17/1/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην εκδήλωση για τη βράβευση των κορυφαίων αθλητών του 2011, στη Λευκωσία
17/01/2012
Να μην μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.



Ψυχή και τελικός αποδέκτης κάθε αθλητικής δραστηριότητας μας είναι και πρέπει να είναι ο ίδιος ο αθλητής. Αυτόν τιμούμε και επιβραβεύουμε απόψε όλοι εμείς στην όμορφη αυτή τελετή. Στον ετήσιο θεσμό της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου. Θα χειροκροτήσουμε και θα επαινέσουμε τους άριστους αθλητές και τις ομάδες του 2011, που εκλέγηκαν στο έγκυρο δημοψήφισμα των αθλητικών συντακτών μελών της ΕΑΚ.

Θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου να συγχαρώ όλους όσοι θα βραβευθούν απόψε και να τους ευχηθώ χαρά, υγεία και νέες μεγάλες αθλητικές επιτυχίες. Στο πρόσωπο τους επιβραβεύουμε επίσης και όλους εκείνους τους αφανείς εργάτες του αθλητισμού, βοηθητικό προσωπικό, προπονητές, υποστηρικτικές υπηρεσίες, διοικητικούς παράγοντες που με τη δική τους αφοσίωση και προσφορά, τις πιο πολλές φορές αφιλόκερδη και εθελοντική, συνθέτουν το κυπριακό αθλητικό οικοδόμημα.

Οι επιτυχίες των αθλητών μας είναι πηγή χαράς, δικαίωσης, αλλά και ισχυρό κίνητρο εντατικοποίησης των προσπαθειών όλων μας. Εξίσου όμως μεγάλη επιτυχία για τον συνολικό κυπριακό αθλητισμό, πέρα από τις λαμπρές επιτυχίες στον αγωνιστικό τομέα, θα πρέπει να θεωρείται και η επιτυχία του στόχου προσέλκυσης όσο το δυνατό περισσότερων Κυπρίων στην καθημερινή αθλητική ενασχόληση.

Η Κυβέρνηση μας πιστή στις διακηρύξεις της ότι ο αθλητισμός αποτελεί μια ανθρώπινη, κοινωνική δραστηριότητα, απευθύνεται σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου με στόχο τη συμμετοχή.

Οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης είναι πλήρως εναρμονισμένοι με τις ευρωπαϊκές υποδείξεις και οδηγίες.

Ο ρόλος της Πολιτείας στα αθλητικά δρώμενα του τόπου μας είναι ιδιαίτερος και σημαντικός. Εκφράζεται μέσα από σειρά φορέων και πρωτοβουλιών με την ενεργό συμμετοχή του κατ εξοχήν αρμόδιου φορέα, του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και της γενναιόδωρης στήριξης πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που η πολιτεία του προσφέρει ακόμη και σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

Θέλουμε τον αθλητισμό μας να διακρίνεται και να προβάλλει τη χώρα μας. Όμως θέλουμε και αθλητές και παράγοντες με ήθος και αξίες. Προσπάθεια μας είναι να διαμορφώσουμε εκείνες τις συνθήκες, ώστε βαθμιαία και σταθερά να αλλάξουμε τις άσχημες νοοτροπίες, συμπεριφορές και σχέσεις και να προάγουμε τον αθλητισμό μας ως μέσο Παιδείας και Πολιτισμού.

Το Κράτος διά μέσου των σχεδιασμών του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, προσφέρει όλα εκείνα τα εχέγγυα για ανάπτυξη, εξάπλωση και διάκριση του αθλητισμού μας.

Θέλω να κάμω ιδιαίτερη μνεία στην επιτυχημένη πορεία της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΑΠΟΕΛ και την πρόκριση της στους «16» του Τσάμπιονς Λινγκ. Μια επιτυχία, που μας γέμισε με περηφάνεια και ικανοποίηση. Τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές αυτής της μεγάλης επιτυχίας. Τα συγχαρητήρια μου απευθύνω και προς την ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΕΚ Λάρνακας, για την επιτυχημένη πορεία της στους ομίλους του Γιουρόπα Λίνγκ.

Η χρονιά 2012 είναι σημαδιακή για την πατρίδα μας. Η Κύπρος αναλαμβάνει στο δεύτερο εξάμηνο την Ευρωπαϊκή Προεδρία, στόχος και επιδίωξη μας είναι να διοργανώσουμε μια επιτυχημένη Προεδρία και μέσα από αυτή να αναδείξουμε τις αρετές και τις αξίες του λαού μας. Σε αυτό το κομμάτι σημαντικό μερίδιο έχει και ο αθλητισμός, που μαζί με τον πολιτισμό θα είναι οι πυρήνες της άξιας εκπροσώπησης μας.

Όμως το 2012 είναι και Ολυμπιακή χρονιά. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι παρών εκπροσωπώντας και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτή την Παγκόσμια σύναξη στο Λονδίνο, απαντά «παρών» και η Κύπρος. Εναποθέτουμε σημαντικές ελπίδες στους αθλητές μας για διάκριση. Η Πολιτεία μέσω του ΚΟΑ παρέχει όλα τα εχέγγυα στους αθλητές για την Ολυμπιακή τους προετοιμασία, βάση εξειδικευμένων και πρωτοποριακών σχεδιασμών στήριξης. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία και είμαστε σίγουροι ότι θα καταβάλουν το άπαν των δυνάμεων τους για άξια εκπροσώπηση της πατρίδας μας.

Η Κυβέρνηση μας με τις πράξεις και κινήσεις της, αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την πρόοδο και ανάπτυξη του κυπριακού αθλητισμού. Σημαντικός παράγοντας είναι σίγουρα και η αθλητική υποδομή. Οι αθλητικές μας εγκαταστάσεις είναι κτισμένες στη βάση των σύγχρονων ευρωπαϊκών προδιαγραφών, όπως επιβάλλει το σημερινό αθλητικό γίγνεσθαι. Πιστεύω ότι ο αθλητισμός μας δεν έχει να ζηλέψει τίποτε. Υπάρχει συνεχής βελτίωση και αναβάθμιση. Παρά την τωρινή οικονομική στενότητα, λόγω της κρίσης, το Κράτος έχει εγκρίνει την κατασκευή πολλών νέων έργων αθλητικής υποδομής, καλύπτοντας ανάγκες σε ολόκληρο το φάσμα του αθλητισμού μας, ούτως ώστε ο κυπριακός αθλητισμός να μπορεί να δημιουργεί και να διακρίνεται.

Η φετινή εκδήλωση της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου είναι αφιερωμένη στο κυπριακό ταλέντο. Ένα κεφάλαιο το οποίο πρέπει να προβληματίσει όλους μας. Να πάρουμε τέτοια μέτρα και αποφάσεις, για να δώσουμε ξεχωριστή αγωνιστική θέση στον Κύπριο αθλητή, ο οποίος με τη δράση και την πορεία του θα επιτύχει και θα προβάλει την πατρίδα του.

Δυστυχώς, οι επιτυχίες της περασμένης χρονιάς επισκιάστηκαν σε κάποιο βαθμό από τα φαινόμενα βίας και χουλιγκανισμού. Η αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων είναι θέμα ολόκληρης της κυπριακής κοινωνίας. Πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε με ειλικρίνεια για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Στη σημερινή μεγάλη γιορτή του αθλητισμού μας, ξεχωριστό έπαινο αποδίδω στο Διοικητικό Συμβούλιο και τα Μέλη της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου. Σημαντικός και ζωτικός ο ρόλος και η προσφορά σας όχι μόνο στην πρόοδο του αθλητισμού μας, αλλά και στην αγωγή και παιδεία των νέων μας.

Συγχαρητήρια και ευχές στους άριστους αθλητές, στις ομάδες και γενικά σε όλους τους τιμώμενους. Είναι με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που ανάμεσα στους βραβευθέντες είναι και πρόσωπα που έγραψαν τη δική τους λαμπρή ιστορία στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

Συγχαρητήρια σε όλους.

Αρχή