3/10/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη στο γεύμα εργασίας της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών, στην Αθήνα

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη
στο γεύμα εργασίας της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών, στην Αθήνα

Με μεγάλη μου χαρά και ικανοποίηση βρίσκομαι σήμερα εδώ και θέλω να ευχαριστήσω την Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών για την πρόσκληση και την ευκαιρία που μου δίνει να βρεθούμε και να συζητήσουμε θέματα που αφορούν την κυπριακή και την ελληνική ναυτιλία. Δράττομαι της ευκαιρίας να σας εκφράσω την εκτίμηση της Πολιτείας για την πολύπλευρη και πολυσήμαντη προσφορά σας στην ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας και να σας ευχαριστήσω ταυτόχρονα για την εμπιστοσύνη που δείχνετε στην κυπριακή σημαία όλα τούτα τα χρόνια.
Η εδώ παρουσία μου σήμερα αποδεικνύει την εκτίμηση της κυπριακής κυβέρνησης για την έμπρακτη συμπαράσταση σας προς την κυπριακή σημαία όπως επίσης και την αμέριστη συμπαράσταση της κυβέρνησης στα θέματα που αφορούν την κυπριακή ναυτιλία και τους πλοιοκτήτες των υπό κυπριακή σημαία πλοίων.
Η Κύπρος αποτελεί σήμερα μια παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη, όπως καλά γνωρίζετε, και ένα καθόλα σύγχρονο, ποιοτικό και ολοκληρωμένο ναυτιλιακό σύμπλεγμα. Το μέγεθος του νηολογίου μας σε συνάρτηση και με το μέγεθος της ναυτιλιακής μας βιομηχανίας και υποδομής, έχουν προσδώσει στη χώρα μας το ανάλογο κύρος και εκτόπισμα ώστε να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα τεκταινόμενα της παγκόσμιας ναυτιλίας.
Η ναυτιλία αποτελεί ένα τομέα με μεγάλες προκλήσεις και ευκαιρίες τις οποίες το κυπριακό κράτος, σε στενή συνεργασία με τους αρμόδιους ιδιωτικούς φορείς, κατάφερε να αντιμετωπίσει και να αξιοποιήσει με διορατικότητα, σωστό προγραμματισμό και φυσικά σκληρή δουλειά. Στόχος της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση του Κυπριακού Νηολογίου, αλλά και των άλλων εξίσου σημαντικών πυλώνων της κυπριακής ναυτιλίας.
Η επίτευξη αυτού του στόχου επιβάλλει τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από τον κρατικό τομέα, των επιπέδων της ασφάλειας στα κυπριακά πλοία, την προβολή των πλεονεκτημάτων της σημαίας και της χώρας μας ως κέντρου εγκατάστασης ναυτιλιακών εταιρειών και πλοιοδιαχείρισης, αλλά και τη συνεχή παροχή κινήτρων, φορολογικών και άλλων, μέσα στα πλαίσια βέβαια που μας επιτρέπουν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κυπριακή ναυτιλία καλείται να διαδραματίσει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο στον δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης τον οποίο διανύουμε. Η συνεχής ανάπτυξη του κυπριακού νηολογίου και της κυπριακής ναυτιλίας γενικότερα αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για την οικονομία μας και ίσως έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες στήριξης της οικονομίας μας. Η ναυτιλία προσελκύει ξένες επενδύσεις στη χώρα μας και μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας μας.
Η βιώσιμη ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, και συνεπώς θα ήθελα να διαβεβαιώσω και τους φίλους και τους συνεργάτες της ναυτιλιακής βιομηχανίας ότι το υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων και το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας θα συνεχίσουν και θα εντείνουν ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες τους για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της σημαίας και της κυπριακής ναυτιλίας γενικότερα. Θέλω να προσθέσω πως τα παρεχόμενα κίνητρα στους επιχειρηματίες της ναυτιλίας θα συνεχίσουν να βελτιώνονται και να επικαιροποιούνται βάσει των αναγκών που προκύπτουν από τη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία και βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών και διεθνών συμβάσεων.
Η πρόσφατη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές, τόσο για τις ναυτιλιακές εταιρείες που εδρεύουν στην Κύπρο και δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, όσο και για την κυπριακή ναυτιλία γενικότερα. Η Κύπρος μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα σημαντικό ενεργειακό κέντρο της Μεσογείου.
Η κυπριακή ναυτιλία θα κατείχε ακόμα πιο ψηλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη εάν δεν υπήρχε η συνεχής πολεμική και τα περιοριστικά μέτρα από πλευράς Τουρκίας, τα οποία επηρεάζουν, όπως γνωρίζετε, δυσμενώς, τόσο τη χώρα μας και την ανάπτυξη της ναυτιλίας μας, όσο και τα ιδιωτικά και δημόσια συμφέροντα της ΕΕ. Το τουρκικό εμπάργκο εμποδίζει την εφαρμογή των αρχών δικαίου και του ελεύθερου ανταγωνισμού στο θαλάσσιο εμπόριο με την ΕΕ. Καταβάλλουμε ιδιαίτερες και συνεχείς προσπάθειες για άρση των απαγορεύσεων της Τουρκίας, κάτι που άλλωστε απαιτείται και από τις συμβατικές υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ, και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι προσπάθειες μας θα εντατικοποιηθούν.
Φίλες και φίλοι,
Οι άρρηκτοι δεσμοί που δένουν την Ελλάδα και την Κύπρο είναι εμφανέστατοι. Ο ελληνικός και ο κυπριακός στόλος είναι κυρίαρχοι στην Ευρώπη. Η υποστήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο είναι πολύ σημαντική και θέλω να ευχαριστήσουμε γι’ αυτό τους έλληνες πλοιοκτήτες και την Ένωση Κυπρίων Πλοιοκτητών, και να σας διαβεβαιώσουμε για άλλη μια φορά ότι και η Κύπρος θα συνεχίσει να παρέχει την αμέριστη υποστήριξη της προς την Ελλάδα, όπως η Ελλάδα πράττει προς την Κύπρο.
Η Κύπρος σε καμιά περίπτωση δεν θα ανταγωνιστεί την Ελλάδα ή το ελληνικό νηολόγιο. Είναι κοινό μας συμφέρον η κυπριακή και η ελληνική ναυτιλία να εκσυγχρονίζονται ποιοτικά και ποσοτικά και να αναπτύσσονται ταυτόχρονα. Η αλληλοϋποστήριξη, ο σεβασμός και τα κοινά συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου μάς οδηγούν σε κοινή πολιτική και στενή συνεργασία των χωρών μας. Το να έχεις ένα δυνατό σύμμαχο στο εθνικό, το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο επίπεδο είναι το ιδανικό. Οι επιδιώξεις της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε διεθνείς οργανισμούς σίγουρα ενδυναμώνονται με την αλληλοϋποστήριξη, και οι θέσεις των χωρών μας με τη χάραξη κοινής πολιτικής, κατοχυρώνονται προς όφελος όλων.
Σε αυτό το σημείο κρίνω σκόπιμο να επαναλάβω τις ευχαριστίες μου προς την Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών και ειδικότερα για την πρόσφατη προσφορά από μέρους του Αντιπροέδρου της Ένωσης, του φίλου, κ. Χατζηγιάννη, προς την Κυπριακή Δημοκρατία, για την παροχή γραφείου στα νέα κτίρια της εταιρείας του στα Βόρεια Προάστια. Ένα γραφείο που θα λειτουργεί ως χώρος συναντήσεων για τη διευκόλυνση των εταιρειών που εδρεύουν στα Βόρεια Προάστια και συναντούν δυσκολίες στη μετάβαση τους στο Ναυτιλιακό Γραφείο της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Πειραιά.
Στα πλαίσια της προσπάθειας μας για περεταίρω ενίσχυση της παρεχόμενης εξυπηρέτησης των συνεργατών μας στην Ελλάδα και στα πλαίσια της περαιτέρω ανάπτυξης και προώθησης της κυπριακής ναυτιλίας που είναι στους άμεσους στόχους της κυβέρνησης, μελετούμε την ενδυνάμωση του Ναυτιλιακού Γραφείου του Πειραιά, με τη μετάθεση ή τοποθέτηση ενός ακόμα λειτουργού από την Κύπρο. Οι ενέργειες αυτές, μαζί με άλλες, αποδεικνύουν ακόμη μια φορά την έντονη και έμπρακτη συμπαράσταση της κυβέρνησης στην κυπριακή ναυτιλία και στους πλοιοκτήτες των κυπριακών πλοίων που για χρόνια στηρίζουν τη ναυτιλία της χώρας μας.
Κλείνοντας θα ήθελα να εκφράσω ξανά τα συγχαρητήριά μου για τη δραστηριότητα της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών, τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο, και ενωμένοι όλοι μαζί να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυπριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει να προσφέρει την αμέριστη στήριξη στην κυπριακή ναυτιλία και στους πλοιοκτήτες. Θα ήθελα να ευχηθώ προσωπικά στον καθένα αλλά και συλλογικά σε εθνικό επίπεδο, να εκμεταλλευτούμε σωστά τις ευκαιρίες που παρέχει η ναυτιλία για συνεχή ανάπτυξη και πρόοδο.
Την ίδια ώρα, θα ήθελα να ανανεώσω το ραντεβού μαζί σας, και με όλα τα μέλη και φίλους της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών, στο Διεθνές Συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος 2015» που θα λάβει χώρα στη Λεμεσό τον Σεπτέμβριο του 2015, και θα είμαι πάντα στη διάθεση της Ένωσης για να λύσουμε τα προβλήματα με συγκεκριμένες λύσεις και εξαγγελίες.
_____________