18/10/14

Ανακοίνωση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Ευρωπαϊκή Μέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων





Ανακοίνωση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
για την Ευρωπαϊκή Μέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων


Με αφορμή τη σημερινή 8η Ευρωπαϊκή Μέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η εμπορία προσώπων εξακολουθεί να αποτελεί για την Κύπρο ένα φαινόμενο υπαρκτό, σοβαρό, ποικιλόμορφο και μεταβαλλόμενο. Συνιστά, μάλιστα, την ύψιστη μορφή παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και σοβαρό έγκλημα. Ως τέτοιο θα πρέπει να παραμένει στις προτεραιότητες της πολιτείας, για αποτελεσματική αντιμετώπιση, ελαχιστοποίηση του πλήγματος στα ίδια τα δυνητικά θύματα και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για αποτελεσματική δε αντιμετώπιση του φαινομένου, απαιτείται εγρήγορση, συνδρομή και συντονισμός, τόσο από τις κρατικές υπηρεσίες στο σύνολο τους, όσο και από τους ανεξάρτητους θεσμούς, την κοινωνία των πολιτών και την κοινωνία ολόκληρη.

Παρά τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, σε πολλά επίπεδα, αυτό που απαιτείται ακόμα για να φτάσουμε στο σημείο να θεωρούμε ότι αντιμετωπίζουμε αποφασιστικά και αποτελεσματικά το έγκλημα της εμπορίας προσώπων είναι η αλλαγή νοοτροπίας· η  κατανόηση ότι η εμπορία και η εκμετάλλευση προσώπων αποτελεί μια από τις σοβαρότερες μορφές παραβίασης των πιο βασικών δικαιωμάτων του ανθρώπου· της ζωής, της ελευθερίας, της ασφάλειας, της αξιοπρέπειας. Χρησιμοποιώντας βίαια ή εκβιαστικά μέσα ή τη μέθοδο της παραπλάνησης, τα θύματα μεταναστεύουν στην Κύπρο και βρίσκονται ενώπιον της σκληρής πραγματικότητας της εκμετάλλευσης, από την οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο να «δραπετεύσουν».

Δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται ότι η διακίνηση και εμπορία γυναικών και παιδιών για σκοπούς σεξουαλικής εκμετάλλευσης είναι ένα αποκρουστικό φαινόμενο. Συνιστά σοβαρή μορφή βίας κατά των γυναικών που δεν πλήττει μόνο αυτές που το υφίστανται, αλλά όλο το γυναικείο πληθυσμό. Δεν πρέπει, επίσης, να παραγνωρίζεται η σοβαρότητα του εργασιακού trafficking, το οποίο αποτελεί σύγχρονη μορφή δουλεμπορίου που πλήττει κυρίως το μεταναστευτικό πληθυσμό. Σε συνθήκες, μάλιστα, οικονομικής κρίσης το φαινόμενο αυτό εντείνεται, επηρεάζοντας ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό προσώπων.

Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί ότι στα ζητήματα της εμπορίας ανθρώπων κρίνεται η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής των αρχών του κράτους δικαίου και των αρχών προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον τόπο μας. Με αυτά τα δεδομένα, κρίνεται σημαντική η εντατικοποίηση των προσπαθειών αντιμετώπισης και καταστολής της εμπορίας προσώπων, η δίωξη και καταδίκη των δουλεμπόρων και των διακινητών καθώς και η παροχή αποτελεσματικής προστασίας στα θύματα εμπορίας. Άκρως σημαντική κρίνεται, επίσης, η εντατικοποίηση των προσπαθειών εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, καθώς και η ανάδειξη της σημασίας της αποτροπής της ζήτησης των υπηρεσιών από θύματα σεξουαλικής και εργασιακής εκμετάλλευσης.

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο, επαναβεβαιώνω ότι το Γραφείο μου θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα θέματα αυτά με αυξημένο ενδιαφέρον και θα στηρίζει κάθε ενέργεια που αποσκοπεί στην άμβλυνση των δυσκολιών και στην προσέγγιση του κοινού στόχου για αποτελεσματική πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας και εκμετάλλευσης των ανθρώπων.

_____________