30/7/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε την Ειδική Αντιπρόσωπο
του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο κα Λίζα Μπάτενχαϊμ.

Μετά τη συνάντηση, η κα Μπάτενχαϊμ δήλωσε τα ακόλουθα στους δημοσιογράφους: «Είχα μια εξαίρετη συνάντηση. Είχαμε μια καλή συζήτηση για τη διαδικασία που διεξάγεται από το Φεβρουάριο όταν υιοθετήθηκε η κοινή διακήρυξη και είμαι πρόθυμη, όπως είναι και ο Πρόεδρος, να προετοιμάσουμε την επόμενη συνάντηση μεταξύ του ιδίου και του κ. Έρογλου στις 2 Σεπτεμβρίου.

Στα Ηνωμένα Έθνη έχουμε ιδέες, θα θέλαμε να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε για να προχωρήσουμε στη βάση της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Επίσης συζητήσαμε το σημερινό ψήφισμα που θα υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ».

Πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας, στο ψήφισμα επαινεί τους δύο ηγέτες «για την κοινή διακήρυξη που υιοθέτησαν. Πιστεύω είναι εξαιρετικά σημαντικό να το έχουμε αυτό υπόψη, διότι πρόκειται για μια συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των δύο ηγετών», είπε.

Ερωτηθείσα αν έχουν συζητηθεί συγκεκριμένες ιδέες για το πώς να απομακρυνθούν τα εμπόδια που υπάρχουν σε σχέση με τη μεθοδολογία, η κα Μπάτενχαϊμ είπε:  «Εργαζόμαστε γι’ αυτό. Έχουμε κάποιες ιδέες και τις συζητούμε με τις δύο πλευρές. Θα υπάρχει ένα διάλειμμα για το καλοκαίρι και θα μοιραστούμε αυτές τις σκέψεις. Το θέμα, όμως, είναι ότι αυτοί (οι ηγέτες) πρέπει να συμφωνήσουν. Ελπίζουμε ότι η συνάντηση στις 2 Σεπτεμβρίου θα είναι μια καλή συνάντηση, ενώ στις 26 Αυγούστου θα γίνει η επόμενη συνάντηση των διαπραγματευτών κ.κ. Μαυρογιάννη και Οζερσάι και θα είμαστε σε επαφή μαζί τους».

Σε ερώτηση πότε θα είναι έτοιμες οι πλευρές να προχωρήσουν στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων, η κα Μπάτενχαϊμ είπε: «Δεν έχω ημερομηνία. Δεν μπορώ να προβλέψω, αλλά προφανώς θα επιθυμούσαμε να γίνει αυτό όταν έρθει η κατάλληλη ώρα» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ίδιο επιθυμούν και οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων.
________________