7/7/14

Το Υπουργείο Υγείας απαντά σε δημοσιεύματα για τη λειτουργία του Τμήματος Αιμοδιάλυσης στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

Το Υπουργείο Υγείας απαντά σε δημοσιεύματα για τη λειτουργία
του Τμήματος Αιμοδιάλυσης στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας


Το Υπουργείο Υγείας, με αναφορά σε δημοσιεύματα της εφημερίδας «Χαραυγή» στις 6 και 7 Ιουλίου 2014 σχετικά με τη λειτουργία του Τμήματος Αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, πληροφορεί τα ακόλουθα:

  1. Το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στην κατακύρωση προσφοράς στη βάση διαγωνισμού, για την κτηριακή επέκταση του Τμήματος Αιμοδιάλυσης.

  1. Παρά ταύτα, οι υποχρεώσεις της Κύπρου, απόρροια του Μνημονίου Συναντίληψης για μείωση των δημοσίων δαπανών, δεν επέτρεψαν μέχρι το παρόν στάδιο, την υλοποίηση του έργου βάσει των σχεδιασμών του Υπουργείου Υγείας με ίδιους πόρους καθώς οι δεσμευμένες δαπάνες έναντι υφιστάμενων υποχρεώσεων για τον προϋπολογισμό του 2015 ανέρχονται στο 94,4%, χωρίς περιθώριο συμπερίληψης των οικονομικών υποχρεώσεων που θα προκύψουν από την έναρξη του υπό αναφορά έργου.

  1. Κρίνοντας επιτακτική την επέκταση του Τμήματος Αιμοδιάλυσης, το Υπουργείο Υγείας ανέλαβε σειρά πρωτοβουλιών με σκοπό την εξασφάλιση πόρων για υλοποίηση του έργου. Οι πόροι αυτοί εξευρέθηκαν και το έργο θα συμπεριληφθεί σε αυτά που θα περιλαμβάνονται στη χορηγία της ΟΠΑΠ προς το Υπουργείο Υγείας για την περίοδο 2015.

  1. Οι περιορισμοί που έχουν τεθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ως προς τη δυνατότητα πλήρωσης κενών θέσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, επηρεάζουν τα μέγιστα το Υπουργείο Υγείας και τις ανάγκες του για ενίσχυση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Παρά τους περιορισμούς, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε πρόσφατα σε διορισμό επιπλέον νεφρολόγου στη Νεφρολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.


  1. Η αδυναμία αυτή στην προκήρυξη κενών θέσεων περιορίζει το Υπουργείο Υγείας ως προς τη δυνατότητά του να ικανοποιήσει, όπως το ίδιο επιθυμεί, τις ανάγκες των ασθενών, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε ωράριο άλλο εκτός του βραδινού.

  1. Το βραδινό ωράριο λειτουργίας του Τμήματος Αιμοκάθαρσης μέχρι τις 11 μ.μ. έχει εισαχθεί ως προσωρινό μέτρο λύσης, που επικουρεί την προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας να μειώσει τη λίστα αναμονής, να περιορίσει τον συνωστισμό στο Τμήμα και να διευκολύνει την εξυπηρέτηση των ασθενών.

Πρόθεση του Υπουργείου Υγείας είναι να ανταποκριθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις απαιτήσεις των ασθενών και να αμβλύνει τις αδυναμίες που υπάρχουν στα δημόσια νοσηλευτήρια. Οι ενέργειες του Υπουργείου λαμβάνουν υπόψη τον ασθενή και την καλύτερη εξυπηρέτησή του, ακόμη κι αν αυτό να εξυπακούει σε κάποιες περιπτώσεις, τη λειτουργία Τμημάτων των δημόσιων νοσηλευτηρίων σε ώρες άλλες εκτός των κανονικών.

________________