18/7/14

Δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών


Είμαστε σοκαρισμένοι με την είδηση της πτήσης των Μαλαισιανών αερογραμμών από Άμστερνταμ προς Κουάλα Λουμπούρ η οποία καταρρίφθηκε πάνω από τον ουκρανικό εναέριο χώρο, χθες.


Εκ μέρους της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου, εκφράζουμε την ειλικρινή δυσαρέσκεια μας στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στους Πρωθυπουργούς της Ολλανδίας και της Μαλαισίας, όπως επίσης και στις κυβερνήσεις όλων των άλλων κρατών των οποίων πολίτες έχουν χάσει άδικα τη ζωή τους σε αυτό το τραγικό συμβάν. Καλούμε για την άμεση διερεύνηση των συνθηκών γύρω από το αεροπορικό δυστύχημα από μια ανεξάρτητη διεθνή επιτροπή.                                                                                                      

Δυστυχώς, αυτό το δραματικό γεγονός είναι μια επώδυνη παράπλευρη απεικόνιση της συνεχιζόμενης αστάθειας που επικρατεί στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και πρέπει να χρησιμεύσει ως κλήση αφύπνισης ως προς το γιατί είναι επιτακτική ανάγκη αυτή η σύγκρουση να τελειώσει το συντομότερο.

Σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι, και με την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα να επιδεινώνεται γρήγορα, όλες οι πλευρές έχουν την ευθύνη να επιδείξουν την αναγκαία εγκράτεια, να εφαρμόσουν μια διαρκή κατάπαυση του πυρός και να προχωρήσουν γρήγορα σε εποικοδομητικό και ουσιαστικό διάλογο.

----------------------