4/6/14

Χαιρετισμός Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ιωνά Νικολάου για την εφαρμογή του προγράμματος «Παρατηρητής της Γειτονιάς»

Χαίρομαι ιδιαίτερα που απευθύνω τον αποψινό χαιρετισμό για την εφαρμογή του προγράμματος του «Παρατηρητή της Γειτονιάς» που διοργανώνει ο Δήμος Λάρνακας και η Αστυνομία Κύπρου.


Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε της Λάρνακας, κ. Λουρουτζιάτη, συγχαίρω τόσο εσάς, όσο και ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο για την θετική ανταπόκρισή σας σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του θεσμού του «Παρατηρητή της Γειτονιάς».

Κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστώ όλους για την εδώ παρουσία σας.

Η επίτευξη της επιθυμητής ασφάλειας δεν αφορά μόνο την Αστυνομία και τις τοπικές Αρχές, αλλά είναι υπόθεση του κάθε ενός από εμάς ξεχωριστά και βασίζεται στην αγαστή συνεργασία μεταξύ της αστυνομίας και του πολίτη.

Η επιτυχία στην υλοποίηση του νέου μοντέλου κοινοτικής αστυνόμευσης, όπως αυτό είχε προταθεί στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, και η μέχρι στιγμής αποτελεσματική εφαρμογή του θεσμού του «Παρατηρητή της Γειτονιάς» έχει επιφέρει πολύ θετικά αποτελέσματα.

Ως Υπουργός Δικαιοσύνης, πιστεύω ότι η Αστυνομία πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθεί με μεγαλύτερη επάρκεια στην αντιμετώπιση του εγκλήματος στον τόπο μας, έχω θέσει από ανάληψης των καθηκόντων μου, τους εξής βασικούς στόχους:

· Βελτίωση των σχέσεων της Αστυνομίας με τον πολίτη, με βασικό μήνυμα τη συμφιλίωση με τον πολίτη,
· Προώθηση του νέου μοντέλου κοινοτικής αστυνόμευσης αυξάνοντας την παρουσία της Αστυνομίας κοντά στον πολίτη, που επιτυγχάνεται με τις συχνές πεζές περιπολίες και την αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της αστυνομίας, και
· Αναθεώρηση της επικοινωνιακής πολιτικής της Αστυνομίας, προς εξυπηρέτηση του πολίτη.

Κυρίες και κύριοι,

Ο θεσμός του «Παρατηρητή της Γειτονιάς» αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο στη διαμόρφωση ενός κοινωνικού δικτύου προστασίας των δημοτικών περιοχών, και είναι ένα επιπλέον, κυρίως προληπτικό, αλλά και για την αντιμετώπιση των εγκληματικών ενεργειών.

Η επιτυχία του νέου μοντέλου αστυνόμευσης επιτυγχάνεται μέσω της καλής συνεργασίας μεταξύ της Αστυνομίας και των τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας και φυσικά του προγράμματος του «Παρατηρητή της Γειτονιάς», μέσω του οποίου αναπτύχθηκε μια πολυδιάστατη δράση στο έργο της Αστυνομίας με τους εξής τρόπους:

1. Με την αύξηση των πεζών περιπολιών των αστυνομικών,
2. με την αύξηση των τροχονόμων των Δήμων,
3. με την επιτυχή εφαρμογή του Παρατηρητή της Γειτονιάς, αλλά και
4. με τη συμβολή εθελοντών πολιτών, καθώς και
5. με την συγκρότηση των τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης στα οποία θα συμμετέχουν οργανωμένα σύνολα και ενεργοί πολίτες.

Οι επιτυχίες που καταγράφηκαν μέχρι στιγμής έχουν ως εξής:

· Σήμερα η Κοινοτική Αστυνόμευση καλύπτει 97 Δήμους και κοινότητες με 72 Αστυνομικούς της Γειτονιάς σε περιοχές με 551.370 χιλιάδες κατοίκους.
· Ο Θεσμός του Παρατηρητή της Γειτονιάς έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής σε 20 Δήμους και 43 κοινότητες ενώ βρίσκεται σε διαδικασία εφαρμογής σε άλλους πέντε Δήμους και 62 κοινότητες.
· Ο σκοπός μας είναι κατά το 2014, να προωθηθεί η εφαρμογή του θεσμού της κοινοτικής αστυνόμευσης για να καλύψει όλους τους Δήμους και τις περισσότερες κοινότητες.

Αναγνωρίζουμε ως πολιτεία ότι, για το έργο της Αστυνομίας, η ενεργή συμβολή των απλών πολιτών είναι αξιόλογη και σημαντική στην πρόληψη του εγκλήματος, και μπορεί να επιτευχθεί με τους εξής τρόπους:

1. Με τη συμμετοχή τους στα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας αναπτύσσοντας την κοινοτική διαμεσολάβηση και την κοινοτική αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μας,
2. με τη συμβολή τους στην εφαρμογή αυξημένων μέτρων πρόληψης σε ορισμένες περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένα κρούσματα παραβατικότητας, και
3. με τη συμβολή τους στη λήψη μέτρων για την εξάλειψη των αιτιών που ευνοούν τη δράση του εγκληματία ή με την καταπολέμηση των κοινωνικών παραγόντων που ευνοούν την εξώθηση κάποιων προς το έγκλημα.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα εκ μέρους της πολιτείας, να ευχαριστήσω και όλους τους εθελοντές πολίτες που ανταποκρίνονται στο κάλεσμά της, συνδράμοντας έτσι στην προσπάθεια για καλυτέρευση των συνθηκών ασφάλειας στον τόπο μας. Οφείλω όμως να επισημάνω το εξής:
Στόχος του προγράμματος δεν είναι οι πολίτες να παίρνουν το νόμο στα χέρια τους, ούτε να αναλάβουν τον ρόλο του αστυνομικού, αλλά να γίνουν συμμέτοχοι σε θέματα που αφορούν την προστασία της περιουσίας τους και της ζωής τους και ενεργοί συνεργάτες της Κοινοτικής Αστυνόμευσης και των Τοπικών Αρχών για το κοινό καλό.

Μέσα από αυτή τη συνεργασία, οι Αστυνομικοί της Γειτονιάς προβαίνουν στις ανάλογες ενέργειες σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής και συνεργάζονται με τους πολίτες και τα τοπικά συμβούλια με σκοπό την πρόληψη του εγκλήματος, την αναπτέρωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, την επίλυση προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες, αλλά και την πρόβλεψη μελλοντικών προβλημάτων και τρόπων πρόληψης και επίλυσής τους.

Η Αστυνομία, αναγνωρίζοντας τη σημασία της ευθύνης των πολιτών στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης διαφόρων εγκλημάτων και παραβάσεων, παροτρύνει τους πολίτες να συνδράμουν στο έργο της και για το σκοπό αυτό προωθείται η έκδοση της «Κάρτας εθελοντών πολιτών», που θα είναι ένα αποδεικτικό στοιχείο της δικής μας συνεργασίας, του πολίτη και της Αστυνομίας.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Ως πολίτης και ως δημότης, με το ρόλο του «Παρατηρητή της Γειτονιάς» συμβάλλει κανείς σημαντικά στη μείωση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας, και γίνεται μέρος του δικτύου πρόληψης, υποστήριξης και προστασίας της κοινωνίας και κυρίως των νέων μας.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της ευθύνης των πολιτών στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης διαφόρων εγκλημάτων και παραβάσεων, η Αστυνομία παροτρύνει τους πολίτες να συνδράμουν στο έργο της με την έκδοση της «Κάρτας εθελοντών πολιτών».

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Μέσα από τη στενή συνεργασία των Δημοτών με την Κοινοτική Αστυνόμευση αναμφίβολα εδραιώνεται η εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτών και της Αστυνομίας.

Αισιοδοξώντας ότι το πρόγραμμα αυτό θα αγκαλιαστεί θερμά από τους δημότες του Δήμου Λάρνακας, θα ήθελα και πάλι να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στο Δημοτικό Συμβούλιο για την πρωτοβουλία του να εφαρμόσει το πρόγραμμα στην πόλη της Λάρνακας, συμβάλλοντας έτσι στο σημαντικό έργο που προσπαθεί να φέρει εις πέρας η κυβέρνηση για την επίτευξη της επιθυμητής ασφάλειας στον τόπο μας.

Εύχομαι όλοι μαζί στο δύσκολο αγώνα για την καταστολή της παραβατικότητας να πετύχουμε τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας στον τόπο μας.