30/9/14

Μήνυμα της Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου για την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων

Μήνυμα της Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου
για την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων


Την πρώτη Οκτωβρίου τιμούμε τους ηλικιωμένους για την προσφορά τους στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας. Οι ηλικιωμένοι έχουν διαδραματίσει και συνεχίζουν να διαδραματίζουν με την πολύπειρη σοφία τους έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα, τόσο ως ενεργοί πολίτες όσο και με την οικονομική και ηθική στήριξη των παιδιών τους, την ανατροφή των εγγονιών αλλά και την αυξανόμενη προσφορά τους στην αγορά εργασίας. Η αναγνώριση της πολύπλευρης προσφοράς τους είναι δεδομένη και θεμελιώνει τον σεβασμό και την αγάπη μας προς το πρόσωπό τους.  

Οι ηλικιωμένοι σε κάθε κοινωνία αποτελούν πολύτιμο κεφάλαιο, ιδιαίτερα δε στη δική μας κοινωνία, αφού αποτελούν τη γενιά που ίδρυσε και ανέπτυξε την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και τη γενιά που την ανοικοδόμησε μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974. Είναι δική μας ευθύνη σήμερα να τους δείξουμε ότι αναγνωρίζουμε την προσφορά τους και δεν αδιαφορούμε για τα προβλήματα και τις αγωνίες τους. Μέσα στα πλαίσια αυτής της ευθύνης είναι και η συνεχής μέριμνα και οι υψηλές υπηρεσίες φροντίδας για την εξασφάλιση σε όλους τους ηλικιωμένους   αξιοπρεπούς διαβίωσης και ενεργού συμμετοχής στην κοινωνία.  

 
Επιπρόσθετα, μέσω του Σχεδίου Κρατικών Ενισχύσεων, το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επιχορηγεί σημαντικό αριθμό Προγραμμάτων που αφορούν την κοινωνική φροντίδα ατόμων τρίτης ηλικίας. Κατά το 2013 επιχορηγήθηκαν 78 προγράμματα παροχής υπηρεσιών φροντίδας σε ηλικιωμένους, τα οποία εξυπηρετούν 2.498 άτομα. Η συνολική δαπάνη ανήλθε στο 1.4 εκ. ευρώ.   
 
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων και η διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους είναι από τους βασικούς στόχους της Κυβέρνησης και η προσπάθειά μας για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι συνεχής.