30/7/14

Δήλωση εκπροσώπου του Υπουργείου Άμυνας, κ. Στέφανου Στεφανίδη, για τροποποίηση της Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου



Δήλωση εκπροσώπου του Υπουργείου Άμυνας, κ. Στέφανου Στεφανίδη,
για τροποποίηση της Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου

30/7/2014
Το Υπουργείο Άμυνας επιθυμεί να προβεί σε δήλωση σε σχέση με το ζήτημα που προέκυψε αναφορικά με το κριτήριο της όρασης κατά την επιλογική διαδικασία στις Ειδικές Δυνάμεις.
Καταρχάς, διευκρινίζεται ότι κατά την επιλογική διαδικασία για τις Ειδικές Δυνάμεις, φέτος, υπήρξε πλήρης εφαρμογή και συμμόρφωση με τα κριτήρια όπως προβλέπονται στη σχετική Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Η απόλυτη συμμόρφωση και εφαρμογή των νόμων και κανονισμών αποτελεί απαράβατη αρχή και εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση χρηστής διοίκησης, ισονομίας και λειτουργίας ενός κράτους δικαίου.
Πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι η μη εφαρμογή των προβλεπόμενων, σε ό,τι αφορά το κριτήριο της όρασης, έθετε σε κίνδυνο την ίδια την ασφάλεια των κληρωτών.
Κατά την εφαρμογή της διαδικασίας φέτος διαπιστώθηκε η ανάγκη όπως, το όριο της οπτικής οξύτητας προσαρμοστεί στη βάση των διεθνών προτύπων που ισχύουν σε σύγχρονους στρατούς.
Κατόπιν αυτού ο Υπουργός Άμυνας κατέθεσε πρόταση, σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, η οποία και εγκρίθηκε, και η οποία τροποποιεί την προηγούμενη Υπουργική Απόφαση.
Η σχετική πρόνοια προβλέπει πλέον, ότι η οφθαλμολογική οξύτητα των υποψηφίων να υπηρετήσουν στις Ειδικές Δυνάμεις θα πρέπει να είναι 8 στα 10 αντί 10 στα 10, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, πλην όμως που δεν τύγχανε μέχρι σήμερα εφαρμογής.
Διευκρινίζεται ότι το νέο όριο θα έχει άμεση ισχύ και θα εφαρμοστεί για τη συμπλήρωση κενών θέσεων στις Ειδικές Δυνάμεις για τη 2014 Β΄ΕΣΣΟ.
Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί εκ νέου το δικαίωμα σε όσους νεοσύλλεκτους το επιθυμούν και πληρούν το νέο όριο της οπτικής οξύτητας, να διαγωνιστούν για να υπηρετήσουν στις Ειδικές Δυνάμεις.