16/6/14

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην τελετή εγκαινίων του Πανεπιστημίου UCLan, στη Λάρνακα

Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.


Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην τελετή εγκαινίων του Πανεπιστημίου UCLan, στη Λάρνακα


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή εκδήλωση για τα εγκαίνια του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus. Χαιρετίζω τη λειτουργία του νέου Πανεπιστημίου, στο οποίο ήδη παραδίδονται μαθήματα εδώ και δύο χρόνια και προσβλέπω στην ανάπτυξη και εξέλιξή του σε ένα σπουδαίο και ποιοτικό ίδρυμα. 

Η ίδρυση και η λειτουργία ενός νέου πανεπιστημίου αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας, αφού διευρύνει την παρεχόμενη πανεπιστημιακή εκπαίδευση και ταυτόχρονα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας και της πνευματικής ζωής. Ταυτόχρονα, ενισχύει την ευρύτερη προσπάθειά μας για την καθιέρωση της Κύπρου ως εκπαιδευτικού και ερευνητικού κέντρου στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
 
Η ίδρυση ενός ακόμα πανεπιστημίου είναι και το αποτέλεσμα της εργασίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας αλλά και του έργου της Επιτροπή Αξιολόγησης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Θέλω να τονίσω πως προϋπόθεση για τη λειτουργία της ιδιωτικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι η διασφάλιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης και της έρευνας, μέσα από διαδικασίες αυστηρού ελέγχου για τον οποίο έχουν λόγο και ρόλο η πολιτεία και τα συντεταγμένα όργανά της.
 
Η πανεπιστημιακή ανάπτυξη της Κ
ύπρου αποτελεί για την παρούσα Κυβέρνηση αναπόσπαστο μέρος της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης του τόπου μας. 

Η επέκταση της ανώτατης εκπαίδευσης, ιδιαίτερα στους τομείς της σύγχρονης τεχνολογίας, των εξειδικευμένων θεμάτων και των σύγχρονων αναγκών του τόπου, τροφοδοτεί τις παραγωγικές δυνάμεις με προσοντούχο ανθρώπινο δυναμικό και περιορίζει τις διαρροές αξιόλογων Κύπριων επιστημόνων προς το εξωτερικό.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης για επανεκκίνηση της οικονομίας, από τη μια, και η ανακάλυψη των μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην  Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, από την άλλη, καθιστούν ακόμα πιο επιβεβλημένη την ανάπτυξη της Ανώτερης  Εκπαίδευσης στον τόπο μας. Η πανεπιστημιακή ανάπτυξη προσελκύει, ταυτόχρονα, ευρωπαϊκές και άλλες χρηματοδοτήσεις για σκοπούς έρευνας και καινοτομίας, ενισχύει το πολιτισμικό υπόβαθρο του λαού μας και καθιστά την Κύπρο ενεργό μέλος και ισάξιο εταίρο στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.

Για όλους αυτούς τους λόγους, αντιμετωπίζουμε την επένδυση στην παιδεία ως κορυφαία παράμετρο κοινωνικής και οικονομικής αναβάθμισης και στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο, στο μέτρο των  οικονομικών μας δυνατοτήτων, τόσο τα πανεπιστήμια όσο και τους φοιτητές στις πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές τους.

Το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus, που απόψε καλούμαστε να εγκαινιάσουμε, φιλοδοξεί  να προσφέρει υψηλών προδιαγραφών και ποιότητας εκπαίδευση, στις ολοκαίνουργιες κτηριακές εγκαταστάσεις του, εδώ στην Πύλα, της επαρχίας της Λάρνακας. Μεταφέρει τη μοναδική βρετανική πανεπιστημιακή εμπειρία του University of Central Lancashire του Λονδίνου, ενός από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ξεκίνησε τη λειτουρ
γία του τον Οκτώβριο του 2012 ως  αυτόνομο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο το οποίο έχει καταχωρηθεί στο Μητρώο Ιδιωτικών Πανεπιστημίων της Κύπρου και λειτουργεί κάτω από την ακαδημαϊκή αρχή τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου και του University of Central Lancashire όσο και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Έτσι απονέμει πτυχία με αυτόματη αναγνώριση τόσο στην Κύπρο όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά  και διεθνώς.
Αποτελεί ένα έργο μεγάλης επένδυσης, 50 τόσων, εκατομμυρίων ευρώ. Θέλω να τονίσω ότι η χώρα μας, κάτω από τις σημερινές δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, χρειάζεται τέτοιου είδους επενδύσεις τις οποίες με θέρμη στηρίζουμε.
 
Πληροφορούμαι
ότι προσφέρει μοναδική εμπειρία στους φοιτητές αυστηρά προσαρμοσμένη στα βρετανικά πρότυπα, σε μια υπερσύγχρονη πανεπιστημιούπολη με τις τελευταίες τεχνολογικές προδιαγραφές και υποστηρίξεις για τις οποίες έχει κερδίσει  το 1ο Βραβείο Καινοτόμας Οπτικοακουστικής Τεχνολογίας, ανάμεσα σε 30 υποψηφιότητες σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.

Στο Πανεπιστήμιο λειτουργούν τρείς σχολές:
  • η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων,
  • η Σχολή Επιστημών και
  • η Νομική Σχολή.

 Με χαρά, πληροφορούμαι ότι στα πλαίσια της στρατηγικής του, το Πανεπιστήμιο έχει συνάψει μακροπρόθεσμες στρατηγικές συνεργασίες με Δήμους, Κοινότητες, Επιχειρήσεις και Πανεπιστήμια στην Κύπρο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση
, στην Ανατολική Μεσόγειο,  στη Μέση Ανατολή και αλλού. Το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου το οποίο προνοεί τη συνεργασία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Horizon2020, την ανταλλαγή φοιτητών, ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού καθώς και τη συνεργασία στην έρευνα και στην ανάπτυξη διαπανεπιστημιακών προγραμμάτων σπουδών.
 
Θέλω να σημειώσω την προοπτική που διανοίγει το UCLan Cyprus στην αναβάθμιση του επιπέδου της εκπαίδευσης στην Κύπρο και κυρίως στην κατάρτιση στελεχών των κυπριακών επιχειρήσεων σε μια περίοδο που ο επαγγελματισμός και η εξειδίκευση συνιστούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την έξοδο από την οικονομική κρίση και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ιδιαίτερα, επιθυμώ να τονίσω τη συνεισφορά που θα έχει στην αντιμετώπιση της ανεργίας που τα τελευταία λίγα χρόνια προσέλαβε τεράστιες διαστάσεις.
Είναι γνωστές οι δραματικές εμπειρίες που το τελευταίο διάστημα βιώσαμε. Εδώ και έξι μήνες όμως, απολαμβάνουμε τις θετικές αξιολογήσεις διεθνών σωμάτων. Ο τραπεζικός τομέας έχει αναδιοργανωθεί, ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα προχωρεί και έχουμε ήδη κερδίσει τέσσερις διαδοχικές αναβαθμίσεις της δανειοληπτικής δυνατότητάς μας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης, μετά από 22 συνεχείς υποβαθμίσεις.  Έχουμε, βεβαίως, μακρύ δρόμο μπροστά μας, όμως βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Ένα δρόμο που γνωρίζουμε πού θα μας οδηγήσει.
 
Μιλώντας σε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον τομέα της κατάρτισης και της απασχόλησης, πρέπει να πω ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, αλλά και μέγιστη προτεραιότητά μας, είναι η απασχόληση των ανέργων συμπατριωτών μας.
 
Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση αποφάσισε και προώθησε δέσμη μέτρων συνολικής δαπάνης πέραν των 340 εκατομμυρίων, έτσι ώστε να προσφέρει απασχόληση σε άνεργους και κυρίως νέους, αλλά και για να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας με την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.
 
Δεδομένης της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι νέοι μας για εξασφάλιση εργασίας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης δύο σχέδια που στοχεύουν στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας.
 
Αποφασίσαμε, επίσης, την εγκαθίδρυση στην Κύπρο Ταμείου Επιχειρηματικότητας με κεφάλαια ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ που θα προέλθουν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλων 150 εκατομμυρίων που θα προέλθουν από εθνικούς πόρους. 

Στόχος μας είναι η τόνωση της ανάπτυξης, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και, κυρίως, η δημιουργία νέων θέσεων καθώς και η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.
Αναγνωρίζουμε ότι μέσα από τα Σχέδια αυτά δεν αντιμετωπίζεται ολοκληρωτικά το πρόβλημα της ανεργίας. Το πρόβλημα της ανεργίας θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και οριστικά όταν δημιουργηθούν επενδύσεις και επιστρέψει η οικονομία σε ρυθμούς πραγματικής ανάκαμψης.
   
Μέσα από τη συνεργασία με όλους τους φορείς, θα συνεχίσουμε πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά τις αλλαγές και τις αναγκαίες αυτές μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να επαναφέρουμε την οικονομία μας σε πορεία ανάπτυξης.
 
Για να πετύχουμε τους φιλόδοξους αλλά εφικτούς αυτούς στόχους μας, θα πρέπει να ξανακτίσουμε τη χαμένη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, γεγονός  που αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη πρόκληση και προτεραιότητά μας.  Μόνο με αυτό τον τρόπο θα σταματήσουν να κλείνουν επιχειρήσεις και να χάνονται θέσεις εργασίας και μαζί και εισοδήματα και έσοδα του κράτους.
 
Είμαι σίγουρος ότι το UCLan Cyprus θα υλοποιήσει το όραμα που έθεσε για τη συνολική ανάπτυξη των φοιτητών του, δίνοντας πάντα έμφαση στις δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν τη σταδιοδρομία τους στο δύσκολο και ανταγωνιστικό σύγχρονο περιβάλλον.

Θέλω να συγχαρώ το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου για την επιτυχή ίδρυσή του και εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στο έργο που έχουν αναλάβει. Η Πολιτεία θα είναι συμπαραστάτης αλλά και καθηκόντως κριτής των προσπαθειών σας.

Επίσης, θέλω να ευχηθώ στους πρώτους φοιτητές του πανεπιστημίου καλή επιτυχία στις σπουδές τους και τους καλώ να αφοσιωθούν στην αριστεία, στην έρευνα, στην ποιότητα και στην καινοτομία με τη βοήθεια των καθηγητών τους.
 
Οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις της κοινωνίας είναι πολλές. Η κοινωνία αναμένει ένα πανεπιστήμιο υψηλής στάθμης με μια ουσιαστική τοπική και διεθνή επιστημονική παρέμβαση.

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι, καλές επιτυχίες και μεγαλύτερες κατακτήσεις.

-------------------