30/9/14

Μήνυμα του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Λ. Ομήρου με την ευκαιρία της 54ης επετείου της κυπριακής ανεξαρτησίας



Μήνυμα του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Λ. Ομήρου με την ευκαιρία
 της 54ης επετείου της κυπριακής ανεξαρτησίας


Με την ευκαιρία της 54ης επετείου της εγκαθίδρυσης της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας απευθύνω, εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων, χαιρετισμό τιμής προς τον κυπριακό λαό.

Τιμούμε σε αυτήν την ιστορική επέτειο όσους αγωνίστηκαν κατά του αποικιοκρατικού ζυγού και έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Κύπρου.

Τιμούμε τον πρώτο Πρόεδρο και θεμελιωτή της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, ο οποίος με το διεθνές του κύρος πρόβαλε το κυπριακό κράτος σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.

Διερχόμενη από λάκκους λεόντων και συμπληγάδες πέτρες η Κυπριακή Δημοκρατία και ο λαός μας υπήρξε στόχος συνωμοσιών, εξωτερικών επεμβάσεων αλλά και εσωτερικής υπονόμευσης.

Αποκορύφωμα της προσπάθειας κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας υπήρξε το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

Για 40 χρόνια ο λαός μας βιώνει την τραγωδία της τουρκικής κατοχής και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του.

Ασπίδα και θώρακας του αγώνα για τον τερματισμό της κατοχής και την αποκατάσταση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας, αποτελεί το ανεξάρτητο και μόνο διεθνώς αναγνωριζόμενο κυπριακό κράτος. Η Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία οφείλουμε να διαφυλάσσουμε συνεχώς απέναντι στις δόλιες προσπάθειες της Τουρκίας να την αμφισβητήσει.
Σε αυτήν την 54η επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας διακηρύσσουμε την ακλόνητη αποφασιστικότητά μας να μην καμφθούμε και να μην λιποψυχήσουμε  απέναντι στις δυσκολίες και τις αντιξοότητες.  Να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

--------------------