19/12/14

Ανακοίνωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

 
Το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε σήμερα τις επιφυλαχθείσες αποφάσεις του επί των εφέσεων που καταχωρήθηκαν από τους καταδικασθέντες κατηγορούμενους, αλλά και τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Οι εφέσεις καταχωρήθηκαν ως αποτέλεσμα της απόφασης του Κακουργιοδικείου Λάρνακας, στην υπόθεση της καταστροφικής έκρηξης στα εμπορευματοκιβώτια με πυρίτιδα, στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης, στο Μαρί, το πρωί της 11 Ιουλίου 2011, που είχε ως τραγική συνέπεια τον θάνατο 13 ανθρώπων, στρατιωτικών και πυροσβεστών και τον τραυματισμό πολλών άλλων.

Οι καταδικασθέντες κατηγορούμενοι 2, 4, 5 και 6 –Παπακώστας, Υπουργός Άμυνας, Νικολάου, Διευθυντής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Χαραλάμπους, Υποδιευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και Λοϊζίδης, Διοικητής της ΕΜΑΚ- καταχώρησαν εφέσεις εναντίον των καταδικών τους και των ποινών που τους επιβλήθηκαν. Ο κατηγορούμενος 2, Παπακώστας, καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία δυνάμει του άρθρου 205 του Ποινικού Κώδικα και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 5 ετών. Οι κατηγορούμενοι 4, 5 και 6, Νικολάου, Χαραλάμπους και Λοϊζίδης, καταδικάστηκαν για πρόκληση θανάτου από αμελή, αλόγιστη και επικίνδυνη πράξη ή παράλειψη, δυνάμει του άρθρου 210 του Ποινικού Κώδικα, και τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 2 ετών στον καθένα. Οι κατηγορούμενοι 5 και 6 αθωώθηκαν από κατηγορίες για ανθρωποκτονία δυνάμει του άρθρου 205 του Ποινικού Κώδικα. Ο κατηγορούμενος 1, Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, αθωώθηκε από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε.

Ο Γενικός Εισαγγελέας καταχώρισε εφέσεις εναντίον της αθώωσης του κατηγορούμενου 1, σε όλες τις κατηγορίες, της αθώωσης των κατηγορουμένων 5 και 6 στις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας και εναντίον των ποινών διετούς φυλάκισης που επιβλήθηκε στους κατηγορούμενους 4, 5 και 6, ως εκδήλως ανεπαρκών.


Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ως εξής:

Για τον 1ο κατηγορούμενο, Κυπριανού, με απόφαση ισοψηφίας (έξι Δικαστές στην κάθε πλευρά) έκρινε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δεν έπεισε ότι, σύμφωνα με τον Νόμο (Άρθρο 137 του Ποινικού Κώδικα), είχε δικαίωμα, υπό τις περιστάσεις, να εφεσιβάλει την αθωωτική απόφαση του Κακουργιοδικείου. Επομένως, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση του Γενικού Εισαγγελέα, χωρίς να υπεισέλθει στην ουσία της, παραμένουσα έτσι η αθωωτική απόφαση του Κακουργιοδικείου.

Για τον 2ο κατηγορούμενο, Παπακώστα, επικυρώθηκε, διά πλειοψηφίας (10 έναντι 2 Δικαστών), η καταδίκη του, δυνάμει του άρθρου 205, για ανθρωποκτονία και η επιβληθείσα ποινή της πενταετούς φυλάκισης.

Για τον 4ο κατηγορούμενο, Νικολάου, με απόφαση πλειοψηφίας (7 έναντι 5 Δικαστών), ακυρώθηκε η καταδίκη και η ποινή του σε όλες τις κατηγορίες.

Για τον 5ο κατηγορούμενο, Χαραλάμπους, με απόφαση πλειοψηφίας (10 έναντι 2 Δικαστών), επικυρώθηκε η καταδίκη του, δυνάμει του άρθρου 210 του Ποινικού Κώδικα, και η ποινή της διετούς φυλάκισης. Απορρίφθηκε η έφεση του Γενικού Εισαγγελέα για αθώωσή του στις κατηγορίες, δυνάμει του άρθρου 205 του Ποινικού Κώδικα, και για ανεπάρκεια της ποινής.

Για τον 6ο κατηγορούμενο, Λοϊζίδη, με απόφαση ισοψηφίας (6 έναντι 6 Δικαστών), απορρίφθηκε η έφεσή του και επικυρώθηκε η καταδίκη του, δυνάμει του άρθρου 210 του Ποινικού Κώδικα, και η ποινή της διετούς φυλάκισης που του επιβλήθηκε. Απορρίφθηκαν οι εφέσεις του Γενικού Εισαγγελέα για την αθώωσή του στις κατηγορίες δυνάμει του άρθρου 205 του Ποινικού Κώδικα και για ανεπάρκεια της ποινής.

Παρά το ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ήταν έξι Δικαστές υπέρ τις αποδοχής της έφεσης του κατηγορούμενου 6 (με την οποία προσβάλλετο η καταδίκη και η ποινή του) και έξι Δικαστές υπέρ της απόρριψής της, η έφεση απορρίφθηκε καθότι ο κατηγορούμενος 6 δεν απέσεισε το βάρος της απόδειξης ότι η καταδίκη του, από το Κακουργιοδικείο, και η ποινή που του επιβλήθηκε, ήταν εσφαλμένες.
__________