30/9/14

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών

 
Στο θέμα των 345 Σύρων που βρίσκονται στην Κοκκινοτριμιθιά αναφέρθηκε σήμερα με δηλώσεις του ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος.
 
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και ερωτηθείς σχετικά με τους 345 πρόσφυγες που βρίσκονται στην Κοκκινοτριμιθιά, ο κ. Χάσικος είπε ότι «αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι παράνομοι και μπορούν με αίτηση που θα υποβάλουν στην Κυπριακή Δημοκρατία να τους δοθεί καθεστώς επισκέπτη για ένα-δύο ή και τρεις μήνες, και μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα όσοι επιθυμούν μπορούν να εγκαταλείψουν τη χώρα».
  
Ο κ. Χάσικος πρόσθεσε ότι χθες δόθηκαν οδηγίες, «έτσι ώστε ο καθένας από αυτούς και χωρίς ουσιαστικά καθοδήγηση, να καταθέσει τη δική του επιθυμία και προτίμηση, αν θέλουν να υποβάλουν αίτημα για άσυλο ή να εγκαταλείψει τη χώρα. Σήμερα θα αξιολογήσουμε μια προς μια αυτές τις δηλώσεις", είπε.
 
Πρόσθεσε πως υπάρχει και το θέμα της υγείας καθώς έχουν βγει τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων, τα οποία έδειξαν ότι κάποιοι από αυτούς έχουν πρόβλημα. «Ανέλαβε το Υπουργείο Υγείας μέσω των γιατρών που υπάρχουν στο χώρο, πέρα από το να τους δοθεί κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, να τους επεξηγηθούν και κάποια άλλα πράγματα, όπως, για παράδειγμα, η λήψη κάποιων μέτρων. Όλα αυτά θα τους εξηγηθούν", είπε.
  
Ερωτηθείς αν έχουν διαγνωστεί μεταδοτικές ασθένειες, ο κ. Χάσικος είπε πως δεν μπορεί να πει συγκεκριμένα, όμως διαβεβαίωσε ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα, έτσι ώστε να μην υπάρχουν θέματα μετάδοσης ασθενειών.
 
Επεσήμανε ότι «όσοι από αυτούς υποβάλουν αίτηση και καταστούν αιτητές ασύλου θα οδηγηθούν στην Κοφίνου».
 
Πρόσθεσε ότι στους υπόλοιπους, ανάλογα και με το τι ζητούν και τι μπορούμε να δώσουμε στο πλαίσιο του Νόμου και των διεθνών συμβάσεων, «τους έχει επεξηγηθεί ότι βρίσκονται σε μια χώρα που υπάρχουν νόμοι και διεθνείς συμβάσεις και πως τόσο από πλευράς του κράτους όσο και από πλευράς των ιδίων υπάρχουν δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις στα οποία πρέπει όλοι να κινηθούν».
 
 Ερωτηθείς τι γίνεται στις περιπτώσεις των ατόμων που δεν υπάρχουν έγγραφα, ο κ. Υπουργός είπε ότι «είναι δουλειά των αρμοδίων Υπηρεσιών να εξετάσουν την κάθε περίπτωση ξεχωριστά για να ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις».
 
Αναφορικά με τις περιπτώσεις ασυνόδευτων ανήλικων, ο κ. Χάσικος είπε ότι θα πρέπει να οδηγηθούν σε ένα χώρο κατάλληλο για ανηλίκους με την κατάλληλη φροντίδα, "είτε είναι επιτήρηση είτε είναι ιατρική φροντίδα αν χρειάζεται. Ευτυχώς είναι σε θέση οι Υπηρεσίες μας να ανταποκριθούν σε όλες τις περιπτώσεις».
  
Σε ερώτηση αν υπάρχουν γέφυρες επικοινωνίας με τις συριακές Αρχές, ώστε να υπάρξουν κάποιες ταυτοποιήσεις προσώπων, ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι οι ίδιοι δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο και αυτός είναι ο λόγος που εγκατέλειψαν τη χώρα καθώς φοβούνται. "Είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε και τους φόβους τους, αλλά και την επιθυμία τους να παραμείνουν ανώνυμοι", είπε ο Υπουργός Εσωτερικών.