20/10/14

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών
στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο. Μεταξύ άλλων, το ΣΕΥ απασχόλησαν οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την εξάπλωση του ιού Έμπολα, η δράση για αντιμετώπιση της απειλής του Ισλαμικού Κράτους, η κατάσταση στην Ουκρανία και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε, επίσης, την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Στο πλαίσιο συζήτησης για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο Υπουργός Εξωτερικών, αφού σημείωσε την ανάγκη στήριξης των προσπαθειών που καταβάλλει η Κυβέρνηση της Αιγύπτου για επίτευξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, έκανε ειδική αναφορά στην πρόταση της Κυπριακής Κυβέρνησης για χρήση της Κύπρου ως χώρο συγκέντρωσης όλων των αγαθών που έχουν ως προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας, και τα οποία, εφόσον ελέγχονται να μεταφέρονται στο λιμάνι της Γάζας για να διοχετεύονται στους κατοίκους της.

Εξάλλου, μιλώντας για την απειλή του Ισλαμικού Κράτους στο Λίβανο και την Ιορδανία, οι οποίες αναμφίβολα αποτελούν χώρες-κλειδιά στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για αντιμετώπιση της δράσης του Ισλαμικού Κράτους, ο κ. Κασουλίδης τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των χωρών αυτών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά θέματα ασφάλειας και άμυνας.

Το βράδυ, ο κ. Κασουλίδης θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα παραθέσει η Ιταλική Προεδρία προς τιμήν της απερχόμενης Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας, Βαρόνης Catherine Ashton. Μιλώντας ενωρίτερα κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στο έργο της κας Ashton το οποίο, όπως είπε, επιδεικνύει το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη διεθνή σκηνή, σημειώνοντας σημαντικές επιτυχίες όπως στο θέμα του διαλόγου Πριστίνας-Βελιγραδίου και στην πρόοδο που επιτεύχθηκε μέχρι σήμερα στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Αύριο, Τρίτη 21 Οκτωβρίου, ο κ. Κασουλίδης θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ. Τις εργασίες του Συμβουλίου αναμένεται να κυριαρχήσει η προετοιμασία του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 23-24 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

________________