4/6/14

Ο βουλευτής κ. Ν. Τορναρίτης συμμετείχε στη Συνεδρία της Επιτροπής της ΑΚΣ για θέματα οικονομίας και αειφόρου ανάπτυξης

Ολοκληρώθηκαν σήμερα στην Τζακάρτα της Ινδονησίας οι εργασίες της Συνεδρίας της Μόνιμης Επιτροπής της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (ΑΚΣ) για θέματα Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης.


Σε τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση σχετικών προσχεδίων ψηφισμάτων που εξέτασε η Επιτροπή, ο βουλευτής κ. Νίκος Τορναρίτης υπογράμμισε τον ενεργό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν τα κοινοβούλια μέλη της ΑΚΣ και οι εκπρόσωποί τους στις προσπάθειες για επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης και των στόχων της Συνέλευσης στα πλαίσια του λεγόμενου «ασιατικού αιώνα». Με έμφαση στην ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας και του περιβάλλοντος, ο Κύπριος βουλευτής επισήμανε ότι οι όποιες ανησυχίες και προσδοκίες για αμοιβαία ανάπτυξη και ευημερία πρέπει να αναδεικνύουν την ανάγκη επίδειξης περισσότερης αλληλεγγύης και τη σημασία περαιτέρω ενίσχυσης των περιφερειακών δεσμών.

Ο κ. Τορναρίτης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, καθώς η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο προσφέρει στην Κύπρο τη δυνατότητα για περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλου της ως γέφυρα συνεργασίας μεταξύ τριών ηπείρων. Η Κύπρος, υπογράμμισε ο κ. Τορναρίτης, μπορεί να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο που θα συνδέει Ασία, Αφρική και Ευρώπη. Σε συνάρτηση με αυτό τον στόχο, η δημιουργία τερματικού φυσικού αερίου στην Κύπρο αποτελεί προτεραιότητα, σημείωσε ο Κύπριος βουλευτής. Παράλληλα, ωστόσο, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η σημασία που αποδίδει η Κύπρος στην περαιτέρω ανάπτυξη της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη συμβολή τους τόσο στις προσπάθειες για πράσινη βιώσιμη ανάπτυξη όσο και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, όπως και ευρύτερα, στις προσπάθειες για οικονομική ανάκαμψη, κατέληξε ο κ. Τορναρίτης.

Στο πλαίσιο της συζήτησης ψηφίσματος για την ενοποίηση της ενεργειακής αγοράς της Ασίας, η Επιτροπή αποφάσισε τη δημιουργία μιας άτυπης συμβουλευτικής ομάδας, στην οποία θα μετέχει και η Κύπρος. Η εν λόγω ομάδα ανέλαβε να εξετάσει ουσιαστικότερους τρόπους συνεργασίας μεταξύ των κοινοβουλιών μελών της ΑΚΣ σε θέματα ενέργειας.

Εξάλλου, στο περιθωριο των εργασιών της Επιτροπής, ο κ. Τορναρίτης πραγματοποίησε επαφές με αξιωματούχους του Ινδονησιακού Κοινοβουλίου, που φιλοξενούσε τη συνάντηση, καθώς και με αξιωματούχους της ΑΚΣ, με στόχο την ενίσχυση των ανταλλαγών με την Κύπρο.