11/10/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Καδή





Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Καδή
στο συνέδριο «Ανάδειξη της Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής:
 Μεθοδολογία και Αισθητικές Τάσεις»


Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω την πρωτοβουλία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών να διοργανώσουν το σημερινό συνέδριο, που αφορά στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Το θέμα του συνεδρίου «Ανάδειξη της Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής: Μεθοδολογία και Αισθητικές Τάσεις» αγγίζει όλες τις πτυχές της σύγχρονης αρχιτεκτονικής φιλοσοφίας.

Η Λόφου και η Σιλίκου, τα δύο χωριά που φιλοξενούν τις εργασίες του διημέρου, σχετίζονται άμεσα με τη θεματική του συνεδρίου. Ο αρχιτεκτονικός πλούτος των δύο κοινοτήτων είναι ανεκτίμητος, για αυτό απαιτεί στοχευμένη διαχείριση από τους φορείς που εμπλέκονται στην ανάπτυξή τους. Η διατήρηση του παρελθόντος, η λειτουργικότητα ενός σύγχρονου οικοδομήματος και η αισθητική τοποθέτησή του στον χώρο αποτελούν προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αρχιτέκτονες στις μέρες μας - ιδιαίτερα σε περιοχές όπου η παράδοση επιβάλλει συγκεκριμένα υλικά και φόρμες. Οι δύο κοινότητες έχουν καταφέρει να περιορίσουν την αυθαίρετη επέμβαση στις κτηριακές εγκαταστάσεις, διασώζοντας τις πολιτιστικές αναφορές των γειτονιών τους. 

Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις των ειδικών σχετικά με τις διεθνείς τάσεις προστασίας και ανάδειξης της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας ενός τόπου αφενός, και τις καινοτομίες της ψηφιακής απεικόνισης των οικισμών αφετέρου. Επιπλέον, τα θέματα που αναφέρονται στην αποκατάσταση κτηρίων, στην επισκευή και την ενίσχυση των αρχιτεκτονικών δομών, καθώς και οι περιηγήσεις στους δύο οικισμούς Λόφου και Σιλίκου, οι οποίοι κράτησαν την ομοιογένεια της παραδοσιακής φόρμας, αναδεικνύουν και τον πρακτικό χαρακτήρα του προγράμματος του συνεδρίου. Η κρατική πολιτική και οι διαδικασίες που εφαρμόζονται στη χώρα μας για την ανακαίνιση ή αναπαλαίωση των κτηρίων θα απασχολήσουν ξεχωριστά τους ιδιοκτήτες των κατοικιών, που αντιμετωπίζουν άμεσα τα ζητήματα αποκατάστασης των περιουσιών τους.
Συγχαίρω τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες για τη διοργάνωση αυτού του επιστημονικού συνεδρίου κοντά στις κοινότητες που αναδεικνύουν την παραδοσιακή μας αρχιτεκτονική. Συγχαίρω ακόμα τους κοινοτάρχες Λόφου και Σιλίκου, κ. Γιώργο Τσαγγαρίδη και κ. Κώστα Πολλή για το αμέριστο ενδιαφέρον τους στη θεμελίωση θεσμών και προγραμμάτων, που θα αναβαθμίσουν τις πολιτιστικές δράσεις στον τόπο μας. Τέλος, ευχαριστώ τους εισηγητές από την Κύπρο και την Ελλάδα, που συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας κουλτούρας σεβασμού της υλικής μας κληρονομιάς. 

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου.

-------------------