18/7/14

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε ανακοίνωση της ΚΙΣΑ



Σε απάντηση σημερινού δελτίου Τύπου της Κίνησης για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ), για απέλαση της οικογένειας του Κ.Α., το Υπουργείο Εσωτερικών επιθυμεί να δηλώσει τα ακόλουθα:


«Ο κ. Κ.Α. εισήλθε στη Δημοκρατία παράνομα, μέσω των κατεχομένων, τον Νοέμβριο του 2005. Η σύζυγός του αφίχθηκε μαζί με τα παιδιά τους, με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή μέσω των κατεχομένων, τον Σεπτέμβριο του 2008. Η αίτηση για άσυλο που υπέβαλαν απερρίφθη τον Αύγουστο του 2009 από την Υπηρεσία Ασύλου και οριστικά από την Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων, τον Ιούνιο του 2011. Τον Αύγουστο του 2011, κρίθηκε ότι δεν τίθεται θέμα επαναπροώθησης τους. Η οικογένεια εντοπίστηκε να διαμένει παράνομα τον Δεκέμβριο του 2013 και συνελήφθη για σκοπούς απέλασης μόνο ο Κ.Α., ενώ η σύζυγος δεν συνελήφθη για ανθρωπιστικούς λόγους, ένεκα των παιδιών. Ο Κ.Α. καταχώρησε προσφυγή εναντίον της απόφασης της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφύγων το 2011, η εκδίκαση της οποίας εξακολουθεί να εκκρεμεί κατόπιν 17 αναβολών, εκ των οποίων οι 15 ζητήθηκαν από τον αιτητή.

Μονομερής αίτηση που καταχωρήθηκε από τον ίδιο εναντίον των διαταγμάτων κράτησης και απέλασής του, απερρίφθη από το Ανώτατο Δικαστήριο, όπως απερρίφθη και μεταγενέστερη αίτησή του για έκδοση εντάλματος habeas corpus.

Τέλος, τονίζεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών απαντά επί της ουσίας, αντιπαρερχόμενο τους χαρακτηρισμούς της ΚΙΣΑ».

----------------------