18/12/14

Το Υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει τις αλλαγές στην αμερικανική πολιτική έναντι της Κούβας

Το Υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει τις αλλαγές
στην αμερικανική πολιτική έναντι της Κούβας


Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας χαιρετίζει τη χθεσινή ανακοίνωση του Προέδρου των ΗΠΑ όσον αφορά αλλαγές στην αμερικανική πολιτική έναντι της Κούβας και ιδιαίτερα την απόφαση για έναρξη συνομιλιών με στόχο την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών και το άνοιγμα Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αβάνα, εντός των προσεχών μηνών.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ιστορική καμπή στις σχέσεις ΗΠΑ – Κούβας, που ευελπιστούμε ότι θα αποδειχθεί αμοιβαία επωφελής για τις δύο χώρες και τους λαούς τους. 

Το Υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει την απόφαση της κουβανικής Κυβέρνησης για απελευθέρωση του αμερικανού Alan Gross για ανθρωπιστικούς λόγους καθώς και την απόφαση της Ουάσιγκτον για απελευθέρωση των τριών Κουβανών κρατουμένων. Χαιρετίζουμε επίσης την προσωπική συμβολή της Αυτού Αγιότητας Πάπα Φραγκίσκου καθώς και την καναδική Κυβέρνηση για τον ρόλο που διαδραμάτισαν για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος.

Ελπίζουμε ότι οι εξελίξεις αυτές θα εγκαινιάσουν μια νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ – Κούβας, και  εν τέλει θα οδηγήσουν σε άρση του αμερικανικού οικονομικού εμπάργκο.

-------------------------