός του 2015.

Ο κ. Καδής, επιστρέφει στην Κύπρο αύριο, Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου.