22/12/14

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή για την εορτή των Χριστουγέννων

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και
Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή για την εορτή των Χριστουγέννων


Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα φέρνουμε στη σκέψη μας το μεγάλο γεγονός της Γέννησης του Χριστού και τα διαχρονικά μηνύματα που τη συνοδεύουν. Πριν από δύο χιλιετηρίδες, μια παγερή νύχτα σε μια φάτνη δόθηκε το μεγαλύτερο παράδειγμα ταπεινοφροσύνης και απλότητας. Τα μηνύματα που έφερε ο Χριστός ήταν ανατρεπτικά για την εποχή εκείνη, αλλά τόσο διαχρονικά και επίκαιρα: «Να αγαπάτε τους άλλους όπως αγαπάτε τον εαυτό σας». «Ό,τι δεν θέλετε να σας κάνουν οι άλλοι, να μην κάνετε ούτε εσείς σε αυτούς». «Μην κατακρίνετε τους άλλους, για να μην κατακριθείτε και σεις». Τόσα χρόνια μετά η ανθρωπότητα δεν κατάφερε να εξαλείψει την ανισότητα, τη φτώχια, τους πολέμους και τη δυστυχία.

Παρόλα αυτά υπάρχει ακόμα ελπίδα, που πηγάζει από απλούς ανθρώπους, οι οποίοι αγωνίζονται αθόρυβα για να κάνουν τον κόσμο λίγο καλύτερο. Στην πατρίδα μας, πολλοί συμπολίτες μας υιοθετούν το μήνυμα του Χριστού για αγάπη και αλληλεγγύη, δίνοντας από το περίσσευμα ή και από το υστέρημά τους, ή ακόμα δουλεύοντας εθελοντικά, για να προσφέρουν στους συνανθρώπους τους αγαθά που έχουν ανάγκη. Αυτούς τους ανθρώπους της αγάπης και της προσφοράς, ας τους έχουμε ως φωτεινά παραδείγματα και ας τους μιμηθούμε, ο καθένας στο μέτρο των δυνατοτήτων του. Με τη συμβολή όλων μας, ας ελπίσουμε ότι περισσότεροι άνθρωποι φέτος θα ζήσουν το εορταστικό κλίμα των ημερών, με τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, τις φιλικές συνάξεις και τα παιδικά χαμόγελα.   

Αγαπητά μου παιδιά,

Αυτές τις μέρες η σκέψη μας στρέφεται όπως πάντα και στη μοιρασμένη μας πατρίδα. Ιδιαίτερα οι πρόσφυγες μας θυμούνται με νοσταλγία τις χαρές, τα ήθη και τα έθιμα που ζούσαν αυτή την περίοδο στην κατεχόμενη γη μας. Θέλουμε σύντομα να ξαναβιώσουμε αυτές τις στιγμές. Εργαζόμαστε συστηματικά για μια ελεύθερη, επανενωμένη, ειρηνική και ευημερούσα πατρίδα. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους νόμιμους κατοίκους του τόπου μας και ιδιαίτερα για εσάς, τη νέα γενιά. Θέλουμε να ζείτε ελεύθερα, να αξιοποιείτε την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα και να συμβάλλετε στην πρόοδο σε όλους τους τομείς της ζωής.

Το μήνυμα των Χριστουγέννων είναι χαρμόσυνο και ελπιδοφόρο. Ας αφήσουμε την αγάπη να γίνει κανόνας και κώδικας στη ζωή μας. Η φάτνη της Βηθλεέμ ας αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τον καθένα μας.

Εύχομαι σε όλους από καρδιάς καλά Χριστούγεννα!

---------------------