21/11/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή στnν τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στο Σώζο Τομπόλη, στη Λευκωσία

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή στnν τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στο Σώζο Τομπόλη, στη Λευκωσία
21/11/2014


Με ιδιαίτερη συγκίνηση χαιρετίζω την εκδήλωση που διοργανώνουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και αφιερώνεται στη ζωή και το έργο του Σώζου Τομπόλη.
Ο Σώζος Τομπόλης υπήρξε σημαντικός εκπρόσωπος της ελληνικής παιδείας σε εποχές πολύ δύσκολες για το έθνος μας. Σήμερα, με την ευκαιρία συμπλήρωσης εκατό χρόνων από τη γέννησή του, τιμούμε την προσφορά του στην πνευματική ανάπτυξη του τόπου μας. Ιδιαίτερα, όμως, επιμένουμε στη δράση του ως εκπαιδευτικό.
Ο παιδαγωγικός του ρόλος δεν περιοριζόταν μόνο στο πλαίσιο της αποστολής του ως Καθηγητή Μουσικής στα διάφορά σχολεία της Κύπρου. Στα τριάντα έξι χρόνια υπηρεσίας του στα δημόσια σχολεία της Κύπρου, συνέβαλε ουσιαστικά στη μουσική καλλιέργεια, με τη δημιουργία της πρώτης φιλαρμονικής και της πρώτης ορχήστρας από έγχορδα και πνευστά, στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Επιπλέον, διετέλεσε ως διευθυντής πολλών χορωδιών, συλλόγων και σωματείων, καθώς και τεσσάρων φιλαρμονικών της Λευκωσίας.
Η προσφορά του στη μουσική υπήρξε αξιόλογη και πολύμορφη. Διακρίθηκε ως εκπαιδευτικός, ως πρωτοψάλτης, ως μουσικός και ως λαογράφος. Είναι για αυτό τον λόγο που η Κυπριακή Πολιτεία το 1995 του απένειμε το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών, το οποίο αποτελεί την ύψιστη διάκριση και τιμή που απονέμει κάθε χρόνο η Πολιτεία σε πνευματικούς ανθρώπους, αναγνωρίζοντας τη συμβολή τους στην πνευματική και επιστημονική ανάπτυξη του τόπου μας.

Αξιέπαινη ήταν ακόμα η συμβολή του στη διατήρηση και διάσωση της παραδοσιακής μουσικής και των παραδοσιακών τραγουδιών του λαού μας. Η συγγραφική του μαρτυρία έχει διασωθεί σε μια πολύ σημαντική έκδοση του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου με τίτλο «Κυπριακή Παραδοσιακή Μουσική, Συλλογή – Καταγραφή – Ανάλυση».
Καταλήγοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Κυριάκο Κωστέα, την Έλλη Κοραή, την Κλαίλια Τομπόλη-Θεοδούλου, τη χορωδία του Ταμείου Ευημερίας Υπαλλήλων ΑΤΗΚ με τη μαέστρο τους Ρίτα Ολυμπίου, και τέλος, τους συνεργάτες μου στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες που επιμελήθηκαν και οργάνωσαν αυτό το αφιέρωμα στον μουσικό Σώζο Τομπόλη.
Στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, ας είναι ο Σώζος Τομπόλης φωτεινό παράδειγμα ενός εκπαιδευτικού που απλόχερα και με ανιδιοτέλεια έθεσε στην υπηρεσία της παιδείας και του πολιτισμού τις γνώσεις και το ταλέντο του.