9/9/14

Ο Υπουργός Υγείας στη Βουλή για την επικαιροποίηση των τιμών των φαρμάκων


Ο Υπουργός Υγείας στη Βουλή για την επικαιροποίηση
των τιμών των φαρμάκων


Τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Ελέγχου και Υγείας ενημέρωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Φίλιππος Πατσαλής αναφορικά με το θέμα του ελέγχου των τιμών των φαρμάκων, των ιατρικών αναλωσίμων και του ιατρικού εξοπλισμού στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Πατσαλής ανέφερε πως το Υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει εντός του τρέχοντος μηνός στη λήψη απόφασης για επικαιροποίηση των τιμών των φαρμάκων ως πρώτο μέτρο, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί την 1η Ιανουαρίου 2015, και θα μειώσει τις τιμές των φαρμάκων.
Το δεύτερο μέτρο, συνέχισε ο κ. Πατσαλής, είναι η αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής, η οποία θα στηριχθεί στις εισηγήσεις της Επιτροπής Ελέγχου Τιμών Φαρμάκων και της μελέτης που έγινε από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ). Το μέτρο αυτό θα εισαχθεί αφού προηγουμένως γίνει ανάλυση όλων των δεδομένων που αναφέρονται ως εισηγήσεις, σημείωσε ο κ. Υπουργός, υπογραμμίζοντας πως «θα παρθούν αποφάσεις για την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής εντός του τρέχοντος μηνός και αναμένεται ότι θα εφαρμοστεί μέχρι τον Μάρτιο, με Διατάγματα». Αυτό το μέτρο αναμένεται να δώσει πρόσθετη μείωση στις τιμές των φαρμάκων περί του Μαρτίου 2015, εκτίμησε ο κ. Πατσαλής.

Το τρίτο μέτρο είναι η αλλαγή της σύνθεσης της Επιτροπής Ελέγχου Τιμών Φαρμάκων, ανέφερε ο κ. Υπουργός, εξηγώντας πως σε σχέση με το μέτρο αυτό «θα προχωρήσουμε στην αλλαγή της σύνθεσης της Επιτροπής αφού οι πλείστες, σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, δεν έχουν στη σύνθεση της Επιτροπής άτομα που έχουν πιθανώς συγκρουόμενο συμφέρον με τους φαρμακοκατασκευαστές, εισαγωγείς και φαρμακοποιούς». Αυτή είναι και η εισήγηση της ΠΟΥ, καθώς και η επισήμανση του Γενικού Ελεγκτή, είπε ο κ. Πατσαλής, για να εκφράσει την πεποίθηση πως τα τρία αυτά κεφαλαιώδη μέτρα θα αλλάξουν τις τιμές των φαρμάκων επιφέροντας μείωση της τάξης του 10% περίπου.

«Εκτός από αυτό, θα προχωρήσουμε με εντελώς διαφορετική πολιτική στα φάρμακα με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) όπου εκεί θα ενοποιηθεί ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας των φαρμάκων. Με την εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ στην οποία εντάσσονται όλα τα φάρμακα την 1 Ιανουαρίου 2016, αναμένουμε να έχουμε μία ακόμη μεγαλύτερη μείωση της τιμής των φαρμάκων», πρόσθεσε ο Υπουργός.

Ερωτηθείς για το πότε αναμένεται να γίνει αλλαγή της σύνθεσης της Επιτροπής Ελέγχου Τιμών Φαρμάκων, ο κ. Πατσαλής απάντησε πως αυτό θα αποφασιστεί εντός Σεπτεμβρίου και «θα προχωρήσουμε στην αλλαγή της νομοθεσίας, η οποία θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή προς έγκριση. Άρα αναμένουμε ότι άμα προχωρήσουμε με σωστούς ρυθμούς, μέχρι και το τέλος του χρόνου θα υπάρξει αυτή η αλλαγή». Η Επιτροπή Ελέγχου Τιμών Φαρμάκων κάνει εισηγήσεις στον Υπουργό, πρόσθεσε ο κ. Πατσαλής. «Ο Υπουργός, με βάση τον Νόμο, έχει την εξουσία να καθορίζει τις τιμές των φαρμάκων και ο Υπουργός θα προχωρήσει στην αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής και στην επικαιροποίηση μέχρι το τέλος αυτού του μήνα», σημείωσε.

Ερωτηθείς εάν η μείωση στις τιμές των φαρμάκων θα εξαλείψει κάποια φάρμακα από την αγορά, ο Υπουργός εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Υγείας εξετάζει με προσοχή όλες οι εισηγήσεις της ΠΟΥ και της Επιτροπής Ελέγχου Τιμών Φαρμάκων και γίνεται ανάλυση ρίσκου ώστε να προληφθούν πιθανώς αρνητικά που ενδέχεται να προκύψουν από τη μείωση της τιμής των φαρμάκων. «Τα φάρμακα τα οποία κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από την αγορά σε μια αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής και μείωσης της τιμής των φαρμάκων, είναι συνήθως τα φάρμακα που είναι κάτω από 10 ευρώ και εδώ δεν υπάρχει πρόθεση για μείωση αυτών των τιμών», εξήγησε ο κ. Υπουργός.

Κληθείς να σχολιάσει την έκθεση που ετοιμάστηκε και αφορά στις τιμές των φαρμάκων την περίοδο 2009 – 2012, ο κ. Υπουργός ανέφερε πως η ουσία αυτού του θέματος είναι ότι πιθανών να υπήρξαν παραλήψεις από λειτουργούς των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, οι οποίες κόστισαν σχεδόν 30 εκατ. ευρώ στον πολίτη. «Αυτή δεν ήταν δική μου επισήμανση, αυτή είναι καταγραφή της προηγούμενης Γενικής Ελέγκτριας και απεστάλη σε μένα η έκθεση η οποία λέει ότι πρέπει αυτό το θέμα να διευθετηθεί. Έδωσα εντολές να διερευνηθεί κατά πόσον λειτουργοί των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών περιέπεσαν σε οποιαδήποτε πειθαρχικά σφάλματα ή παραλείψεις. Αυτό έπραξα. Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας κατέδειξε ότι πιθανώς να υπάρχουν πειθαρχικά αδικήματα, γι’ αυτό και προχώρησα σε πειθαρχικό έλεγχο. Αυτό έκανε ο Υπουργός και το Υπουργείο Υγείας και αυτή είναι η ουσία των πραγμάτων», είπε ο κ. Πατσαλής.


______________