4/7/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο Gala Dinner της ΑΕΚ Λάρνακας

Να μη μεταδοθεί πριν τις 10 μ.μ.


Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας
κ. Νίκου Αναστασιάδη στο Gala Dinner της ΑΕΚ Λάρνακας


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απόψε βρίσκομαι ανάμεσά σας, σε αυτή την ωραία εκδήλωση, για να τιμήσουμε μαζί τα 20 χρόνια ζωής και τα 88 χρόνια ιστορίας της ΑΕΚ Λάρνακας, του σωματείου που έχει ως έμβλημα τον Κίμωνα τον Αθηναίο. Τον Αθηναίο στρατηγό, που «και νεκρός ενίκα», όπως πολύ καλά γνωρίζετε οι Λαρνακείς.

Πολλά χρόνια πιο πριν, αυτό μάς θύμιζε η προτομή του Κίμωνα στην Πλατεία των Φοινικούδων, από το 1994 και μετά μας το θυμίζει και η ΑΕΚ. Γιατί σκοπός της είναι, πάντοτε να νικά.

Η ΑΕΚ γιορτάζει τα 20 χρόνια ζωής της και τα 88 χρόνια της ιστορίας της. Μπορεί να ακούεται παράδοξο, αλλά δεν είναι, γιατί η 20χρονη ΑΕΚ κουβαλά πίσω της τη βαριά ιστορία της ΕΠΑ και του Πεζοπορικού, των ιστορικών σωματείων της Λάρνακας που ενώθηκαν σε ένα.

Είναι μια πρακτική που τη δοκίμασαν οι Λαρνακείς και άλλοτε. Το 1924 ιδρύθηκε ο Πεζοπορικός, για να αποσπαστεί μετά από δυο χρόνια ο ΑΜΟΛ. Στη συνέχεια ενώθηκαν ο Πεζοπορικός και ο ΑΜΟΛ και έκαναν την ΕΠΑ, από την οποία αποσπάστηκε ο Πεζοπορικός, αλλά τελικά, το 1994, ενώθηκαν και πάλι στην ΑΕΚ γιατί, όπως φαίνεται, είναι και δική σας πεποίθησή, πως… «εν τη ενώσει η ισχύς».

Εσείς έχετε πετύχει να ενώσετε δυνάμεις. Το ίδιο εύχομαι και για την πολιτική ηγεσία, που τόσο μεγάλη ανάγκη το έχει ο τόπος, στους δύσκολους αυτούς καιρούς που ζούμε.
Παρά τη σύντομη ζωή της ΑΕΚ έχει πετύχει σημαντικές ποδοσφαιρικές διακρίσεις στην Κύπρο και την Ευρώπη, όταν απέσπασε ισοπαλία με την Μπαρτσελόνα στη Λάρνακα, κατέκτησε το Κύπελλο Κύπρου, το 2006 και έγινε η πρώτη κυπριακή ομάδα που μπήκε στους Ομίλους του Europa League, σημειώνοντας μάλιστα, μια αξιοπρεπέστατη παρουσία.

H AEK, εκτός από την πρώτη Ομάδα Ποδοσφαίρου διαθέτει Τμήματα Ακαδημιών για παιδιά από 5 μέχρι 21 ετών και συμμετέχει σε όλα τα Πρωταθλήματα της ΚΟΠ.

Διαθέτει, επίσης, σε πλήρη ανάπτυξη Τμήματα Καλαθόσφαιρας Ανδρών και Πετόσφαιρας Γυναικών και Ακαδημιών που συμμετέχουν στα αντίστοιχα Πρωταθλήματα των Ομοσπονδιών τους.

Η Ομάδα Καλαθόσφαιρας έχει κατακτήσει το Πρωτάθλημα το 2013 ενώ η Ομάδα Πετόσφαιρας Γυναικών έχει κατακτήσει το Πρωτάθλημα και Κύπελλο το 2007.

Βεβαίως, η πορεία των 20 χρόνων της ΑΕΚ δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Οι προσπάθειες ένωσης δυνάμεων, συναντούν πάντοτε τεράστιες δυσκολίες και εμπόδια. Όμως με τους ισχυρούς και ικανούς διοικητικούς παράγοντες που διαθέτει, και με την αγάπη του κόσμου της Λάρνακας κατάφερε να ξεπεράσει τα εμπόδια και αναγεννημένη οικονομικά και αγωνιστικά, όπως μαθαίνω, ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

Η απόφασή σας να δημιουργήσετε ένα σύγχρονο ποδοσφαιρικό γήπεδο και Αθλητικό Κέντρο Ακαδημιών θα αποτελέσει τη νέα αφετηρία για την κατάκτηση των στόχων του σωματείου σας.

Σας παρακολουθούμε και χαιρόμαστε για την πρόοδο σας. Ως Πολιτεία θα σταθούμε αρωγοί στις προσπάθειές σας, στο μέτρο των δυνατοτήτων του κράτους

Η συνεισφορά της ΑΕΚ στον αθλητισμό της Κύπρου είναι ανεκτίμητη. Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να σημειώσω την αξία του αθλητισμού σε μια κοινωνία, και να τονίσω το σημαντικό ρόλο που η ΑΕΚ και οι ομάδες από τις οποίες προήλθε, διαδραμάτισαν σε αυτόν τον κρίσιμο χώρο. Θέλω, επίσης, να σας διαβεβαιώσω για την προσωπική πίστη μου στις ευεργετικές, για την κοινωνία και τους νέους, ιδιότητες του αθλητισμού.

Η ενασχόληση με τον αθλητισμό, γενικότερα, ως υγιής και δημιουργική απασχόληση, μπορεί να λειτουργήσει σαν όπλο και εργαλείο για την ανάπτυξη κοινωνικών και ψυχικών αντιστάσεων ενάντια στις εξαρτήσεις, στην εγκληματικότητα, στο ρατσισμό, στην αποξένωση και γενικότερα στην κρίση θεσμών, αξιών και σχέσεων που απασχολούν σήμερα την κοινωνία μας.

Ο αθλητισμός, με τις υπέρτατες αξίες που πρεσβεύει, αποτελεί ένα από τα πλέον ισχυρά και αποτελεσματικά αντίδοτα κατά της νεανικής παραβατικότητας και κάθε μορφής αντικοινωνική συμπεριφορά.

Η κυβέρνηση, έχοντας στο επίκεντρο της δράσης της τον πολίτη και τις ανάγκες του, δίνει ιδιαίτερο βάρος στην προώθηση του αθλητισμού και του αθλητικού πνεύματος γενικότερα. Ανάμεσα στους στόχους που θέσαμε στον τομέα του αθλητισμού είναι η δια βίου ενασχόληση με τον αθλητισμό για όλους τους πολίτες, η στήριξη των αθλητικών σωματείων και των αθλητών, μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων της εποχής, η περαιτέρω ανάπτυξη του αγωνιστικού αθλητισμού, τον οποίο θεωρούμε ως τον καλύτερο πρεσβευτή της χώρας μας στο εξωτερικό, η καταπολέμηση της βίας και του ρατσισμού στους αθλητικούς χώρους κ.ά. Ενδεικτικά είναι και τα τελευταία μέτρα που αποφασίσαμε να ληφθούν για την αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού εντός και εκτός των γηπέδων.

Μέτρα τα οποία θα επαναφέρουν τους γνήσιους φιλάθλους πίσω στα γήπεδα. Γι’ αυτό και καλώ τους σεβαστούς βουλευτές να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να κωφεύσουν σε φωνές των λεγομένων οργανωμένων φιλάθλων μια μερίδα των οποίων αποτελούν και τη γενεσιουργό αιτία των απαραδέκτων φαινομένων που αμαβρώνουν και οδηγούν σε απαξίωση το κυπριακό ποδόσφαιρο.

Η περαιτέρω προώθηση του αθλητισμού και η αξιοποίησή του για σωστή ανάπτυξη των παιδιών, των αυριανών πολιτών, αποτελεί αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα και βασική προϋπόθεση για να έχει μέλλον η κοινωνία και ο τόπος μας, γι’ αυτό κι εμείς ως κυβέρνηση, τασσόμαστε ανεπιφύλακτα υπέρ της περαιτέρω προώθησης του και αντιμετωπίζουμε θετικά κάθε νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην προώθηση του αθλητισμού και των αθλητικών ιδεωδών.

Με αυτές τις σκέψεις και εκφράζοντας τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά μου σε όλους τους προέδρους, τους διοικητικούς παράγοντες και τα μέλη της ΑΕΚ για την πολύχρονη και ανιδιοτελή προσφορά τους, εύχομαι περισσότερες και μεγαλύτερες επιτυχίες. Και φυσικά, πολύχρονη.
_________________