5/12/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη στην τελετή ορκωμοσίας των νέων στρατονόμων

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη στην τελετή ορκωμοσίας των νέων στρατονόμων
(Παρασκευή, 05 Δεκεμβρίου 2014, Ώρα 11:00, Στρατόπεδο «ΗΛΙΑ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΥ» στην Αθαλάσσα)


Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί νέοι Στρατονόμοι, Ναυτονόμοι, Αερονόμοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ για την τελετή αποφοίτησης των υποψηφίων Στρατονόμων της 2014 Β΄ ΕΣΣΟ. Η σοβαρή και συνεπής προσπάθεια που καταβάλατε και η σκληρή και επίμοχθη εκπαίδευσή σας επιστεγάζεται με τη σημερινή εντυπωσιακή τελετή.

Επιτρέψτε μου να εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια προς τον Διευθυντή της Στρατονομίας και τους εκπαιδευτές Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς, οι οποίοι με επαγγελματισμό και υπευθυνότητα, εκπαίδευσαν τους νέους οπλίτες, καταστώντας τους άριστους μαχητές και ικανότατους Στρατονόμους.

Νεαροί Στρατονόμοι,

Σήμερα, ανοίγετε ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή σας. Από τούδε και στο εξής θα φέρετε επισήμως τον τίτλο του Κύπριου Στρατονόμου. Επιλέγοντας να ενταχθείτε στις τάξεις του επίλεκτου αυτού τμήματος των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας, αποδείξατε περίτρανα ότι είσαστε φτιαγμένοι για τα δύσκολα. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω για κάτι. Όσοι είναι φτιαγμένοι για τα δύσκολα, όσοι επιλέγουν τα δύσκολα, είναι και αυτοί που προοδεύουν περισσότερο. Είναι αυτοί που κερδίζουν τα μεγάλα.

Σας αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια αφού δεν απαξιώσατε απλώς τις σειρήνες της φυγοστρατίας, αλλά την ίδια ώρα, αποδεχόμενοι το πατριωτικό κάλεσμα, επιλέξατε μια δύσβατη και απαιτητική πορεία προσφοράς προς την πατρίδα.

Ειδικότερα αυτή τη δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας, έχουμε ανάγκη από πολίτες σαν και εσάς, συνειδητοποιημένους, ώριμους και πειθαρχημένους, που θέτουν το κοινό συμφέρον υπεράνω της προσωπικής ωφέλειας.

Οι οικογένειές σας, οι φίλοι που ήρθαν σήμερα εδώ να σας καμαρώσουν, δικαιολογημένα αισθάνονται υπερήφανοι για εσάς. Γιατί γνωρίζουν ότι για να ανταπεξέλθετε με επιτυχία σ’ αυτή την εκπαίδευση, δοκιμαστήκατε ψυχικά και σωματικά. Συναντήσατε, και σε αρκετές περιπτώσεις, ξεπεράσατε τα όρια σας. Αισθανθήκατε ενδεχομένως κούραση, απογοήτευση και πόνο. Εντούτοις, σηκώσατε το κεφάλι, ορθώσατε το ανάστημά, και εξήλθατε νικητές.

Σας καλώ να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο, να επιδιώκετε τη συνεχή πρόοδο, τη συνεχή εκπαίδευση. Υπηρετείστε με πειθαρχία και σοβαρότητα και επιδείξτε αφοσίωση στην αποστολή ως ένδειξη πίστης και προσήλωσης στο καθήκον και αγάπης προς την πατρίδα.

Κυρίες και κύριοι,

Για την επίτευξη αυτού του στόχου η Εθνική Φρουρά βρίσκεται σε μια διαδικασία ουσιαστικής αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού.

Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη, προκειμένου η Εθνική Φρουρά να μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα και στις νέες προκλήσεις. Προκλήσεις που έχουν να κάνουν τόσο με τις νέες προοπτικές της χώρας, αλλά και τις νέου τύπου επειλές που σχετίζονται με την τρομοκρατία και γενικά την γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη γειτονιά μας. Στόχος μας είναι η μετεξέλιξη της Εθνικής Φρουράς σε ένα σύγχρονο, ευέλικτο και αξιόμαχο ευρωπαϊκό στρατό, που θα στηρίζεται στον επαγγελματισμό.

Και πρέπει όλοι να γνωρίζουμε πως στη σημερινή εποχή, η αξιοποίηση των σύγχρονων μέσων και τεχνολογιών, αλλά και η συνεχής επένδυση στην επιμόρφωση και η κατάρτιση του προσωπικού, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για κάθε σύγχρονο στρατό.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση λοιπόν είναι που πορευόμαστε, με σχέδιο, συστηματική δουλειά και αποφασιστικότητα.

Για την υλοποίηση των στρατηγικών στόχων που έχουν τεθεί, είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλετε και σεις. Υπηρετώντας με πλήρη συναίσθηση του καθήκοντος και αφοσίωση στην αποστολή σας.

Και η προάσπιση της ελευθερίας της πατρίδας αποτελεί την ύψιστη αποστολή για τον καθένα μας. Με ευπρέπεια θάρρος και υψηλό αίσθημα ευθύνης, είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθείτε πλήρως στα καθήκοντά σας και θα φανείτε αντάξιοι των προσδοκιών που η πολιτεία έχει εναποθέσει σε εσάς.

Σας συγχαίρω και πάλι για την επιτυχία σας και εύχομαι στον καθένα ξεχωριστά, υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και καλό υπόλοιπο θητείας.
Σας ευχαριστώ.